ECB'nin para politikası ocak toplantısı tutanakları

ECB'nin para politikası ocak toplantısı tutanakları
Tutanaklardan:-"Üyeler arasında mevcut yılın başından bu yana aşağı yönlü risklerin arttığı konusunda geniş bir mutabakat var”- "Yönetim Kurulunun mart ayındaki para politikası toplantısında para politikası duruşunu gözden geçirmesi ve muhtemelen yeniden

FRANKFURT (AA) - Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ocak ayı para politikası toplantı tutanaklarında, Avro Bölgesi'nde ekonomik görünüme ilişkin aşağı yönlü risklerin yılın başından bu yana arttığı ifade edildi.

ECB, Yönetim Kurulu'nun 20-21 Ocak’ta Frankfurt’ta gerçekleştirdiği para politikası toplantısının tutanaklarını yayımladı. Tutanaklara ilişikin yapılan açıklamada, Yönetim Kurulu'nun 2-3 Aralık 2015 tarihlerindeki bir önceki toplantısından bu yana, Çin ekonomisindeki gelişmelerin küresel piyasalara yansıdığı bildirildi.

Petrol fiyatlarındaki keskin düşüşün ve fiyatlara ilişkin aşağı yönlü beklentilerin Avro Bölgesi'nde 2016 yılı enflasyon görünümünü baskı altına aldığı aktarılan açıklamada, düşük enflasyon sürecinin daha uzun süre devam etmesi olasılığının arttığına işaret edildi.

Üyeler arasında mevcut yılın başından bu yana aşağı yönlü risklerin arttığı konusunda geniş bir mutabakat olduğu kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Avro Bölgesi'ndeki toparlanmanın yukarı yönlü tutunmasına ve finansal koşulların genel olarak elverişli olmaya devam etmesine rağmen dış çevre, gelişen piyasaların büyüme beklentilerindeki belirsizlik, finans ve emtia piyasalarındaki volatilite ve jeopolitik riskler nedeniyle karakterize edildi. Bu ortamda, Avro Bölgesi enflasyon dinamikleri beklenenden daha zayıf olmaya devam etti."

Üyelerin ekonomik görünüme ilişkin mart ayının başından itibaren yeni bir analize ihtiyaç duyduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Üyeler, bölgedeki belirsizlikler ve volatilite çerçevesinde gelecek toplatındaki politika eylemi konusunda karar almak ve gerektiğinde alınabilecek doğru politika seçeneklerini tartışmak için henüz erken olduğu düşündü. Bunun yerine, yeni makro ekonomik projeksiyonların ve güncellenmiş ilk çeyrek değerlendirmesinin mevcut olacağı mart ayı başlarından itibaren daha dayalı bir analize gerek duyuldu."

Yönetim Kurulunun, gelecek ayki toplantıda para politikasını gözden geçirmeyi ve muhtemelen yeniden değerlendirmeyi gerekli gördüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Risklerin ağırlıklı olarak aşağı yönlü olduğu ve yeni risklerin geliştiği bir durumda, riskler tamamen gerçekleşene kadar beklemektense, riskler göz önünde bulundurarak öncesinde hareket etmek tercih edilebilir. Ancak, toplantıda, para politikasına ağırlıklı olarak sigorta motiflerinden kaynaklanan açıkça risk temelli bir yaklaşımı benimsemeye karşı uyarı yapıldı. Bu çerçevede, Yönetim Kurulunun, mart ayındaki para politikası toplantısında para politikasını gözden geçirmesi ve muhtemelen yeniden değerlendirmesi gerekli görüldü."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.