Elvan-Bozkır ortak basın toplantısı

Elvan-Bozkır ortak basın toplantısı
AB Bakanı Bozkır: - "İstikrar içinde üreterek büyüyen, gelirini daha adil paylaşan, bilgi toplumuna dönüşmüş, her alanda AB standartlarını yakalamış ve küresel ölçekte rekabet gücü yüksek, güçlü bir Türkiye’ye doğru kararlı adımlarımızı atmaya devam edece

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, istikrar içinde üreterek büyüyen, gelirini daha adil paylaşan, bilgi toplumuna dönüşmüş, her alanda AB standartlarını yakalamış ve küresel ölçekte rekabet gücü yüksek, güçlü bir Türkiye’ye doğru kararlı adımları atmaya devam edeceklerini belirterek, “Türkiye, özgüvenini ve gücünü attığımız ve bundan sonra atacağımız adımlarla AB boyutuna da taşıyacaktır” dedi.

Bozkır, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ile Başbakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, 10 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen 64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan öncelikler çerçevesinde güncellenen 2016-2019 dönemini kapsayan “AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı”nın Türkiye’nin yeni AB Stratejisi kapsamında hazırlandığını söyledi.

Eylem Planı’nın ilk aşamasının 30 Ekim 2014’te, ikinci aşamasının ise 1 Aralık 2014'te ilan edildiğini hatırlatan Bozkır, geride bırakılan yılda TBMM takviminin bütçe çalışmaları ve genel seçimler nedeniyle kısıtlı olduğu yoğun gündeme rağmen çalışmalara devam ettiğini ve 7 kanun, 72 ikincil düzenleme ve 20 idari düzenlemenin hayata geçirildiğini vurguladı. Bozkır, ikinci aşama kapsamında da aynı sıkıntılara rağmen 4 kanun, 33 ikincil düzenleme ve 7 idari düzenlemenin tamamlandığını ifade etti.

Aşamaların güncellenmesi gereği ortaya çıktığını ve bu çerçevede iki eylem planının birleştirilerek tek bir eylem planına dönüştürüldüğünü ifade eden AB Bakanı Bozkır, 2016-2019 yıllarını kapsayacak AB’ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı'nın gelecek dönemde AB sürecinde atılacak adımları, hem mevzuat uyumu hem de kurumsal ve idari yapılanmalar çerçevesinde somut bir biçimde ortaya koyduğuna dikkati çekti.

Bozkır, her bir müzakere faslı altında hangi kanunların ve hangi ikincil düzenlemelerin çıkacağının planda açık bir şekilde ortaya konduğunun, çıkarılacak düzenleme ile hangi AB mevzuatına uyum sağlanmasının öngörüldüğü, düzenlemenin amacının ne olduğu, hazırlıkların ne aşamada olduğu, düzenlemeden hangi kurumun sorumlu olduğu ve düzenlemenin ne zaman yayımlanacağı gibi konuların ayrıntılı bir şekilde belirtildiğini anlattı.

Bozkır, şöyle devam etti:

“Eylem Planı önümüzdeki dönem için hem yasal açıdan bir disiplin getirecektir hem de Türk ve AB kamuoyu Türkiye’nin 2019 yılına kadar hangi yasal düzenlemeli yapmak istediğini, planlaması için nasıl reformlar olduğunu net bir şekilde görecek. Kanunları sadece planlarla ilan etmek yeterli değildir. Bu planlamanın hayata geçirilmesi Meclis'teki komisyonlarımızın ve sonra da TBMM’nin takdirine bağlı olacaktır.”

Volkan Bozkır, AB’ye uyum amacıyla son 14 yılda 2 bin 200’ün üzerinde, son bir yılda da yaklaşık 170 mevzuat çıkarıldığını ve bu sayede gündelik hayatı doğrudan etkileyen pek çok kritik adımın atılarak Türkiye’nin AB standartlarına yaklaştığını kaydetti.

- "96 kanunun hayata geçirilmesi öngörülüyor"

Eylem Planı'nda 96 kanun, 285 ikincil düzenleme ve 159 idari yapılanmanın hayata geçirilmesinin öngörüldüğünü vurgulayan Bozkır, şunları kaydetti:

“Avrupa Birliği’ne tam üyelik tercihimiz konjonktürel değil, kalıcı ve stratejik bir yaklaşımın ürünüdür. AB’ye üyelik süreci sadece fasılların açılıp kapandığı teknik bir süreç değildir. Aksine nihai aşamada siyasi bir karardır. Ancak fasıllar açılsın ya da açılmasın Türkiye’nin reform süreci, AB katılım sürecinin özünü oluşturmaktadır. Tüm dünyanın gündemini meşgul eden bölgemizdeki kaosa rağmen, hükümetimiz, en güçlü, en içten ve en kararlı mesajı Avrupa Birliği’ne vermektedir.

Türkiye, AB katılım sürecinde her alanda kendi vatandaşları için çıtayı en yukarıya koymakta, özgüvenle ilerlemektedir. İstikrar içinde üreterek büyüyen, gelirini daha adil paylaşan, bilgi toplumuna dönüşmüş, her alanda AB standartlarını yakalamış ve küresel ölçekte rekabet gücü yüksek, güçlü bir Türkiye’ye doğru kararlı adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Türkiye, özgüvenini ve gücünü attığımız ve bundan sonra atacağımız adımlarla AB boyutuna da taşıyacaktır. Bu doğrultuda, Ulusal Eylem Planı’nda yer alan düzenlemelerin zamanında ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi için çaba sarf edeceğiz, gerçekleştirilecek çalışmaların takipçisi olacağız."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.