Edirne'de "kinoa" seferberliği

Edirne'de "kinoa" seferberliği
Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkan Yardımcısı Kurt:-"Türkiye'nin birçok bölgesinde deneme üretimleri yapılan kinoayı İpsala'da profesyonel düzeyde üretebilmek için Perulu uzmanlardan, Türk ve Yunan akademisyenlerden danışmanlık hizmeti aldık"

EDİRNE (AA) - İSMAİL ALİŞ - Dünyada birçok ülkede üretilen, çok güçlü bir protein içeriğine sahip olmasının yanında pek çok amino asiti de içinde barındıran kinoa, yabancı uzman ve akademisyenlerin desteğiyle Edirne'de yetiştirilecek.

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkan Yardımcısı Ogün Kurt, AA muhabirine, pancar, ıspanak ve pazı ile aynı türden olan kinoanın Peru ve Bolivya'da yaygın olarak yetiştirildiğini söyledi.

Kurt, Birleşmiş Milletler araştırmalarına göre, kinoanın artan insan popülasyonunu besleyebilecek değerde yüksek ve kaliteli bir protein yapısına sahip olduğunu bildirdi.

Tüm dünyada rağbet gören bu ürünü Türkiye'de yetiştirmek için yaptıkları çalışmaları tamamladıklarını ifade eden Kurt, şöyle konuştu:

''İpsala'da denemeler yaptık. Verimin bizi tatmin etmesiyle ülke çapında tüm üreticileri organize ederek derneğimizi kurduk. Derneğimiz sayesinde Peru Tarım Bakanlığı ile tohum tedariki konusunda önemli ilerlemeler katettik. Türkiye, Amerika ve Avrupa'da kinoa konusunda akademik çalışmalar yapan üniversitelerle irtibata geçerek yetiştiriciliği hakkında önemli bilgiler edindik. Türkiye'nin birçok bölgesinde deneme üretimleri yapılan kinoayı İpsala'da profesyonel düzeyde üretebilmek için Perulu uzmanlardan, Türk ve Yunan akademisyenlerden danışmanlık hizmeti aldık."

-"Avrupa'daki pazarlara yöneleceğiz"

Üretici Mustafa Yılmaz ise son zamanlarda çeltik üretiminde sıkıntı yaşandığını belirterek, çeltikten verim alamayan çiftçinin kinoa ekebileceğini söyledi. Ürüne yönelik dünya çapında araştırmalar yaparak kinoa ekimine karar verdiklerini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Son 4 yıldır dünyanın 100'den fazla ülkesinde irili ufaklı üretilmeye başlandığını tespit ettik. Önce ana vatanı olan Peru'yu ziyaret ederek nasıl yetiştirildiğini ve pazarları konusunda bilgiler aldık. Gelişmeler bizi heyecanlandırdı. Amerika, Rusya, Kanada ve Arap ülkeleri bu ürünü fazlaca tüketiyor. İlk etapta ülkemizin pazar ihtiyacını karşılayacağız daha sonra Avrupa'daki pazarlara yöneleceğiz. Diyetisyenler sağlıklı beslenme açısından bu ürünü öneriyor. Kionanın pilavı, salatası hatta un haline getirdikten sonra tatlısı dahi yapılıyor ayrıca endüstriyel sanayide kullanılıyor."

Yılmaz, ilk etapta İpsala'da 2 bin 500 dekar alanda kinoa ekeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.