Ekonomi Bakanı Elitaş, Van'da

Ekonomi Bakanı Elitaş, Van'da
"Özellikle son dönemlerde enflasyon oranlarındaki düşüşü takiben Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimleri de 2016 yılında büyüme rakamlarımızı olumlu yönde etkileyecektir"- "İnşallah yılın tamamında iyi bir performans göstererek orta vadeli plan

VAN (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, özellikle son dönemlerde enflasyon oranlarındaki düşüşü takiben Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimlerinin, bu yıl büyüme rakamlarını olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Elitaş, "Hedef 2023 Ortak Akıl Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, kent ekonomisinin bugünü ve yarınının konuşulacağı ortamda Vanlı iş adamlarının fikirlerini çok değerli bulduğunu söyledi.

Son 14 yılda Türkiye'de ekonomik istikrar ve güvenin tesis edilmesiyle çok ciddi ilerlemeler kaydedildiğini, insanların refah düzeyinin yükseldiğini belirten Elitaş, "Bundan sonrası geçmiş dönemlerden daha çetin olacak. Hem küresel gelişmelerin etkileri hem de ekonomimizin yapısal dönüşümü çerçevesinde, çok daha fazla akıl yormamız gereken bir döneme girdik. Küresel arenada söz sahipliğini güçlendirmiş, genel eğilimleri belirleyen bir Türkiye'nin varlığı, hepimizin gayretlerine bağlı." ifadelerini kullandı.

2015 yılında, ihracatın 143,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, 2016'da ise şubat ve mart aylarıyla toparlanma sürecine girdiklerini kaydeden Elitaş, şöyle konuştu:

"İnşallah yılın tamamında iyi bir performans göstererek orta vadeli planlarda yer alan 155 milyar 500 milyon dolarlık ihracat hedefini yakalayacağız. Burada en önemli görev, değerli iş adamlarımıza düşüyor. Biz de bakanlık olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Özellikle son dönemlerde enflasyon oranlarındaki düşüşü takiben Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimleri de 2016 yılında büyüme rakamlarımızı olumlu yönde etkileyecektir. Burada önemli olan husus, enflasyon oranlarında daha da iyi bir grafik çizmektir. Bunu başarabilirsek faiz oranlarında daha da aşağı düzeyleri görebiliriz."

- "Van ilimiz, 2002 ve 2015 yılları arasında ihracatını 14 kat artırmıştır"

Elitaş, gelecek dönemde yapılacak yeni yatırımlarla Van'ın ülke ihracatında çok önemli noktaya gelmesini arzuladıklarını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Van ilimiz, 2002 ve 2015 yılları arasında ihracatını 14 kat artırmıştır. 2002 yılında bir milyon 400 bin dolar olan ihracat rakamı, 2015'te 20 milyon 300 bin dolara çıkmıştır. Aynı zamanda, Van'da 2002 yılında sadece 22 firma ihracat yaparken, 2015 itibarıyla bu sayı 46'ya ulaşmıştır. Bunun yeterli olmadığı hakkında 'hepimiz hemfikiriz' diye düşünüyorum. 79 milyon nüfuslu İran, 37 milyon nüfuslu Irak ve 7 milyon nüfuslu bölge illeri, Van'ın yakın çevresinde yer alıyor. Ayrıca, net olarak göç alan bir şehrimiz olan Van, bölgesi için çekim merkezi konumundadır. Dolayısıyla bu ilimizin, bugüne kadar gerçekleştirdiklerinin üzerinde bir potansiyeli vardır.

Çevre illerimize bir bakın, Ağrı'nın 87,6 milyon dolar, Hakkari'nin ise 185,8 milyon dolar ihracat yaptığını görüyoruz."

Van için büyük önem taşıyan sınır ticaretine yeni kolaylıklar getirdiklerine dikkati çeken Elitaş, daha çok esnaf ve tacirin sınır ticareti yapabilmesi için "sınır ticaretinden yararlanan ilde yerleşik olma" süresini 2 yıldan bir yıla düşürdüklerini anımsattı.

Elitaş, sınır ticaretinde getirdikleri diğer kolaylıklar hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi:

"Sınır ticareti belgesinin süresini bir yıldan 3 yıla, ithalat uygunluk belgesinin süresini de 45 günden 90 güne çıkardık. İthalat değer limitlerini eski düzenlemede belirtilen değerlerin yüzde 50'si oranında arttırdık ve komşu ülke bazında en fazla 150 milyon dolara kadar yükselttik. Esnaf ve tacirimizin bir ayda en fazla yapabileceği ithalat değerini 50 bin dolardan 75 bin dolara çıkardık. Bu sayede, esnaf ve tacirimizin İran'dan sınır ticareti kapsamında daha fazla ticaret yapabilmesini sağladık.

Sınır ticareti kapsamında yapılan yeni düzenleme sayesinde Van'ın sınır ticareti kapsamındaki payının daha da artmasını diliyorum."

Van'ın ekonomik yapısı, ihracatı ve cazibesiyle çekici bir kent olması için herkesin çaba göstermesi gerektiğine dikkati çeken Elitaş, bu noktada, yatırım yapmak isteyen herkesi dinlediklerini, teşvik yapısını çok daha uygun hale getirmeye çalıştıkları bilgisini paylaştı.

Toplantı, katılımcıların öneri ve taleplerini dile getirmesiyle sona erdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.