Dünya Süryani Konseyinden PYD'ye "asimilasyon" tepkisi

Dünya Süryani Konseyinden PYD'ye "asimilasyon" tepkisi
Dünya Süryani Konseyi Başkanı Messo: - "(Suriye'nin kuzeyinde) PYD, Süryanileri tehdit ediyor ve sindirmeye çalışıyor. ABD ve Rusya'dan DAEŞ ile savaşmak için istediği silahları kendi çıkarları için de kullanıyor ve azınlıkları hiçe sayıp alanını genişlet

CENEVRE (AA) - BETÜL YÜRÜK - Dünya Süryani Konseyi Başkanı Johny Messo, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin ülkenin kuzeyinde yaşayan Süryanileri tehdit ettiğini ve sindirmeye çalıştığını söyledi. Messo, "(PYD) ABD ve Rusya'dan DAEŞ ile savaşmak için istediği silahları kendi çıkarları için de kullanıyor ve azınlıkları hiçe sayıp alanını genişleterek bölgeyi Kürtleştirmeye çalışıyor." dedi.

Suriye'deki Süryani azınlığı temsilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin 31. oturumuna katılan Messo, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İnsan Hakları Konseyinde Suriye'deki Süryani azınlığın maruz kaldığı hak ihlallerini gündeme getirdiklerini belirten Messo, "Suriye'nin kuzeyinde binlerce Süryani yaşıyor ve bunlar PYD'nin askeri kanadı YPG güçlerinin saldırısına uğruyor." ifadesini kullandı.

YPG'nin 12 Ocak'ta Haseke ilinin PYD kontrolündeki Kamışlı ilçesinde Süryanilerin savunma birliğine saldırdığını ve bir Süryani'yi öldürdüğünü hatırlatan Messo, şu değerlendirmede bulundu:

"PYD, Süryanileri tehdit ediyor ve sindirmeye çalışıyor. ABD ve Rusya'dan DAEŞ ile savaşmak için istediği silahları kendi çıkarları için de kullanıyor ve azınlıkları hiçe sayıp alanını genişleterek bölgeyi Kürtleştirmek istiyor."

- "Federasyon ilanını tanımıyoruz"

Messo, PYD'nin geçen hafta Suriye'nin kuzeyinde kontrolünde tuttuğu bölgelerde tek yanlı federasyon ilan etmesine ilişkin şunları kaydetti:

"PYD'nin tek taraflı federasyon ilanını kınıyoruz. PYD, krize çözüm önermek yerine bölgedeki gerilimi yükseltmeye devam ediyor. Suriye'nin ulusal birliğini, toprak bütünlüğünü ve barış çabalarını baltalayarak, hem ulusal ve uluslararası hukuku hiçe sayıyor, hem de bu tür ayrılıkçı isteklerle Süryaniler de dahil yerel halkın güvenliğini tehdit ediyor. PYD'nin saldırgan planlarının kurbanı olan Süryaniler tek taraflı federasyon ilanını reddediyor."

Suriye'deki krizin taraflarına barışçıl çözüm bulunması için halkın sesine kulak vermeleri çağrısında bulunan Messo, barış sürecinde Süryanilerin de temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Suriye İnsan Hakları Ağının (SNHR) 18 Ocak ve 15 Mart tarihli raporları, PYD'nin, kontrol ettiği bölgelerde yaşayan halkı tabi tuttuğu zorunlu göç, askerlik, keyfi tutuklama gibi uygulamalarına dikkati çekmişti.

Uluslararası Af Örgütü de 13 Ekim 2015'te PYD'nin ülkenin kuzeyinde bölge sakinlerini göçe zorlayarak insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediğini bildirmişti.

PYD, Esed rejimiyle yaptığı anlaşmanın ardından 2012'de Haseke'yi ele geçirerek "kanton" ilan etmişti. Ocak 2015'te Kobani, Haziran 2015'te Tel Abyad'ı kontrolüne alarak yeni kantonları ilan eden PYD, buralarda yaşayan farklı etnik unsurları "bölgeyi terk etmemeleri halinde koalisyon uçaklarının hava saldırısı düzenleyeceği" tehdidiyle zorla göç ettirmişti. Bunun üzerine, 50 binden fazla Suriyeli Türkiye'ye sığınmıştı.

Suriye’deki Süryani ve Ermeni toplumunun temsilcileri, PYD'nin Haseke'de özel mülkleri gasp etmesini 6 Kasım 2015'te ortak bildiriyle protesto etmişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.