Elon Musk’un yeni projesi ne? Musk insan beynini mi okuyacak? Neuralink nedir?

Elon Musk’un yeni projesi ne? Musk insan beynini mi okuyacak? Neuralink nedir?
Tesla ve SpaaceX’in kurucusu Elon Musk, insan beyni ile bilgisayarı bir araya getiren özel bir çip tasarlandığını açıkladı. Açıklanan bu yenilik birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.

Gerçekleştirdiği teknolojik hamlelerle ön plan çıkan Tesla ve SpaaceX’in kurucusu Elon Musk, bu kez de tanıttığı yen çip ile gündeme geldi.  İnsan beyni ile bilgisayarı bir araya getiren özel çip, takıldığı insan beyninin 'hack'lenmesi ortaya çıkarabilir tartışmalarını beraberinde getirdi. Musk'ın Cuma günü yaptığı Neuralink tanıtımını eleştiren İngiliz akademisyenin karşılaştığı muamele de tam olarak buydu ve büyük oranda benim yüzümden oldu. Neuralink, insan beynini bilgisayara bağlamayı hedefleyen oldukça iddialı bir proje. Nihayetinde, Parkinson gibi hastalıklara yakalanmış insanların düşünce gücüyle fiziksel hareketlerini kontrol etmelerini ya da makinelere hükmetmelerini sağlayabilir.

‘BEYNE TAKILAN AKILLI BİLEKLİK’

Bu alanda çalışan çok sayıda bilim insanı var. Ancak Musk çoğuna göre daha hırslı ve "süper insan bilişselliği" geliştirmekten, yani insan beynini, ileride yapay zekadan gelebilecek tehditlerle savaşacak aşamaya yükseltmekten bahsediyor. Cuma günkü tanıtım, Gertrude adı verilen bir domuzla gerçekleştirildi. Teknoloji devinin tanımıyla "beyne takılan bir çeşit akıllı bileklik", domuzun nörolojik aktivitesini kaydetti ve kablosuz bağlantıyla ekrana yansıttı. Yemek arayan domuzun burnundaki nörolojik aktivite bip sesleriyle gösterildi. Musk bunu "muazzam derinlikte" bulduğunu belirtti. Ancak bazı sinirbilim uzmanları Musk ile aynı fikirde değil.

‘ÇOK ETKİLEYİCİ DEĞİL’

Karmaşık bilimsel meseleleri anlaşılabilir kılmak adına iyi bir iş çıkaran İngiltere'deki Bilim Medya Merkezi, Newcastle Üniversitesi'nde sinirsel arayüzler alanında çalışan Prof. Andrew Jackson'a atıf yaparak bir basın açıklaması yayımladı. "Bu sunumda devrim niteliğinde bir şey olduğunu düşünmüyorum" diyen Jackson, "Ancak beyne çok sayıda elektrot yerleştirmenin mühendislik açısından zorluklarını çözmeye çalışıyorlar. Teknoloji diliyle konuşursak, 1024 elektrot kanalıyla bu işi yapmak bugünlerde çok da etkileyici değil ama bunu kablosuz olarak aktarmak son teknoloji ürünü. Robotik yerleştirme de iyi" ifadelerini kullandı. Jackson, "Asıl zorluk, beyinden gelen tüm bu veriyle ne yapacağınızla ilgili. Tanıtımlar bu açıdan hiç de etkileyici değildi ve daha önce yapılmamış bir şeyi göstermiyordu" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.