Eber'de İlk Kez 'Saz Kedisi' Görüntülendi

Eber'de İlk Kez 'Saz Kedisi' Görüntülendi
Afyonkarahisar'da Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Eber Gölü'nde kurulan fotokapanlara, nesli tehlike altında olan ve "bataklık vaşağı" olarak da bilinen saz kedisinin görüntüsü yansıdı

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar'da Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Eber Gölü'nde kurulan fotokapanlara, nesli tehlike altında olan ve "bataklık vaşağı" olarak da bilinen saz kedisinin görüntüsü yansıdı.

Bolvadin ilçesi sınırlarındaki gölde, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğünün ortak projesi kapsamında, Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, Bülent Ecevit Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Sözen ve Dr. Muhsin Çoğal tarafından, saz kedisinin tespit edilmesi için çalışma başlatıldı.

Göl çevresindeki 6 alanda harekete duyarlı fotoğraf ve video kaydı alabilen fotokapanlar yerleştiren bilim insanları, nesli tükenmekte olan hayvanı görüntülemeyi başardı.

17 saatlik görüntü, 6 bin fotoğraf incelendi
Araştırma merkezinin Müdürü Doç. Dr. Erişmiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göl çevresinde yaptıkları arazi araştırmalarında saz kedisinin varlığına dair dışkı, post, ayak izi takip çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sazlık alanda 15 Temmuz-3 Eylül tarihlerinde kayıt yapan fotokapanların incelendiğini belirten Erişmiş, "Yaklaşık 17 saatlik görüntü ile 6 bin fotoğrafı tek tek inceledik. Yaptığımız incelemelerde Eber Gölü'nde iki saz kedisinin görüntüsü fotokapana yakalandı. Böylece bölgede ilk kez, nesli tehlike altındaki bataklık vaşağı görüntülendi. Ayrıca fotokapanlarla diğer memelilerden domuz, su sıçanı, kuş türlerinden su tavuğu, gece balıkçılı, su kılavuzu, saz kamışçını gibi türler de görüntülendi." diye konuştu.

Erişmiş, saz kedisinin ortalama yaşam süresinin 14 yıl olduğunu, hem gece hem gündüz aktif yaşam sürdüğünü dile getirerek, "Saz kedisi, ince uzun bacaklı, boz renkli, bacak ve vücutlarında her bireye özgü asimetrik çizgiler, kulak uçlarında püskül bulunan, kuyruğu nispeten kısa, göz rengi sarı veya yeşil olan bir hayvandır." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.