Ege'de çiftçi umutlandı

Ege'de çiftçi umutlandı
Verimli tarım alanlarına sahip Ege Bölgesi'nde geçen ayki yağışlar, kışlık sebzelerin su ihtiyacını karşılayıp üretim maliyetini düşürdü, buğdayların filizlenmesine katkı verdi.

Verimli tarım bölgelerinde onlarca çeşit ürünün yetiştiği İzmir, Manisa ve Aydın'da geçen ay yağan yağmurlar, tarımsal üretim için suya ihtiyaç duyan çiftçiyi memnun etti.

Kasım ayında uzun yıllar seviyesinde yaklaşık 2,5 kat fazla yağış alan İzmir, bu yıl, 2001 senesinin en yağışlı kasımı oldu.

Kentin önemli tarım bölgelerinde Menemen Ovası da bu yağmurlardan olumlu etkilendi. Ürün yelpazesinin kuraklık sebebiyle değişmeye başladığı ovada, geçen sene sonbaharın kurak olması sebebiyle ekimi geciken buğday, zamanında ekildi ve filizlendi. Su, ovadaki diğer ürünlerin gelişimine de pozitif yansıdı.

Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, ovada 220 bin dönüm alanda tarım yapıldığını belirtti.

Ovanın temel ürünü olan pamuğun son senelerde kuraklık ve ürün fiyatının üreticinin istediği düzeyde olmaması sebebiyle azaldığını belirten Altıntaş, buğday ekimine yönelme olduğunu, yaklaşık 80 bin dönüm alanda buğday ekildiğini belirtti.

Altıntaş, kasım ayındaki yağışlarla toprağın ekim için gerekli neme ulaştığını, sonrasında da tohumların filizlenmesine imkan sağladığını belirterek, "Bölgemizde kuraklıktan dolayı su ihtiyacımız vardı. Son yağan yağmurlar bize çok değerli geldi." dedi.

Çevrede metrekareye 120 kilogram yağış düştüğünü aktaran Altıntaş, şöyle devam etti:

"Bu da ovamıza iyi geldi. Fakat buğdayın çimlenmesini hızlandırdı. Kışlık ürünlerde sulama maliyetini aşağıya çekti. Çevremizde 20 bin dekar civarında ıspanak, brokoli, lahana, karnabahar gibi kışlık sebze ekili durumda. Geçen sene sonbahar yağmurları toprağa geç düştü. Aşağı yukarı aralığın ilk haftası gibi gelmişti. İnşallah önümüzdeki vakitlerde de hava şartları müsaade ederse buğday ekimi devam edecek."

Menemen'de 150 dönümde kışlık sebze üreten Akif Aykanat da önceki yıllara nazaran daha yağışlı bir kasım geçirdiklerini, barajların da bundan olumlu etkilendiğini belirtti.

Kışlık sebzelerin suya çok ihtiyaç duyduğunu ifade eden Aykanat, "Ekim aylarında yaptığımız sulamadan sonra kasımda sulamaya gerek duymadık. Bol yağışlar aldık. Bunlar büyük kazançalar. Çünkü sulama maliyetlerimiz çok yüksek oluyor. Derin kuyulardan, sondajlardan ve elektrik giderinden kurtuluyorsunuz bu sayede. Yani ekonomik girdilerde biraz düşüş yaşatıyor. Tabii bunun da aşırısı zarar veriyor." diye konuştu.

15 gün önce ekilen tarlalar yemyeşil

Manisa'nın tarımsal faaliyetleri yüksek ilçelerinden Turgutlu'da da kasım yağmurları yüzleri güldürdü.

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol da son yıllarda kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde su sıkıntısı yaşadıklarını, kasım ayındaki yağmurlarla çiftçinin içinin biraz rahatladığını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.