Dünyanın en büyük et ve süt kompleksi Konya’da!

Dünyanın en büyük et ve süt kompleksi Konya’da!
 Muhabir
Konya Şeker, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayan yatırımlarını yerinde tanıtmak amacıyla basın mensuplarına yönelik teknik gezi programı düzenledi.

Panagro Et ve Süt Entegre Tesisi Genel Müdürü Zeynep Kurtkaya, Panagro Et ve Süt Entegre Tesisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kurtkaya, “343 bin metrekare açık ve 86 bin metrekare kapalı alanda kurulu olan Panagro Et ve Süt Entegre Tesisi, dünyanın en büyük entegre et ve süt komplekslerinden biridir. Son teknolojiyle donatılmış altyapısı sayesinde hijyenik, doğal ve sağlıklı üretim yapan tesis, Türkiye’de ‘Sürdürülebilir Güvenli Üretim Belgesi’ alan ilk tesis olma özelliğini taşımaktadır” dedi.

TARLADAN SOFRAYA UZANIYOR

Panagro’nun, tarladan sofraya kadar uzanan gıda güvenliği zincirini eksiksiz şekilde kontrol ettiğini vurgulayan Kurtkaya, “Panagro, sürdürülebilir üretimin öncüsü konumundadır. Et ve süt ürünlerinde kalite, doğallık ve güvenliği esas alıyoruz” diye konuştu.

torku-1.jpeg

ET VE SÜT ÜRÜNLERİNDE GENİŞ ÜRETİM YELPAZESİ

Panagro Et ve Süt Entegre Tesisi’nde;
Et ve et ürünleri bölümünde Torku Sucuk, Salam, Sosis, Pastırma, Kavurma, taze ve donuk değerli et grupları, dana jöle, işkembe, kelle paça ile taze ve donuk köfte çeşitleri üretiliyor.

Süt ürünleri bölümünde ise Torku UHT ve pastörize süt çeşitleri, yoğurt, peynir çeşitleri (Krempare, burger peyniri, kaşar, süzme, tost, beyaz, lor, labne, mozzarella vb.), sadeyağ, tereyağ, krema, süt tozu, ayran, Miniki meyveli ve kakaolu sütler ile kahveli sütlü içecekler bulunuyor.

torku-3.jpeg

YENİ YATIRIMLARLA ÜRETİM KAPASİTESİ HIZLA ARTIYOR

Tesisin üretim kapasitesinin yeni yatırımlarla önemli ölçüde artırıldığını belirten Genel Müdür Kurtkaya, “Süzme yoğurt ve taze peynir üretim hattımızı modernize ederek aylık üretim kapasitemizi 200 tondan 1200 tona çıkardık. Yeni yatırımımızla süzme yoğurt el değmeden üretilecek. Ayran üretim kapasitemizi de 2000 tondan 3000 tona yükselttik” dedi.

Ayrıca yeni ürün geliştirme çalışmaları kapsamında kefir üretimi için gerekli hat revizyonlarının tamamlandığını ifade eden Kurtkaya, “Kefir üretimine başladık. Başlangıç kapasitemiz aylık 400 ton” bilgisini paylaştı.

KÂRLILIK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE BÜYÜK ADIM

Panagro’nun 2023 yılında kuruluşundan bu yana ilk kez kârlılığa geçtiğini aktaran Kurtkaya, “2024–2025 döneminde de üretim ve kârlılığımızı artırarak büyümemizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik alanında da önemli yatırımlar yapıldığını vurgulayan Kurtkaya, “Panagro merkez kampüsündeki et ve süt fabrikalarının çatılarına kurulan GES (Güneş Enerjisi Santrali) devreye alınmıştır. Bu yatırımla tesisin toplam elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 35’i güneş enerjisinden karşılanmaktadır” dedi.

Kurtkaya, Panagro’nun yalnızca bir üretim tesisi değil, Türkiye’nin tarımına, hayvancılığına ve sağlıklı nesillerin geleceğine yapılan stratejik bir yatırımın simgesi olduğunu ifade etti.

torku-2.jpeg

TORKU 1.300 KİŞİ İSTİHDAM EDİYOR

Panagro Et ve Süt Gıda Kompleksi’nin toplam 1.300 çalışanıyla faaliyet gösterdiğini belirten Zeynep Kurtkaya, üretim süreçlerinde insan sağlığına ve çevreye duyarlılığın temel ilke olduğunu söyledi.

ULTRA KLİMALI MODERN SERALARDA TOPRAKSIZ TARIM

Konya Şeker’in tarımda sürdürülebilir üretim anlayışını bir adım öteye taşıyarak ultra modern ve klimalı seralarda üretim gerçekleştirdiğini hatırlatan Kurtkaya, “Bu seralarda atık sıcak suyun yeniden değerlendirilmesiyle ısıtma ihtiyacı karşılanıyor. Böylece sıfır enerji maliyetiyle topraksız tarım yapılabiliyor. Bu çevreci sistem hem enerji verimliliği hem de kaynakların etkin kullanımı açısından örnek bir model oluşturuyor” dedi.

Kurtkaya, seralarda üretilen yüksek kaliteli domateslerin ‘Çatalhöyük’ markasıyla zincir marketlerde tüketiciye ulaştırıldığını da sözlerine ekledi.

KESİMHANE MODERN YAPISIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Tesisleri ziyaret eden teknik ekiplerin de kesimhane hakkında bilgiler paylaştığını belirten Kurtkaya, “Günlük 450 ile 1200 hayvan kesim kapasitesine sahip tesisimizde, hayvanların kendi yönlerini bularak ilerleyebileceği modern kesim yolları ve yüksek hijyen standartlarında kesim sistemleri kullanılıyor” şeklinde konuştu.

Zeynep Kurtkaya, Panagro’nun yerli üretim gücüyle hem Türkiye ekonomisine katkı sunduğunu hem de tüketicilere güvenli ve kaliteli gıda ulaştırdığını vurguladı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum