Dr. Emin Acar Konya’da anıldı

Dr. Emin Acar Konya’da anıldı
Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Dr. Emin Acar’ı anlatarak Konya’nın 28 Şubat sürecinde büyük bir badire yaşadığını ve bunu da yara almadan atlattığını söyledi.

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, bu haftaki Salı Kültür Sohbetleri’nde “Hâce Muhammed Lutfî (Alvarlı Efe Hazretleri) ile Dr. Emin Acar”ı anlattı. Asıl adı Hâce Muhammed Lutfî olan Alvarlı Efe Hazretlerinin 1868 tarihinde Erzurum’un Hasankale’ye bağlı Kındığı Köyü’nde dünyaya geldiğini ve babasının Hâce Hüseyin Efendi, annesinin ise Seyyide Hatice Hanım olduğunu söyleyen Dr. Mustafa Güçlü, Hacegan ekolünden gelen ve Alvar köyünde 24 sene kalarak kurduğu medresede halka dini irşâd görevini ifa ederek talebe yetiştiren, ilim, irfan, edebiyat (şiir) ve musıki ile uğraşan Alvarlı Efe Hazretleri ile ilgili şunları söyledi. “Alvarlı Efe(ndi) Hazretleri, Nakşibendi büyüklerindendir. İlk tahsilini babasından aldı. Sonra Erzurum’daki tanınmış bâzı âlimlerin derslerine devam etti. 1939 yılında tedavi için Erzurum’a gelerek 90 senelik ömrünü insanlığa ve İslâmiyet’e adayan Efe Hazretleri 12 Mart 1956 tarihinde vefat ederek Alvar Köyü’ndeki kabristana defnedilmiştir.”

Konya’dan Abdurrahman Öksüz Hocaefendi ile Hattat Hüseyin Kutlu’nun bu ekole intisaplı olduğunu ifade eden Dr. Güçlü, Alvarlı Efe hazretlerinin 176 şiirinin bestelendiğini ve 10’a yakın bestenin de bir albümde toplandığını, Alvarlı Efe Hazretleri Vakfı’nın başkanı olan Hüseyin Kutlu tarafından derlenerek hazırlanan tek eserin ise “Hulâsatü’l-Hakayık ve Mektûbât-ı Hâce Muhammed Lutfî” olduğunu belirtti. Güçlü, Alvarlı Efe Hazretlerinin “Bayram o bayram olur” ve “İncitme” adlı şiirlerini okuyarak “Allah rahmet etsin. Mekânı cennet olsun” diyerek sohbetini tamamladı.

Dr. Emin Acar Konya’da anıldı

Memleket Tv’den canlı olarak yayınlanan sohbette Dr. Güçlü, tıp doktoru ve psikiyatrist olan Emin Acar’ı Konya’da ilk defa anıldığını belirterek “1932 yılında Kütahya'da doğan, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra uzmanlık eğitimini akliye ve asabiye dalında yaparak uzman hekim olan Emin abiyi, kütüphaneci Lütfü İkiz sayesinde tanıdım. Baba adı Süleyman ve anne adı Fatma olan Emin abi, 3 Nisan 2016 günü Ankara’da kalp krizi sonucu vefat etti. Cenazesi 3 Nisan 2016 günü ikindi namazına müteakip Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camii'nden kaldırıldı. Dr. Emin Acar’ın cenazesi, Bursa’nın İnegöl ilçesinde düzenlenen cenaze töreninin ardından Deydinler Mahallesi’nde toprağa verildi ve bir türbe ile yanına külliye inşa edildi. Sevdiğimiz, saydığımız ve çok kişinin istifade ettiği değerli bir büyüğümüzdü. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun." dedi.

Konya 28 Şubat’ta büyük bir badire atlattı

Refahyol hükümeti döneminde 1996’nın Şeb-i Arûs’undan bir gün önce Konya’ya gelerek bir evde sohbet yaptığını ifade eden Güçlü, “Emin abinin anlattığı konular çok netameli ve ilginç konulardı. O zaman ‘derin devlet’ tabiri yerine Emin abi ‘kara kutu’ derdi.” diye konuştu. Refahyol Hükümeti’ni devirmek için kurulan Batı Çalışma Grubu’ndan “kara kutu” diyerek yaptığı faaliyetlerden bahseden Emin abi, bize şu ilginç olayı anlatmıştı: “Doğu’dan Konya’ya bir şeyh geldi. Konya’yı pilot şehir ve Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni de pilot üniversite seçerek öğrencilere yönelik bazı faaliyetler yapıyor. Öğrencileri anne ve babalarından habersiz evliliğe teşvik ediyor. Konya’nın başına bir çorap örülüyor. Dikkat edin” diye bizi uyarmıştı. Ben o dönemin Konya Valisi Ziyaeddin Akbulut ve emniyet müdürüne bunu anlatarak önlem almaları konusunda ikaz etmiştim. Vilayet, emniyet müdürlüğü, belediye başkanlığı ve Konya halkı olarak bunun üstesinden kalkamaz, başımız belaya girmiş olur demiştim. Daha sonra olay İstanbul’da Müslim-Fadime olayı olarak patlak vermişti. Böylece Konya büyük bir badireyi atlatmıştı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.