DSİ’nin Konya Yatırımları Tam Gaz Sürecek

DSİ’nin Konya Yatırımları  Tam Gaz Sürecek
Devlet Su İşleri Konya Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Konya’da tamamlana ve devam eden projelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Konya’ya kazandırılacak projeler hakkında bilgi veren Eker, sulama sahalarının genişliğinin daha da artacağını söyledi.

Devlet Su işleri Konya Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, tamamlanan ve devam eden projelerle ilgili Pusula’ya konuştu. 17 bin 795 hektar alanda Beyşehir Kıreli pompaj sulamasının zaman içindeki arızalarının giderilmesi için çalışmalara başladıklarını dile getiren Ali Fuat Eker, “Beyşehir Kıreli pompaj sulaması 17 bin 795 hektar yeri sulama maksadıyla daha önceki yıllarda yapılmış bir proje. Orta basınçlı sınıf çerçevesinde yapılmış ama geçen zaman içerisinde sistemdeki arızalar nedeniyle çalışamaz hale gelmiş. O yüzden onu kapalı borulu basınçlı sisteme döndürmek için projelerimiz bitirdik. İnşallah ihalesini de mali disiplinden rahatladığımız an yapacağız” dedi.

AFŞAR VE BOZKIR BİTİYOR

Konya Ovası’nda özellikle çiftçilerin uzun yıllardır beklediği Afşar ve Bozkır barajının sene sonunda hazır olacağını kaydeden Bölge Müdürü, Ali Fuat Eker, “Bir de Ilgın pompaj sulamamız var. O da yaklaşık 18 bin hektar civarında. Hem Ilgın’ı sulayan hem de Kadınhanı Atlantı’yı sulayan bir proje. Onu da aynı ihale çerçevesinin içine aldık. Çumra’da birçok projemiz var. Daha önceki yıllarda Beyşehir’den gelerek Çumra Ovasına Apa Barajı vasıtasıyla sularken şimdi Göksu nehrindeki yapılmış olan Bağbaşı Barajı ile birlikte havzaya şu anda su aktarıyoruz. Afşar’la birlikte Bozkır barajımızı da bu sene sonunda bitirmiş olacağız. Onlardan gelen sular da aynı Mavi Tünel vasıtasıyla havzaya aktarılmış olacak. Böylece, sulamayı daha büyük bir araziye yayarak yapmaya çalışacağız” diye konuştu.

2021 YILINDA İHALESİ YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans sistemi ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımı ile açılan  Türkiye'nin ikinci büyük entegre sulama projesi Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında yer alan Konya-Çumra Projesinin 3. Merhalesi KOS 1,2,3 ve devam eden projesi hakkında bilgi veren Ali Fuat Eker, “Şu an itibariyle Ahi Kanalı bitirilmiş durumda, 125 kilometrelik Mavi Tünel’den itibaren onun gelecek. KOS 1 2 3 malum bir kısmı bitirildi, 7 bin hektarlık kısmı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Kalan 11 bin hektarlık kısmının ihalesi gerçekleştirildi. KOS 5 6 projemiz var. KOS 5 6’nın da yaklaşık 25 bin hektarlık bir sulama sahası var. Onun da yatırıma teklif ettik. Eğer o da gerçekleştirilirse, 2021 yılı içerisinde ihalesini yapacağız. Ayrıca Hotamış 1 2 3 sulamamız var, inşaat aşamasında. Yaklaşık 33 bin hektarlık bir sulaması var. İnşaat çalışmalarına devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

YENİ PROJELERİN TEMELLERİ ATILACAK

Yakın zamanda yeni bir projenin Konya’ya kazandırılacağına dikkat çeken Ali Fuat Eker, Ağustos ayının sonunda Ereğli İvriz Sulamasının temel atmasının Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımı ile gerçekleştirileceğini söyledi. Eker, Konya’ya kazandırılacak projeler hakkında bilgi vererek, “Ermenek’ten ve Akçay’dan su aktarım projesi var. Ermenek çayından, alacağımız 215 milyon metreküp suyu, yine Bağbaşı tüneli ve Mavi Tünel vasıtasıyla ovaya aktaracağız. Bu yaklaşık 40 kilometrelik bir tünel vasıtasıyla olacak. Bununla ilgili planlama çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Akçay’dan da yaklaşık 35 kilometrelik bir tünel vasıtasıyla 140 milyon metreküp suyu Beyşehir gölüne aktaracağız. Beyşehir Gölünden de Beyşehir Suğla Apa Kanalımız vasıtasıyla Çarşamba çayına getirip. Oradan yine Çumra ovasına suyu vereceğiz. Bizim şu an Çumra ovasından suladığımız hektar 70 bin hektar civarında. Bu sahalar inşallah 200 bin hektara çıkacak” ifadelerini kullandı.

SALMA SULAMA KULLANILMAYACAK

Konya’ya kazandırılan sulama projeleri sayesinde bilinçli ve tasarruflu sulama yapılacağını belirten Eker şöyle konuştu: “Sistem şu anda Apa barajından cazibeyle salma sulama şeklinde yapılıyor. Genelde insanlar bir de kanallara verilen suya bir pompa koyuyorlar, bazısı traktörle, bazısı elektrik enerjisiyle çekiyor ve sahayı yağmur veya damlama sistemiyle sulamaya çalışıyor. Onları yapmayanlar da normal salma sulaması yapıyorlar. Salma sulamasıyla yapan insanlar artık bu yöntemi kullanmayacaklar. Yağmurlama yada damla sistemine dönecekler. Şu anda enerji harcayarak sulamasını yapanlar da enerji harcamadan sulamasını gerçekleştirecek. Bu türde bir artısı olacak. Bir de, su daha tasarruflu gidecek. Bağbaşı tünelinden suyu aldıktan sonra Mavi Tünel vasıtasıyla mavi regülatöre getiriyoruz, mavi regülatöründen itibaren su 125 kilometrelik bir kanal vasıtasıyla Hotamış depolamasına geliyor. Cumhurbaşkanının açmış olduğu proje 33. Kilometreden suyu alıyor. 33. Kilometreden suyu alıp, filtrelerden arıtıldıktan sonra kapalı bir boruya giriyor, ondan sonra hiç yeryüzüne çıkmadan direkt bitkinin üstünde neredeyse kapalı bir şekilde su inmiş oluyor. Hem bitki daha az su ile sulanmış oluyor hem de toprak kirlenmemiş oluyor.” (Dilhan Dumanoğlu)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.