Dünya Otizm Farkındalık Günü

Dünya Otizm Farkındalık Günü
Eskişehir ve Kütahya'da otizme dikkati çekmek amacıyla yürüyüşler gerçekleştirildi

ESKİŞEHİR/KÜTAHYA (AA) - Eskişehir ve Kütahya'da "Dünya Otizm Farkındalık Günü" dolayısıyla toplumdaki duyarlılığı artırmak için yürüyüşler yapıldı.

Eskişehir Otistik Çocuklar Farkındalık Derneği tarafından bando eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüş, Vilayet Meydanı'nda sona erdi.

Yürüyüşe, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sultan Murat Aydın, Eskişehir Otistik Çocuklar Farkındalık Derneği Başkanı Telat Türeli, otistik çocuklar ve aileleri katıldı.

Tuna, yürüyüş sonrası düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, otizmden anne ve babaların daha fazla etkilendiğini söyledi.

Otizmli çocuklar adına ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirten Tuna, şöyle konuştu:

"Eskişehir'de 700'e yakın otizmli çocuğumuz var. Ne yapıp edip bu çocuklarımızı eğitimle bir şekilde daha iyi noktaya getirmek için var gücümüzle gayret sarf etmemiz gerekiyor. Bu konuda çocuklarımıza Eskişehir'de bir yaşam alanı oluşturulması için dernekle ortak çalışmalarımız var. Bu çocuklarımızın hem sosyal hem de eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilecek hem de rehabilitasyonlarına yönelik bir alan oluşturulması noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu projeyi hayata geçirdiğimiz zaman hem çocuklarımız hem de aileleri çok mutlu olacak. Bu konuda en çok fedakarlığı anne ve babalar yapıyor."

Türeli ise Türkiye'de 450 bini aşkın otistik birey bulunduğunu aktardı. Bu kişilerden sadece yüzde 10'unun okula devam edebildiğini dile getiren Türeli, "Otizmli çocukları topluma kazandırmanın birinci yolu iyi bir eğitimden geçiyor." dedi.

Etkinlikte otistik çocuklar da gösteri sundu.

- Kütahya

Kütahya Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Derneğince Cumhuriyet Caddesi'nden Zafer Meydanı'na kadar yürüyüş düzenlendi.

Dernek Başkanı Niger Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, otizmlilere uygun ve özel eğitim verilmesi, sosyalleştirme çalışma yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Otizmin en iyi tedavisinin sevgi ve ilgi olduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Otizmli bireyleri toplum içine çıkarabilmek sosyal ve kültürel faaliyetlerde bol bol bulundurmak, bu kişileri topluma kazandırmaya yardımcı olacaktır. Bize düşen görev budur. Bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Araştırmalar, otizmin giderek arttığını göstermektedir. Bu konuda devletimizden isteğimiz, eğitimde kalite, uygunluk, özel eğitim, ailelere destek olunması, bakım yerleri, sosyal ve sportif tesisler, çalışma hayatı için uygun çalışma yerlerinin temin edilmesidir. Her türlü engel alanında benzer çalışmaların yapıldığını biliyoruz. Bu çalışmaların devamını diliyoruz."

Yürüyüşe, kentteki bazı sivil toplum kuruluşları ile Kütahya Germiyan Geleneksel Okçuluk Derneği üyeleri özel kıyafetleriyle destek verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.