Dünya Otizm Farkındalık Günü

Dünya Otizm Farkındalık Günü
İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi, Otizm Federasyonu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı Engelli Müdürlüğünce ortaklaşa...

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi, Otizm Federasyonu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı Engelli Müdürlüğünce ortaklaşa düzenlenen "3. Ulusal Otizm Günleri", üniversitenin Üsküdar'daki Çarşı Yerleşkesinde düzenlendi.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, özellikle otizmli çocuklar ve ailelerine yönelik rehabilitasyon, bilgilendirme amaçlı 3. sempozyumu gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Tarhan, "Otizm konusunda yeni bilgiler var mı? Çocukları hayata bağlamak ve sosyal yaşama dahil edilebilmesi için neler yapılabilir? Özellikle otistik çocuklardan çok otistik çocukların yakınları dramatize oluyorlar. Çocuk sabahtan rehabilitasyon merkezine gidiyor. Saat 5'te işi bitiyor ama bu sekiz saatten sonra geri kalan dönemde aile ile birlikte. Aile ne yapacak? Burada bütün bunlar konuşulsun. Otistik çocukların yönetimi nasıl olacak?" diye konuştu.

Ailelerin yaşadığı zorluklara da değinen Tarhan, şunları kaydetti:

"Ailelerin en çok yaşadığı zorluk, otistik ve engelli çocuklarla ilgili liderliklerini ele alamıyorlar. Çocuklar üzerinde liderlik yapamıyorlar. Liderlik yapamadıkları için otistik çocukları yönetemiyorlar. Buna bağlı krizler yaşanıyor ve anne babaya el kaldırmalar, şiddet uygulanması gibi durumlar ortaya çıkıyor. İşte burada bütün bunlarla ilgili bilimsel destek vermek amaçlanıyor. Otistik çocuklarla ilgili dünyada ciddi bir artış var. Şu anda otistik çocuklar neden artıyor? Bu da bilimin bir konusu."

Otizm Federasyonu Başkanı Veysel Şahin de federasyonun yaklaşık 2 yıl önce kurulduğunu ifade ederek, "Günümüzde yaklaşık 64 çocuktan biri otizmli doğuyor. Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre tahmini olarak bu yıl 54 çocuktan bir tanesi otizmli doğacak. Bir çocuğun otizmli olmaması için yapacak bir şey yok. İlacı ve iğnesi de yok. Bunun tek çözümü eğitim. Eğitim ve alternatif eğitim dediğimiz spor, bazı iş uğraşıları ve becerileri ile bunu yenmek. Bugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü. Amacımız farkındalığı arttırmak ve bu farkındalıkla beraber devletin bize destek olmasını istiyoruz." diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit de 1994 yılına kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesinde engellilerle ilgili birim olmadığını ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği zaman engellilerle ilgili birim kurulduğunu belirtti.

Macit, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak engelsiz bir toplum vizyonuyla 35 hizmet noktası üzerinden 161 binin üzerinde engelli ve ailesine bireysel ve sosyal yaşamı destekleyen hizmetler ulaştırmaktayız. Sizlerin de bildiği gibi otizm, yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranışlar ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren gelişimsel bir bozukluktur. Bu yönüyle engel grupları arasında sosyal adaptasyonu zor bir engel grubunu oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

Macit, İstanbul'da Fatih ve Kadıköy'de çağdaş bir alt yapıya sahip otizm hizmet merkezlerini açtıklarını vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.