Dünyadaki bitki türleri sayıldı

Dünyadaki bitki türleri sayıldı
İngiliz bilim adamları, dünya çapında 390 binin üzerinde bitki bulunduğunu açıkladı - İklim değişikliği ve yaşam alanlarındaki kayıplar nedeniyle birçok bitki yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

ANKARA (AA) - Dünyada tespit edilen bitki sayısının 390 bin 900 olduğu açıklandı.

Merkezi Londra'da bulunan Kew Kraliyet Botanik Bahçesi tarafından yayımlanan raporda, dünyada tespit edilen bitki türlerinin sayısının 390 bin 900 olduğu belirtildi.

BBC'nin rapora dayandırdığı haberinde, sadece geçen yıl 2 bin 34 yeni bitki türünün keşfedildiği kaydedildi.

Kew Kraliyet Botanik Bahçesi'nin dünyada bitki örtüsünün incelendiği ilk kapsamlı değerlendirmesi niteliği taşıyan raporda, bitkilerin yüzde 21'inin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Raporda, bitkileri tehdit eden faktörler, iklim değişikliği, doğal yaşam alanlarındaki kayıplar, hastalıklar ve istilacı bitkiler olarak sıralandı.

Kew Kraliyet Botanik Bahçesi Bilimsel Araştırmalar Merkezi Müdürü Profesör Kathy Willis, insanlık için yaşamsal öneme sahip bitkilerin sayılarını, nerede yaşadıkları ve bitki grupları arasındaki ilişkileri bilmenin önemini vurgulayarak bitkilerin gıda, yakıt ve ilaç temin edilmesini sağladığı, iklimi kontrol ettiğini söyledi.

Bitki sayısını, mevcut veri tabanlarını inceleyerek hesaplayan araştırmacılar, 390 bin 900'e, yosun ve benzer bitkilerin dahil olmadığını belirtti.

Her yıl birçok yeni bitki çeşidiyle karşılaşan araştırmacılar, geçen yıl Batı Afrika'nın Gabon ormanlarında 45 metre büyüyen ve Gilbertiodendron Maximum adını verdikleri bir ağaç keşfetmişti.

- İklim değişikliği, bitkileri tehdit ediyor

Dünya bitki örtüsünün karşılaştığı sorunlara da dikkati çeken bitki bilimciler, yaşam alanlarındaki değişikliklerin ve ormanların yok olmasının, birçok bitkiyi önemli ölçüde etkilediği uyarısında bulundu.

Araştırmacılar, zararlı böcekler ve hastalıkları başlıca problemler arasında gösterirken, Dr. Colin Clubbe, istilacı bitkilerin, doğal bitkisel çeşitliliğin en büyük sorunu olduğunu söyledi.

İstilacı bitkilerin çevreye verdiği zarar ve bunların ortadan kaldırılmasının maliyetinin, dünya ekonomisinin yüzde 5'ine tekabül ettiği tahmin ediliyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.