Eğitimde Dijitalleşme Resmen Başladı

Eğitimde Dijitalleşme  Resmen Başladı
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rehberlik Uzmanı ve Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik, pandemi sürecinin eğitimde dijitalleşme dönemini başlattığını söyledi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rehberlik Uzmanı ve Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik, başlayacak olan 2020-2021 eğitim sezonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bir süredir altyapısı hazırlanan uzaktan eğitimin, özellikle üniversitelerde hızla uygulamaya geçtiğini belirten Ali Bozgedik, pandemi sürecinin de eğitimde dijitalleşme dönemini başlattığını ifade etti.

YÜZDE 40 UZAKTAN EĞİTİM

Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik, tercihlerin üniversitelere bırakıldığını ve teorik derslerin yüzde 40înın uzaktan olacağını ifade ederek, “Üniversitelerin bu yıl açılıp açılmamasını YÖK üniversite yönetimine bıraktı. Derslerin teorik kısımlarının yüzde 40’ı, uzaktan olacak şekilde planlanmasını tavsiye etti. Uygulamalı bilimlerde, tıp, fizyoterapi gibi laboratuvar ortamı gerektiren alanlarda ise öğrenciler yüz yüze eğitim alabilecekler ama temizlik, maske ve hijyen kurallarına uygun şartları gerçekleştirebilen üniversiteler bunu yapabilecek. Bizler de üniversite olarak bunlara hazırlık yapıyoruz. Üniversitelerin birçoğu özellikle sosyal bilimler alanında uzaktan eğitimi Nisan ayı itibariyle tamamen geçtiğini söyleyebiliriz. Sınavlarımızı da online yapabiliyoruz. Pandemi süreci 1 yıl daha devam ederse Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin hareketliliğinde salgın riski artacaktır. Bu nedenle  tamamen uzak eğitime geçiş aşamasında bulunuyoruz. Öğrenciler yurt başvurularını da yapsınlar, ikinci dönemin de ne olacağı belli değil, süreci hastalığın seyri belirleyecek. Dolayısıyla eğitimde bir dijitalleşme gerçekleşiyor ve özellikle sosyal bilimler alanında teorik derslerin uzaktan eğitim şeklinde devam edeceğini biliyoruz, hazırlığımız da buna göre yapıyoruz” dedi.

EĞİTİMDE DİJİTALLEŞME BAŞLADI

Bazı üniversitelerin geçmiş tarihlerde de uzaktan eğitim için altyapısı olduğunu belirten Ali Bozgedik, diğer üniversitelerin ise süreç içerisinde altyapı çalışmalarını güçlendirdiğini kaydetti. Pandemi süreci ile birlikte eğitimde dijitalleşme çağının resmen başladığına dikkan çeken Bozgedik, “UZEM dediğimiz, üniversitelerin uzaktan eğitimle ilgili bir merkezi var. Daha önceden altyapısı olan üniversiteler bu sisteme hızlıca bu sisteme geçtiler ve inkılap tarihi, İngilizce gibi alanları uzaktan alırken, diğer dersleri de uzaktan eğitme entegre ettik. Dolayısıyla altyapısı güçlü olan üniversiteler ve kurumlar daha hızlı bu sisteme geçtiler. Altyapısı olmayan üniversiteler de bu süreç içerisinde altyapısını sağladılar zaten. Hayatın yönü bu tarafa doğru gidiyor. Dünyada zaten uzaktan eğitim ve Youtube destekli platformlar vardı. Bu şu anda pandemi ile birlikte daha da gelişiyor. Sadece ders anlatımı değil, soru çözüm grupları ve uzaktan sınav olma ile ilgili teknikler artıyor. Her üniversite ve her eğitim kurumu kendi yöntemini bu süreç içerisinde belirledi. Elbette ki yüz yüze eğitimin yerini almayacaktır, öğrenicinin gözüne bakarak verdiğiniz eğitim aynı olmayacaktır. Fakat pandemi süreci kısa vadede bitecek gibi durmuyor, çözüm odaklı olacaksak, uzaktan eğitim öğretime hızlı bir şekilde adapte olmak, eğitimde dijitalleşmek gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

HER İHTİMALE HAZIRLIKLI OLUNMALI

Yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağı hakkında net bir durum olmadığını ancak öğrencilerin her ihtimale karşı hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik, üniversitelerin de hazırlıklarına devam ettiğini dile getirdi. Uzaktan eğitim sürecinde evlerinde olan öğrencilerin bu süreci iyi değerlendirmeleri gerektiğini aktaran Bozgedik şöyle konuştu: “Pandemi sürecinin ardından da uzaktan eğitimin devam etme ihtimali var. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığının ve Yüksek Öğretim Kurumunun çalışmaları pandemi ortadan kalksa bile uzaktan eğitimi teşvik edecek şekilde açıklamaları var. Dünyada uzaktan eğitime geçiliyorken, uzaktan yüksek lisans, doktora programları varken, artık ülkemizin de eğitim de dijitalleşme anlamında bundan eksik kalmayacağını düşünüyorum. Nasıl ki bir pandemi para ödeme şeklini bile temassız hale getirdiyse eğitimde de salgının olması uzaktan eğitim, öğretim ve danışmanlığın önemini artırdı. Üniversiteyi kazanan öğrenciler evlerinde uzaktan eğitime devam ederlerse ideal bir üniversite öğrencisi birinci sınıftan itibaren kariyerini geliştirmeye başlamalı. İlk olarak yabancı dil eksiği varsa muhakkak kurs takviyesi almalı. ALES sınavına yatırım yapabilirler. Üniversiteler sadece meslek edinme değil, kültür edinme yeridir aynı zamanda.” (Dilhan Dumanoğlu)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.