Elvan'dan BM'ye "PKK ve PYD" çağrısı

Elvan'dan BM'ye "PKK ve PYD" çağrısı
Başbakan Yardımcısı Elvan: - "Birleşmiş Milletler'e, PKK ve PYD'yi terör örgütü olarak tanıma çağrısında bulunuyoruz. PYD, PKK'nın bir uzantısıdır. PYD'nin PKK'dan hiçbir farkı yoktur. Zaten son aylarda elde edilen bulgular, veriler bunu çok açık ve net b

CENEVRE (AA) - FATİH EREL - Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, uluslararası toplumun, terör örgütleri konusunda kesin ve net bir tavır içerisinde olması gerektiğini ifade ederek, Birleşmiş Milletler'e (BM) de PKK ve PYD'yi terör örgütü olarak tanıma çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Konseyi 31. Oturumu'na katılan Elvan, BM Cenevre Ofisi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Elvan, Suriye'nin şu anda tüm bölgenin barış ve güvenliğini tehdit eder durumda olduğuna işaret ederek "Suriye halkının acılarını dindirmede maalesef uluslararası toplum halen başarılı olmuş değil. Kalıcı çözüm için siyasi çözüm tek yol diye düşünüyoruz" dedi.

Münih'te yapılan çatışmaların durdurulmasını içeren anlaşma ve insani erişime yönelik çalışmaları da yakından izlediklerini söyleyen Elvan, "Sürecin kalıcı sonuçlar doğurmasını temenni ediyoruz ama ülkemize yönelik bir tehdit olması halinde gerekeni yapmaktan da hiçbir zaman çekinmeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

- BM'ye çağrı

Terörle mücadelede de tüm dünyanın tehdit altına olduğu El Kaide, DAEŞ, PKK, Boko Haram gibi çok sayıda terör örgütü olduğunu ifade eden Elvan, "Bu terör örgütleriyle mücadeleye devam etmeliyiz. Sadece, Türkiye'nin bu konuda terör örgütlerine yönelik yapılması gerekenleri söylemesi yetmiyor tüm dünyanın uluslararası camianın bu terör örgütleri konusunda kesin ve net bir tavır içerisinde olması son derece önem arzediyor" şeklinde konuştu.

AB, NATO gibi kuruluşlar ve başta ABD olmak üzere birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK ve Suriye'deki uzantısı PYD hakkında, BM'ye çağrıda bulunan Elvan, "Birleşmiş Milletler'e, PKK ve PYD'yi terör örgütü olarak tanıma çağrısında bulunuyoruz. PYD, PKK'nın bir uzantısıdır. PYD'nin PKK'dan hiçbir farkı yoktur. Zaten son aylarda elde edilen bulgular, veriler bunu çok açık ve net bir şekilde ortaya koymuştur. Birçok uluslararası camia da bunun farkındadır" dedi.

Avrupa ülkelerinin güvenlik gerekçesiyle sınırlarını kapatmasını eleştiren Elvan, göçmenlerin ve mültecilerin içinde bulundukları son durumun sadece güvenlik perspektifinden değerlendirilemeyeceğini, göçmen ve mültecilerin hakları olan bireyler olduğunu vurguladı.

Ukrayna'daki durumu da insan hakları açısından yakından izlediklerini ifade eden Elvan, Kırım'daki insan hakları durumunun da son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Elvan, dünyanın mücadele ettiği tüm bu insan hakları sorunlarını, İstanbul'da 23-24 Mayıs'daki Dünya İnsani Zirvesi'nde tüm paydaşlarla ele almaya hazır olduklarını söyledi.

- "İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunu oluşturuyoruz"

İnsan hakları konusunda Türkiye'nin yaptığı yeni çalışmalar hakkında da bilgi veren Elvan, şunları kaydetti:

"İnsan hakları konusunda önemli çalışmalarımız, reformlarımız var. İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu adı altında yeni bir kurum oluşturuyoruz. Bu kurum özellikle ayrımcılıkla mücadele alanında insan hakları alanında ve işkence ve kötü muameleye karşı ulusal önleme mekanizması olarak çalışması açısından son derece önemli bir kurum olacak."

İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile ilgili yasa tasarısını Meclis'e sevk ettiklerini ve insan hakları komisyonundan da geçtiğini ifade eden Elvan, "İnşallah önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulunda bu tasarımız görüşülecek. Ayrımcılıkla mücadele son derece önemli bir husus. Bu konuda çok kapsamlı detaylı bir şekilde yasamıza yansıtmış olduğumuz hem AB müktesebatı açısından hem de AB ülkelerin uygulamış olduğu sistemler açısından incelediğimiz kapsamlı olarak ele aldığımız hususları yasa tasarımıza yansıttık" şeklinde konuştu.

İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu yasa tasarısının hem AB müktesebatına hem de birçok üye ülkenin şuanki uygulamalarına uygun bir düzenleme olduğunu dile getiren Elvan, 'Önümüzdeki günlerde inşallah İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu faaliyete geçecek ve bu alanda Türkiye'nin hem temel hak ve hürriyetleri alanında hem de demokratikleşme alanında standartlarının daha da yukarı çıkmasına vesile olacak" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.