Eli kaşık tutan Atiker’e buyursun gelsin
Konya’nın ünlü lezzetleri; düğün pilavı, tirit, fırın kebabı, kapama ve diğer yemekleri Mevlana Çarşısı yanındaki Tayyar Atiker Düğün ve Çarşı Yemekleri’nde tek çatı altında toplayan Tayyar Sami Atiker, ‘Eli Kaşık Tutan Buyursun Gelsin’ sloganıyla misafirlerini ağırlıyor.
‘Eli Kaşık Tutan Buyursun Gelsin’ sloganıyla Konya’ya özgü lezzetleri tek çatı altında toplayan Mevlana Çarşısı yanındaki Tayyar Atiker Düğün ve Çarşı Yemekleri Sahibi Tayyar Sami Atiker, Konya’nın ünlü lezzetlerini misafirleriyle buluşturuyor.
Tayyar Atiker Düğün ve Çarşı Yemekleri’nin bulunduğu konum ve önemi hakkında bilgi veren Atiker, “Konya tarihinin en önemli değerlerinden Ahmet Efendi Hamamı’na bitişik yapılan mekanımız hem Konya’mızın tarihi bir projesini burada gün yüzüne çıkarması hem de düğün yemek kültürümüzün en önemli değeri olan pilav kültürünü tanıtması ve etkileşim alması için bu projeyi gerçekleştirdik. Mekanımız, 1667 yapımı olan Ahmet Efendi Hamamı’nın kubbelerinin tamamını görmekte ve bizden öncesinde bu yapı hep geri plana atılmış. Konya tarihinde ve Konya insanı tarafından hiçbir bilinirliği olmamış bu yapıyı, biz buradaki projemizle gün yüzüne çıkarmaktayız. Bu projemizle yabancılar burada sadece yemek kültürünü tanımakla kalmayıp Konya’mızın hamam kültürünü de görmüş olacak ve bu manzaranın keyfini doyasıya yaşamış olacak” dedi.


‘ÇOCUKLUK HAYALİMDİ’
Çocukluk hayalini gerçekleştirdiğini söyleyen Atiker, “11 yaşımdan bu yana benim için her zaman hayalimde olan bir sektördü. Yıllardır Konya bölgesinde yaptığımız toplu organizasyonların haricinde bu işin perakendesini de yapma adına, Konya’nın bu merkezi bölgesinde bu yatırımımızı yaptık. Yeni bir işletme ve yeni bir proje. Hayalini kurduğumuz bu yeni projemizi, Konya’mızın istek ve arzusunu burada gerçekleştireceğiz. Konya düğününde verilen yemekleri burada hem gün yüzüne çıkaralım hem de gelen yerli ve yabancı müşterilere alternatif olarak bu menüyü de sunalım. Konya’nın yerelinde bu kadar bilinen, popüler olan, tercih edilen bu menüyü, maalesef toplu organizasyonların haricinde gelen misafirlerimize tattıramıyoruz. Biz bu projemizle; günübirlik restoran konseptimizi, bu hayalimizi, bu projemizi gerçekleştirmiş olduk. Projemiz Konya düğün pilavını hem geleneksel olarak hem de bireysel manada gelen misafirlere sunmaktayız. Düğün pilavının yanında düğün tiridi de sunuyoruz.. Düğün tiridi malumunuz; Konya düğünlerinde, düğün sahiplerinin düğünden bir gün önce ikram ettiği menü şeklidir. Bayat ekmekten, tandır ekmeğinden yapılır. Soslu ya da sebzeli yapılmak kaidesiyle verilen menüdür. Üzerinde bol tereyağ ve kavurma bulunur. Konya’mızın haricinde ve değerinde olmayan hiçbir yemek çeşidi menülerimizde yoktur. Konya yöresinde ve bölgesinde olan yemek çeşitleri burada” diye konuştu.
‘KONYA’MIZIN ESKİ DAVET YÖNTEMİDİR’
‘Eli Kaşık Tutan Buyursun Gelsin’ sloganının çıkış hikayesini de anlatan Atiker, “Yıllardır duyduğumuz ‘eli kaşık tutan buyursun gelsin’ sözü, Konya’mızın eski davet yöntemidir. Konya’mızın dayanışma yapısı ve hoşgörüsüyle, Hz. Mevlana’nın ‘Gel, gel, ne olursan ol yine gel’ sözü gibi düğünlere insanlar ayırt edilmeden bu şekilde davet edilirdi. Biz de bunu kültürel manada insanlara tanıtmak adına mottomuz haline getirdik. Biz kültürün her daim hizmetçisi olarak burada da gelen insanlara bu sözü motto olarak sunmaktayız” dedi.

KONYA GASTRONOMİSİNİN EN ÖNEMLİ DEĞERİ
Tayyar Atiker Düğün ve Çarşı Yemekleri düğün pilavını, diğer düğün pilavından ayıran özelliklerinden de bahseden Atiker, “Konya bölgesinde gerçekten deneyim olarak uzun yıllardır bu sektörün içerisindeyiz ve Konya insanının talep ettiği ne varsa yapma taraftarı olduk. Bugüne kadar da bu şekilde geldik. Konya insanının sevmediği, arzu etmediği hiçbir şeyi biz burada bulundurmadık. Her daim Konyalının eleştirisiyle bu noktalara geldik ve biz hep üzerine koyarak bu günlerimize kadar geldik. Konya’mız bu yemeğin lezzetini, kalitesini seçer, önemser, dikkate alır. Bu manada da biz bunların hepsini bölge insanının istediği tarzda yaptığımızdan dolayı, Atiker Deluxe markası olarak uzun yıllar Konya’mıza hizmet etmekteyiz. Buradaki projemizde bunu bireysel manada, günübirlik ihtiyaçları gidermek adına yaptık. Günübirlik yerli ve yabancı gelen insanlara hem tattıralım hem de canı çeken, bu menüyü arzu eden her insan, buraya geldiği zaman menüyü bulması ve Konya gastronomisindeki bu en önemli değeri Konya’mıza değer katma adına projemizi gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

‘CİDDİ AŞAMALAR KATETTİK’
Projenin kısa bir süre önce başlamasına rağmen ciddi aşamalar katettiklerini söyleyen Tayyar Sami Atiker, “Sezon sonu olmasına rağmen başlangıç itibariyle burada her gün 10 yıllık bir mekan işletmesi varmış gibi burada sevenlerimiz, çevremiz, eşimiz-dostumuz ziyarette bulundular ve menüyü tattılar. Sadece kendi çevremizi değil, Konya’mızı hem ticari hem gezi anlamında ziyarete gelen insanları 40 gündür ağırlamaktayız. Bundan sonraki amacımız; Konya’da hem en güzel ev sahipliğini yapmak hem de bu insanlara en güzel şekilde gastronomimizin bu önemli değeri, Konya düğün pilavlarını tattırmak” dedi.


DOYUNCAYA KADAR YİYİN
Tayyar Atiker Düğün ve Çarşı Yemekleri’nde farklı bir konsepte hizmet verdiklerini de sözlerine ekleyen Atiker, “Geleneksel konseptimizde şu anki fiyatımız 130 TL oldu. Burada porsiyon olayı söz konusu değil. Düğünlerdeki gibi doyuncaya kadar yiyorsunuz. Başlangıç olarak yemeklerimiz yayla çorbasıyla geliyor. Zerde tatlısıyla son buluyor. Düğünlerdeki gibi yayla çorbası, etli pilav, irmik helvası, bamya çorbası, tekrar ikinci etli pilav ve zerde tatlısıyla beraber, biz burada düğünlerde nasıl sunum yapılıyorsa burada da aynı şekilde sunuyoruz. Gerçekten bu değerimizdir. Konya’mızın bu düğünlerde yaşanan özelliklerinin hepsini, restoranımızdaki bu konseptimizde insanlar düğün ortamına girmeden bu konsepti görsün diye, bu şekilde uygulamasını Konya’da ilk defa biz yapmaktayız. Çünkü dışarıdan gelen bir misafir merakla sorduğu zaman, bunu anca düğün salonlarında gösterebiliyorduk. Artık insanlar bizim sayemizde düğün salonuna gitmeden hem bu lezzeti tadabilecek hem de yerinde görmüş ve şahitlik etmiş olacaklar. Bu ticaretten ziyade bizim sorumluluğumuz. Yıllardır hizmet ettiğimiz sektörde bir menüyü biz burada bundan sonra insanlara daha çok tanıtalım, Konya’mızın hem bu adetini hem bu menüyü gelen her misafir görsün ve bu düğün adetlerini burada yaşasınlar. Denizaltı istedikleri zaman burada görebilsinler. Denizaltının ismini birçok insan duymakla beraber ‘Ya bu denizaltı nedir?’ sorusunu sormakta ve gelip görebilmeleri adına biz uygulamalı olarak temsil etmek için bu projeyi gerçekleştirdik. Başarılı bir şekilde de ilerliyor. Denizaltını da bilmeyen insanlarımız için anlatmak gerekirse, zamanında ecdadımız, o zamanki durumlar, şartlar gereği ‘bunu başka bir masa görmesin, ayıp olmasın’ diye, eti, pilavın altına gizleyerek verirlermiş. Artık günümüzde de o adetler hâlâ devam etmekte ve düğün sahiplerinin yakınlarına denizaltı pilavını ikram etmekteyiz” ifadelerini kullandı.


HEM DÜĞÜN PİLAVI HEM ALAKART MENÜ
Tayyar Atiker Düğün ve Çarşı Yemekleri’nde 2 farklı salon olarak hizmet verdiklerini de aktaran Atiker şu şekilde konuştu: “Bizim burada 2 salonumuz var. Birinde Konya düğünlerini yansıttığımız geleneksel Konya mutfağı var. İkincisinde de alakart restoran konseptimiz var. İkisinin de bağımsız mutfakları var. Üretim burada yapılmakta. Yemeklerimizi burada yapıp teşhir etmekte ve sunmaktayız. Bunun haricinde müşterilerimiz, buradan her daim sıcak yemeklerini gidecekleri yere paket olarak götürebilmektedir. Pandemi süreciyle başladığımız paket sistemi 2 senedir bırakmadığımız bir hizmet oldu. Şehir merkezinde olmamız münasebetiyle erişimin kolay olduğu, insanların ‘gel-al’ konusunda zorluk çekmediği Aziziye Caddesi üzerindeki yerimizde her daim Konya düğün pilavını gitmek istedikleri yerlere de götürebiliyorlar.”


‘MİSAFİRLERİ EN İYİ ŞEKİLDE AĞIRLAMAKLA GÖREVLİYİZ’
Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin ölüm yıl dönümünü anma törenleri kapsamında gerçekleştirilen Şeb-i Arus ile ilgili de açıklamada bulunan Atiker, “Şeb-i Arûs zamanında Konya’mız yıllardır hem Hz. Mevlana’dan hem vizyon ve misyonu nedeniyle hareketlilik yaşamaktadır. Biz de gelen misafirleri en güzel şekilde ağırlamakla görevliyiz. Bununla ilgili hazırlıklarımızı oluşturduk. Gelen insanların hem kültürümüzü görmeleri hem de gastronomi konusundaki en önemli değerimizi tanımaları açısından burada ağırlamaktayız. Sadece Şeb-i Arûs’da değil, her daim bu tempoda hep hazırlıklı bir şekilde yabancıları beklemekteyiz” dedi.


‘BOĞAZDA MUTLULUK’
Üzerinde çalıştıkları gelecek dönem yatırım planları hakkında da bilgiler veren Atiker sözlerini şu şekilde bitirdi: “Biz Konya düğün pilavı kültürüne dair hep yatırımlarımız oldu ve bundan sonrada olacak. Yeri geldi eski imkanlarla çadırın altında insanlara pilav verirken yeri geldi büyük işletmeler de kapalı ve açık alanlarda hizmet ettik. Pandemi de mekanlarımız kapalıyken paket sistemini hayata geçirdik. Paket sistemiyle müşterilerin iş yerlerine bu hizmette bulunduk. İlerleyen zaman içerisinde sloganımız olan ‘Boğazda Mutluluk’ Konya için kendi boğazını aksetsede, bir gün inşallah İstanbul Boğazı’nda da bu projenin devamlılığını orada gerçekleştirebiliriz. Dualarımız ve projelerimiz bu yönde.” Mine Doruatlı


Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.