Dubai'li iş insanlarıyız deyip 38 milyon avro dolandırdılar

Dubai'li iş insanlarıyız deyip 38 milyon avro dolandırdılar
Denizli'de Dubai merkezli ünlü bir finans şirketinin temsilcisi olduklarını belirten 3 kişi hakkında, yaklaşık 38 milyon avroluk dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

Denizli'de Dubai merkezli ünlü bir finans şirketinin temsilcisi olduklarını belirten 3 kişi hakkında, yaklaşık 38 milyon avroluk dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Ponzi usulüyle ikinci bir Seçil Erzan vakasının 3 şüphelisi serbest bırakıldı.

iha-20240127aw128912-7.jpg

Türkiye gündemine oturan Seçil Erzan vakasının bir benzeri olduğu iddia edilen olayda, Ertuğrul S. (39) tarafından "dijital finans" kapsamında hizmet verdiği belirtilen bir şirket kuruldu. İlk etapta yakınlarını ve akrabalarına yönelik gerçekleştirdiği iddia edilen Ertuğrul S., Dubai merkezli ünlü bir finans şirketinin Denizli temsilciliğini yaptığını belirterek, gerçekleşecek yatırımlara yüksek kar vaadinde bulundu. Yakınları ve akrabalarına pay veren Ertuğrul S. ve iki arkadaşının şatafatlı yaşam görüntüleri de sosyal medya üzerinden paylaşıldı.

iha-20240127aw128912-9.jpgYATIRIMCI GETİRENE ÖDEME SÖZÜ

Kurulan ağı kapsamlı hale getiren şahıslar, yaklaşık 780 kişiden aynı metodla 20 ila 300 bin avro arasında değişen tutarlarda para topladı. Bir çoğu gurbetçi olduğu öğrenilen yatırımcılara yatırdıkları paranın üzerinden aylık yüzde 15, yıllık ise ana paranın 5 katı kar payı vaadinde bulunuldu. Ayrıca her bir yatırımcı getirene de yüzde 10 ödeme sözü söylendi. Neredeyse T 38 milyon avroluk vurgun yapan fakat kar payı ödemesi yapmayan şahıslar tarafından dolandırıldıklarını anlatan mağdurlar adliyenin yolunu tuttu. Mağdurlar, yasal işlem yapılması için Ertuğrul S.(39), Hicabi P. (29) ve Tolga D. (26) hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulundu. Adliyeye sevk edilen şüpheliler, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

iha-20240127aw128912-8.jpg

YENİ BİR SEÇİL ERZAN VAKASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Dolandırıldıklarını iddia eden bazı vatandaşların avukatlığını üstlenen Avukat Gizem Üğür, Ponzi yöntemiyle yapılan bu vakanın ikinci bir Seçil Erzan vakası olduğunu fakat tek farkın bu olayda mağdur olan kişilerin ünlü olmamasının olduğunu söyledi. Üğür, yaptığı açıklamada, "Öncelikle Ponzi yönteminden bahsetmek istiyorum. Ponzi dünyada 1920'li yıllarda Amerika'da İtalyan göçmen Charles Ponzi tarafından keşfedilmiş ve Charles Ponzi bu sistemle çok kısa vakitte zengin olmuştur. Günümüzde de çok fazla Ponzi sistemi ile dolandırıcılık yapılmaktadır. Bunun en yakın örneklerini çok yakın vakitte medyada takip ediyoruz. En son Seçil Erzan durumunda gördük. Bizim olayımızda da gene aynı şekilde bir Ponzi şeması kurulmuş önce yakın akrabalara komşulara yatırım gerçekleştirilmiştir.

Bu yatırımlar sonucu onlara vaat ettikleri kar paylarını bir iki ay vermişler. Bu şekilde sisteme yeni yatırımcılar kazanmışlar. Ama devamlı da gelen yatırımcıların vaat edilen kar paylarını teslm etmemişler. Ponzi sistemi bu şekilde sonlanmıştır. Bu aşamada yatırımcılara da para veremediklerini farklı bahanelerle sunmuşlar. Olayımızda yaklaşık 750-800 kişi vardır. Bu yöntemden ötürü dolandırılanların çoğu hala şikayette bulunmamıştır. Bizim önerimiz bir an önce yetkili makamlara gerekli şikayetlerde bulunmalarıdır. Şu an bizim soruşturmamız Cumhuriyet Başsavcılığı kapsamından titizlikle sürmektedir. Meslektaşım Onur Aba'yla bu soruşturmayı sonuna kadar en iyi şekilde sürdüreceğiz. Yaklaşık 750- 780 tane yatırımcı olduğu söyleniyor. Ortalama 50 bin avro gibi düşünürsek, yatırım yapanların 37 -38 milyon avro kadar bir meblağ yatırım yaptıkları ön görülüyor. Kişi başı en az 20 bin avro yatırım yapılabilecekleri söylenmiş. 20, 100, 200 ve 300 bin avrolara kadar bu miktar çıkmakta" dedi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.