Dünya’da sadece Konya’da var! Tarlalarınızı verimsizleştiriyor! Aman dikkat

Dünya’da sadece Konya’da var! Tarlalarınızı verimsizleştiriyor! Aman dikkat
 Muhabir
Konya, eşsiz doğal güzellikleri ve biyolojik çeşitliliği ile dikkat çekerken, bazı bitkiler yeterince tanınmıyor. Bu bitkilerden biri ise sadece Dünya’da Konya’da bulunuyor. Bu bitkinin tarlalarda verimsizlik yarattığını biliniyor.Peki bu bitkinin adı ne?

Cuscuta obtusata, Kahkahaçiçeğigiller familyası içerisinde yer alıyor. Heldreich isimli ünlü taksonomist tarafından 1845 yılında Konya yakınlarından ilk kez toplanmış ve 1907 yılında Trabut tarafından bilim dünyasına yeni bir tür olarak kazandırıldı. Bu tür, dünya üzerinde sadece Konya’dan bilinen lokal endemik parazitik bir türdür. Dünya Bitki Koruma Konseyi tarafından bu tür, nesli tehlike altında olan bitkiler içerisine alınmış ve kırmızı liste içerisinde DD (Data Deficient=Veri eksiliği) IUCN kategorisine yerleştirildi.

cuscuta-obtusata-2.jpg

CİNSAÇI ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Bu tür, başka bitkiler üzerine sarılıp büyür. Bitki genç iken tohumdaki besleyici maddeleri çabucak bitirip tüketir. Köksüzdür. Yaprakları ise renksiz pullar hâlinde kısır kalmıştır. Asalak bitki olan bu tür, komşusu olan bitkiye saplarıyla tutunmak zorundadır. Destek alacağı böyle bir bitkileri dikkatle arar, bulur. Topraktan çıkar çıkmaz, spiral biçiminde büyümeye başlar. Bir destek bulduğu anda kendini kurtarmış sayar. Eğer böyle bir destek bulmazsa kendi kendini yemeye başlar. Genç bitki, sapının alt bölümlerini ölümle baş başa bırakır ve buradaki organik maddelerle beslenerek yeniden destek aramaya koyulur. Desteği bulur bulmaz ona bütün kuvvetiyle sarılır ve emici hortumlarını geçirir.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.