"Dünya turizmi sıkıntılı dönemden geçiyor"

"Dünya turizmi sıkıntılı dönemden geçiyor"
AKTOB Başkanı Hacısüleyman: "Sadece Türkiye değil, dünya turizm hareketinin en fazla sıkıntı yaşadığı, en fazla sıkıntı ile karşı karşıya kaldığı bir durumu ilk kez bu yıl yaşıyoruz"

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, yaşanan terör olayları nedeniyle Türkiye ve dünyada turizm sektörünün sıkıntılı bir dönemden geçtiğini bildirdi.Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hacısüleyman, ITB Berlin Turizm Fuarı'nın hemen ardından Ankara, İstanbul ve Brüksel'de meydana gelen terör saldırılarından sonra, turizm sektörünün bir miktar daha önünü görememe durumu içerisine girdiğini söyledi.Yaşanan olayların ardından rezervasyon akışının nasıl olacağını çok kesin olarak söyleyemediklerini ifade eden Hacısüleyman, ancak rezervasyon akışında geçen yıla göre şu an itibarıyla yüzde 40 civarında gerileme söz konusu olduğunu bildirdi. Hacısüleyman, "Bu, bütün sezon boyunca yüzde 40 ekside olacağız anlamına gelmiyor. Sezonun gidişatına göre, insan davranışlarına göre bu rakam hem artabilir hem de eksilebilir." diye konuştu.
- Doğu ülkelerinden artış, batıdan azalma
Nevruz tatili dolayısıyla bölgeye doğu ülkelerinden turist akışı olduğunu, bu hafta başlayacak Paskalya tatili için batıdan da turist beklediklerini belirten Hacısüleyman, nevruz döneminde geçen yıla göre doğu ülkelerinden gelenlerde 3 bin civarında artış bulunduğunu söyledi. Paskalya tatili rezervasyonlarında ise geçen yıla göre yaklaşık yüzde 35 azalma olduğunu işaret eden Hacısüleyman, "Dolayısıyla farklı iki refleksi görüyoruz burada. Doğu ülkelerinde küçük bir artış var ama batıda daha büyük bir kayıp var." dedi.Hacısüleyman, şimdiden bütün yıla yönelik bir projeksiyon yapmanın çok zor olduğunu, bundan sonra ay ay değerlendirme yapacaklarını vurguladı.
- "Rusya'nın kararlarında yumuşama yok"
Bir gazetecinin, "Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde biraz kıpırdanma var gibi, bunun turizme etkisi oldu mu?" sorusu üzerine Hacısüleyman, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde turizm açısından bir yumuşama hissetmediklerini, Rusya'nın aldığı kararları aynen tatbik ettiğini söyledi. Geçen hafta sivil havacılıkla ilgili bir uçuş izninden söz edildiğini, ancak hem söz konusu havayolu şirketinin uçuş yapmayacağını hem de politik otoritenin buna izin vermeyeceğini açıkladığını belirten Hacısüleyman, "Ancak, Rusya ile Türkiye arasında kurulan turizm ve ihracat köprüsü her iki ülke insanlarını birbirine çok yakınlaştırdı. Bu yakınlaşmanın üzerine yeni temellerin kurulması, yeni köprülerin inşa edilmesinin zor olmayacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.Rusya pazarının tamamen yok olduğunu, batı pazarında da geçen yıla göre yüzde 40 gerileme bulunduğunu vurgulayan Hacısüleyman, "Bu yüzde 40 azalma bugün itibarıyla. Bu daha sonra yüzde 50 olur mu, yoksa yüzde 25'e düşer mi bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz." diye konuştu.Hacısüleyman, EXPO 2016 Antalya gibi botanik EXPO'ların yurt dışından ekstra turist çekeceğini söylemenin zor olduğunu, fakat botanik EXPO'ların cazibe merkezi olarak bulundukları kente güzellik kazandırdığını dile getirdi.AKTOB Başkanı Hacısüleyman, "Görülecek, gezilecek yerlere önemli bir yer daha kazandırmış oluyorsunuz ama 'EXPO 2016 Antalya'yı ziyaret etmeye gideyim' diyen turisti bulmak mümkün değil. Öyle bir şey yok. Ancak gelenler için güzel bir cazibe merkezi daha kazandırılmış oldu. Bu açıdan önemsiyoruz EXPO'yu." açıklamasında bulundu.
- Tüm dünyada turizm sıkıntısı
Sadece Türkiye değil, dünya turizm hareketinin sıkıntı ile karşı karşıya kaldığı bir durumun ilk kez bu yıl yaşandığını ifade eden Hacısüleyman, şöyle konuştu:"Çünkü terörün belirlediği bir ülke veya terörün belirlediği destinasyon diye bir şey yok. Son olarak Pakistan'da yine aynı şeyi yaşadık, yarın nerede yaşayacağımız belli değil ama şunu kesinlikle ifade etmek lazım; insan olarak seyahat özgürlüğüne uzanan her eli hep beraber lanetlemeliyiz. Çünkü bugün bir yerden bir yere gitmek için, 'Acaba orada bir şey olur mu?' psikolojisi yayılmaya çalışılıyor. Buna hep beraber karşı çıkmalıyız. Hep beraber derken Rus'u da karşı çıkmalı, İsrailli'si de Alman'ı da Afrikalı'sı da karşı çıkmalı. Bütün bunların hepsinin amacı seyahat özgürlüğünü kısıtlamak. Akraba ziyareti için başka bir ile giderken bile siz bunu düşünmek zorunda kalıyorsanız, bu sizin hayatınıza getirilen bir kısıtlama. Biz özellikle Avrupa basınına da bunu söylüyoruz. Kesinlikle seyahatlerinize ve özgür davranışlarınıza kısıtlama getirtmeyin bu olaylardan dolayı. Çünkü amaçları o. Biz bu amaca hizmet etmeyelim diye hem Almanya'ya çağrıda bulunduk hem Hollanda'ya hem İngiltere'ye… Rusya'nın yaptığı seyahat özgürlüğü kısıtlamasını da bu açıdan oldukça kınıyoruz."Hacısüleyman, kapalı Rusya pazarı ve Avrupa'daki yüzde 40 gerileme devam ederse, yılda yaklaşık 11,5 milyon misafir ağırlayan Antalya'da turist sayısının bu yılın sonunda 6,5-7 milyon kişiye kadar düşeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.