Eğitim-İş’ten, yönetici görevlendirme yönetmeliğine dava açıldı

Eğitim-İş’ten, yönetici görevlendirme yönetmeliğine dava açıldı
Eğitim-İş Genel Merkezi tarafından Milli Eğitim Bakanlığına(MEB) Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği ile müdür yardımcılığı yazılı sınavı kaldırılmış ve mülakatla görevlendirme yapılmasına karşın dava açıldı.

Eğitim-İş Genel Merkezi tarafından MEB’in Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğine dava açılması hakkında bilgi veren Eğitim-İş Konya Şubesi yönetim Kurulu adına Başkan Mehmet Emin Karakurt, “22.04.2017 tarih ve 30046 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren MEB Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği ile Bakanlık, müdür yardımcılığı yazılı sınavı kaldırılmış ve mülakatla görevlendirme yaparak yeniden torpili hakim kılmıştır. Bu yanlış uygulamaya karşın genel merkezimiz tarafından dava açıldı. Dava konusu düzenlemede objektif bir yarışma ve değerlendirme imkanı tanınmaksızın ve sübjektif nitelendirmelere açık ve olası kayırmacı anlayışa imkan sağlayan sözlü sınav, temel unsur olarak yer almıştır. Bu hususta yazılı sınav gerekliliğini işaret eden onlarca mahkeme kararı görmezden gelinerek kamu yönetiminde temel prensip olan kariyer ve liyakat ilkelerinin bütünüyle ortadan kaldırılması söz konusudur. Müdür yardımcılığı yazılı sınavı kaldırılmıştır. Bakanlık yazılı sınavı neden kaldırdığını açıklamalıdır. Yönetmeliğin önceki düzenlemesinde mevcut okul müdürlerine 4 yıllık sürelerini tamamlamasından sonra aynı okulu tercih etmeleri halinde ilave puan uygulaması öngörülmesine ilişkin hüküm Sendikamızca dava konusu edilmiş ve Danıştay’ca bu ilave puan uygulamasının “fırsat eşitliğini” ihlal ettiği gerekçesiyle hükmün yürütmesi durdurulmuştu. Şimdi ise Bakanlık bu mahkeme kararını görmezden gelerek bu defa okul müdür yardımcılığında da söz konusu olmak üzere mevcut yöneticilerin aynı okulu tercih etmesi halinde ilave 4 puan verilmesi düzenlemesini de hukuka aykırı olarak yönetmeliğe eklemiştir” dedi.

 

Yönetmelik Hukuka Aykırıdır

 

Görevlendirme yönetmeliğinin hukuka aykırı olduğuna dikkat çeken Mehmet Emin Karakurt, “Sözlü sınavın yanında görevlendirmeye esas olacak EK-1 değerlendirme formunda öngörülen değerlendirme kriterleri de son derece sorunlu ve tamamıyla keyfi değerlemeye açık olarak düzenlenmiştir. Somut başarı kriteri olan yüksek lisans, doktora gibi eğitimlerin puanlamaya katkısı son derece düşük tutulmuş, idarenin elinde güç olarak kullandığı disiplin cezaları da değerlendirme kriterleri arasında ağırlıklı puanlarıyla yerini almıştır. Bu durumda idarece keyfi olarak verilecek disiplin cezaları yöneticiliğin engellenmesine de aracılık ederek disiplin cezalarını adeta daha da güçlendirilmiştir. Yönetmelikte yer alan idari ve adli soruşturma neticesinde görevden alınanların da 4 yıl boyunca yöneticilik başvurusu yapamayacak olması da sudan sebeplerle söz konusu olan soruşturulmaları arttıracaktır.

İstemediği kimseleri yöneticilikten uzak tutabilmek amacına hizmet edecektir. Bütünüyle değerlendirildiğinde yandaş yönetici beklentisi Yönetmeliğin ruhuna işlemiş durumdadır. Yönetmeliğin işaret ettiğimiz hukuka aykırı düzenlemelerinin iptali konusunda Sendikamızca Danıştay nezdinde dava açmıştır” şeklinde konuştu.

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.