Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci
"Orta Vadeli Program’da açıklanan 160,5 milyar dolarlık ihracat rakamının 162’ye yaklaşacağına inanıyoruz. Şu andaki tahmin biraz fazla muhafazakar"

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Orta Vadeli Program’da açıklanan 160,5 milyar dolarlık ihracat rakamının 162’ye yaklaşacağına inanıyoruz. Şu andaki tahmin biraz fazla muhafazakar” dedi.

Zeybekci, Japonya temaslarına ve ekonomik gelişmelere ilişkin olarak basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Orta Vadeli Programa (OVP) ilişkin sorular üzerine Bakan Zeybekci, programda geçen seneki hedeflerden bazı alanlarda uzaklaşılan sonuçlarla karşılaşıldığını söyledi.

Büyümede yüzde 4 seviyesi öngörülürken, bu yıl için yüzde 3,3’lük bir hedefin gerçekleşeceğinin açıklandığını anımsatan Zeybekci, "Bu yüzde 3,3, 3,4, 3,5 olur. Ben son çeyrekte iç piyasanın büyümeye olumlu katkısının olacağına inanıyorum. Türkiye’nin büyümesine ihracatın verdiği katkı yıl sonunda yüzde 2,5’in üzerinde kapanacak" diye konuştu.

- "Enflasyonla mücadelede talebi daraltmanın biraz fazla ayarını kaçırdık" 

Enflasyonla mücadelenin önemine dikkati çeken Zeybekci, enflasyonla mücadelede daha köklü bir yöntem olan daha çok üretim, büyüme, istihdam ve arz yolunun tercih edilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

 "Enflasyonla mücadelede talebi daraltmanın biraz fazla ayarını kaçırdık, onun için biraz Orta Vadeli Program’da büyümeyle ilgili rakamı yakalayamadık” diyen Zeybekci, gereksiz tüketimi daraltmakla birlikte, üretime, KOBİ’lere, yatırıma ve üretime doğru finans ve kredi imkanları genişletilebilseydi, büyüme rakamlarının çok daha farklı olabileceğini belirtti. Zeybekci, şunları kaydetti:

"Orta Vadeli Program’da açıklanan 160,5 milyar dolarlık ihracat rakamının 162’ye yaklaşacağına inanıyoruz. Şu andaki tahmin biraz fazla muhafazakar. 162 civarında bir ihracat rakamını yakalayacağız. Onun da büyümeye katkısı farklı gelecek.

Programdaki diğer biz özellik de olumlu yönde sapma, cari açık. Yıl sonunda 6,4 hedeflenmişti cari açık. Bunun 5-5,5’lu rakamlar seviyesinde olacağını öngörmüştük. Şimdi programda bu 5,7 olarak görülüyor. Cari açık 5,5-5,7 aralığında gerçekleşecek. Türkiye 5’li rakamın altına indirdiğinde cari açıkla ilgili endişe edilecek bir durum kalmayacak. Enerji fiyatlarındaki olumlu gelişmelerle cari açık önümüzdeki dönemde çok daha farklı boyutlara gelecek."

- "Faiz indirimine devam etmemiz lazım"

Faiz politikalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, şöyle konuştu:

“ABD’nin faiz konusunda atacağı adıma ilişkin endişelerin panzehiri fazlasıyla AB’den geleceğinden Türkiye olarak bizim faiz endişesi içinde olmamamız,  dolayısıyla faiz indirimine devam etmemiz, Türkiye’de piyasaların, yatırımcının, esnafın kabul edebileceği faiz seviyesine cesaretle gelinmesi gerektiğinin altını hep çizdik. Sayın Babacan’ın altını çizdiği, bunu sevinerek gördüm, memnun da oldum, inşallah önümüzdeki dönemde Türkiye, AB’den gelecek olan olumlu etkiyle faiz indirimleri ve enflasyonla kalıcı mücadele edecek. Bunlar önemli göstergeler.”

- Irak ihracatta basamak atlayabilir

Bakan Zeybekci, eylül ve ekim aylarında ihracatta Irak’la ilgili olumlu gelişmeler olduğuna, böylece ihracatta oluşan eksinin yüzde 13’lere gerilediğine dikkati çekti. Bu iyileşmenin devam edeceğini vurgulayan Zeybekci, ekim, kasım ve aralıkta artıya geçme durumunun söz konusu olduğunu, buna bağlı olarak yıl sonu itibarıyla 3 milyar dolar civarındaki kaybın düşeceğini bildirdi.

Irak’ın Türkiye için ikinci ihraç pazarı iken olumsuz gelişmelerle 3. sıraya düştüğünü dile getiren Zeybekci, bu ay olumlu gelişmeler yaşanırsa kasım sonu itibarıyla Irak’ın tekrar ikinci ihraç pazarı olacağını söyledi. Zeybekçi, böylece ihracata 162 milyar doların da bir miktar üzerine çıkılabileceğini, ihracatın 3. çeyrekte büyümeye etkisinin de daha farklı olabileceğini dile getirdi.

- Rusya’ya ihracatta kalıcı iyileştirme arayışları

Zeybekci, Rusya ile 2014’ü iki ülke arasındaki ticaretin önündeki engelleri kaldırma, 2015’i de tercihli ticaret anlaşmasıyla ekonomik işbirliğini geliştirmede önemli bir yıl olarak gördüklerini söyledi.

Rusya pazarının son derece önemli olduğunu ve zamanlamayı tam bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden Zeybekci, 2015-2016’nın Orta Vadeli Program'a yönelik olarak önemli fırsatlar sunacağına inandığını belirtti. Zeybekci, "Böylece 2008’den itibaren kişi başına düşen milli gelir rakamlarında biraz patinaj yaptığımız dönemi de inşallah 2015-2016’da kırıp, 2016 sonu itibarıyla 12 bin 750 dolarlık üst gelir grubu, birinci lig ülkeler grubuna gireceğiz" dedi.

Rusya’ya yaş sebze-meyve ve gıda ihracatı konusunda rahatlamalar olduğunu dile getiren Zeybekci, "Bunlar palyatif rahatlamalar, kalıcı, kurumsal rahatlamaları 2014 sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Yıl sonunda iki ülkenin sertifikalardan, laboratuvar testlerinden, nakliyedeki kotalardan kaynaklanan sınırlamaların bitirilmesi konusunda uzlaştık. 1-2 hafta içinde oraya ziyaretimizi gerçekleştireceğiz. Orada inşallah daha somut açıklamalar yapacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Zeybekci, İran ile ekonomik ilişkileri geliştirmek için de 160 madde üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini kaydetti.

- "Yatırım teşvikleri konusunda cesur davranıyoruz"

Nihat Zeybekci, yatırım teşvikleri konusunda çok cesur ve cömert davrandıklarını söyledi. Zeybekci, şu bilgileri verdi:

"Bugüne kadar kendimizi kısıtladığımız alanlar var. Buraları teşvik etmememiz gerekiyormuş gibi bir algı yaratılmış. O alanları cesur şekilde açıyoruz. Bu da bizim için bugüne kadar ihmal edilmiş alanlardan olarak gördüğümüz metalürji alanında çok cesur, ileri aşamada hem stratejik hem bölgesel anlamda bütün teşvikleri sonuna kadar kullanacağız. Açıkça söylüyoruz, 'yatırım yapmak isteyen bize gelsin, ne istiyorsa söylesin, biz ona uygun bir ceket dikeriz' diyoruz."

- Dizilere mozaikleme eleştirisi

Türkiye’nin tanıtımında Türk dizi ve filmlerinin yurt dışında yayımlanmasının desteklenmesi ve Türk markalarının dizilerde sansürlenmesi konularındaki çalışmaların sorulması üzerine Zeybekci, "Mozaikleme diye bir ilkel görüntü hiçbir yerde yok. Mozaiklemenin alışkanlık yapan maddelerin kullanımıyla ilgili hassasiyetler dışında hiçbir şekilde ve yerde yapılmasını kabul etmiyorum. Bunu mozaikleme değil, sansürleme gibi algılıyorum" diye konuştu.

Sektör temsilcileri ile İstanbul’da bir araya geleceklerini dile getiren Zeybekci, şunları kaydetti:

"17 Ekim'de dünya çapında önemli bir dizi yönetmeni ile Türkiye’deki film ve dizi yapımcıları bir araya gelecek, biz de orada olacağız. Toplantıyı biz düzenliyoruz.  Önümüzdeki süreçte Türk dizilerini, film sanayi için bir ihraç ve fırsat ürünü olarak görüyoruz. Daha da önemlisi içine yerleştireceğimiz Türkiye unsurlarıyla bu imkanı tanıtımda çok iyi biçimde kullanmak istiyoruz.

Türkiye’nin içinde her şey var, Türk ürünleri, kültürü, turizmi, kültür coğrafyasındaki yerlerimiz… Bunun içine hedef ülkelerimizin de coğrafya ve figürlerini serpiştirerek akılı hareket etmemiz gerekiyor.

Başka ülkelerin filmlerini seyrederken en az 3-4 kere bayraklarını selamlatırlar, inançlarla ilgili figürlerini bir yerlere koyarlar, birçok defa da hiç fark ettirmeden ‘illa burayı gidip göreyim’ dediğiniz coğrafi, kültürel, turizm değerlerini koyarlar ve o aile birkaç defa tüketim için önemli yerlere gider. Bunları da markaları gizlemeden yaparlar. Ekonomik anlamda egemen ve etken bir ülke olmak istiyorsanız tüketim alışkanlıklarını belirleyen ülke olmak zorundasınız. Bunun için de elinizdeki en önemli enstrüman film ve diziler, dünya veya bölge çapında tanınan starlarınızı akıllı biçimde kullanmak. Bunları konuşacağız."

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.