Emeklilere düşük zamma kar payı formüllü çözüm

Emeklilere düşük zamma kar payı formüllü çözüm
İşçi ve esnaf emeklileri için enflasyon rakamlarına dayanarak belirlenen yüzde 2.33'lük zam, emeklileri kızdırdı.

İşçi ve esnaf emeklileri için enflasyon rakamlarına dayanarak belirlenen yüzde 2.33'lük zam, emeklileri kızdırdı. Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli maaşlarına daha evvel yapıldığı gibi seyyanen zam yapılması gerektiğini belirterek, TÜİK'in belirlediği enflasyon rakamlarına tepki gösterdi.

"ZAM EMEKLİNİN HAYATIYLA BAĞDAŞMIYOR"

Ergün, "Zammı Türkiye Cumhuriyeti hükümeti vermiyor, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) veriyor. Enflasyonun tespit edilme şekli, emeklinin yaşadığı hayatla bağdaşmıyor. Akaryakıtta indirim olmuş. Emeklinin otomobili mı mevcut? Bu kışta enflasyon yüzde 0.44 düşük çıkıyor. İnsaf" dedi.

"DAHA ÖNCE İYİ ZAM YAPILMIŞTI"

2010 - 2011 yıllarında emeklilere 60 liralık seyyanen zam yaptığını söyleyen Kazım Ergün ise, bu şekilde işçi ve Bağ-Kur'lu için normal koşullarda öngörülen zammın üzerine çıkıldığını anlattı. Zam oranlarına dayanak teşkil eden enflasyon rakamlarını da eleştiren Ergün, "Yüzdeli zamlar emekliler arası yar yaratıyor. Zengini daha varlıklı, yoksulu daha yoksul yapıyor" diye konuştu.

90 TL PROMOSYON

İşçi, memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMBED) Başkanı Hamdi Öz ise emeklilerin çoğunun maaşlarının yattığı halk kurumlarının kârının bir kısmının emeklilere aktarılabileceğini belirtti. Öz, emeklilerin çoğunun maaşlarının yattığı halk kurumlarının kârının bir kısmının emeklilere aktarılabileceğini belirterek, bu konuda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a başvuru ettiklerini söyledi. Öz, "Kamu bankaları milyonlarca lira kâr yapıyor. 'Bunu emekliyle paylaşın' söyledik" diye konuştu.

"BANKALAR EMEKLİYE 900 LİRA VEREBİLİR"

Kamu bankalarından senede 2 taksitte bütün emeklilere 900 lira aktarılabileceğini kaydeden Öz, "Çalışma Bakanı'nı devreden çıkarın, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la biz görüşelim" dedi.

'EN DÜŞÜK MAAŞ 1250 TL OLSUN'

Emekli zamları için belirlenen zammın 5510 sayılı kanunda öngörülen "bir çatı" mantığına aykırı olduğunu ifade eden Öz, "Yeni bir sosyal emniyet reformu yapılmalı. 1250 lira en düşük emekli maaşı olmalı, gösterge ve katsayılara göre maaşlar belirlenmeli" dedi.

24 LİRALIK ZAM

Önceki gün aralık enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla 9 milyon emeklinin 2015 maaşları da belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşlarına 2015 seneyi başında alacakları zam oranı yüzde 2.32 oldu.Buna göre, en düşük emekli aylığı alan emeklinin maaşı 24 lira zamlanıyor. Aralıkta tüketici enflasyonunun yüzde 0.44 düşmesi sonucunda maaş zammı beklentilerin altında kaldı.

EN DÜŞÜK MAAŞ

Yapılan nihai zamla en düşük emekli maaşı 1071 TL'ye ulaştı. (Kaynak: Milliyet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.