Edirne'de ata yapılan işkence kameraya yansıdı

Edirne'de ata yapılan işkence kameraya yansıdı
Hayvanseverler olayla ilgili şikayette bulundu

EDİRNE (AA) - Edirne'de yere düşen bir ata sahibi tarafından işkence yapılması kameraya yansıdı.

Şükrapaşa Mahallesi'nde yerden kalkamayan atın, sahibince bir cisimle dövülmesi, bir vatandaş tarafından cep telefonuyla görüntülendi.

Hayvansever vatandaş, kaydettiği videoyu Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (EDHAYKO) ile paylaştı.

Marmara Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve EDHAYKO Başkanı Nurhan Kalender, dernek binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, videoyu izledikten sonra konuyla ilgili şikayette bulunduklarını söyledi.

Edirne'de at arabasıyla çöp toplayan insanların olduğunu belirten Kalender, "Fakat bu görüntüde, at herhalde hastalanmış, yorgunluktan yere yığılmış. Ata kırbaçla, tekmeyle vurarak kaldırmaya çalışan bir şahıs olduğunu gördük. Tabii buna üzüldük ve müdahale etmek istedik. Videoyu bizimle paylaşan arkadaşımıza olayı sorduk. O an orada birileri de polisi çağırmış, polis gelince bu şahıs kaçmış. Atı da oradan bir şekilde kaldırmışlar." diye konuştu.

Olayla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı Edirne Şube Müdürlüğüne başvurduklarını anlatan Kalender, şunları kaydetti:

"Orada bu gibi durumlarda ne yapılabilir diye görüştük. Ciddi şekilde atlarla ilgili yazın daha da artan bir sıkıntı var. Burada açık alanlarda görüyorsunuz, atlar güneşin altında saatlerce kalıyor. Kimileri bağlanıyor, kimileri de şehirde başıboş geziyor. Ata işkence yapılması, kırbaçla ya da tekmeyle vurulması durumuyla alakalı Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği'ne göre başvuruda bulunduk. Ceza sadece 500 küsur lira bir para. Yani hayvanı öldürse bile orada bunun cezası bin lira. Biz daha önce de bu tür olaylar yaşadık. Savcılığa başvurduğumuzda 'Bu ceza kanununa girmiyor, ceza hukukunda yer almıyor' deyip, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Edirne Şube Müdürlüğüne yönlendiriyor. Orası da en fazla bin lira para cezası kesebiliyor. Ülke çapında çok sayıda 'hayvana şiddet' var. Hayvanlara işkence yapılmamasına yönelik çalışmalar gerekiyor. Bir an önce yasanın çıkması, hayvana işkencenin ceza hukukunda yer alması ve hapis cezası alması gerekiyor."

Kalender, ata işkence yapan kişinin kimliğinin belirlendiğini ve gereken işlemin yapılması için takipçi olacaklarını ifade etti.

Hayvana şiddeti gören vatandaşların polisi araması gerektiğini anlatan Kalender, "Bu şiddete tanık olan köylerdeki vatandaşlar da jandarmayı aramalı. Fiziksel şiddet gibisi yok. Tepki göstermemiz çok önemlidir." şeklinde konuştu.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.