Başkan Altınay: 10-100 bin Türk Lirası ceza uygulanacak

Başkan Altınay: 10-100 bin Türk Lirası ceza uygulanacak
 Editör
Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay ve yönetim kurulu üyeleri, Gayrimenkul satışında sahte ve aldatıcı ilanların önüne geçmek için konu hakkında bilgilendirmek adına bir araya geldiler.

Gayrimenkul satışında sahte ve aldatıcı ilanların önüne geçmek için Eylül ayı sonunda çıkarılan Taşınmaz Ticareti yönetmelik 1 Kasım’da yürürlüğe girdi. Düzenlemenin sektörde sahteciliğin ve manipülasyonun önüne geçeceğini belirtiliyor. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay ve yönetim kurulu üyeleri, üyesi olan emlakçıları konu hakkında bilgilendirmek adına Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği toplantı salonunda bir araya geldiler. Toplantıya Emlakçılar yoğun ilgi gösterdi.

Saygı duruşu ve istiklal marşının hep birlikte okunmasın ardında Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay yaptığı açılış konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Gayrimenkul satışında sahte ve aldatıcı ilanların önüne geçmek için Eylül ayı sonunda çıkarılan yönetmelik 1 Kasım 2023 de yürürlüğe girdi,. Düzenlemenin sektörde sahteciliğin ve manipülasyonun önüne geçeceğini belirten Altınay, aynı zamanda ilan sayılarında ciddi düşüşler yaşanacağını söyledi. Ayrıca Emlak ilanları için 1 kasım milat olacak. Kimlik Doğrulama zorunluluğu getirildi. turizm amaçlı konut kiralamaları ile ilgili geçtiğimiz günlerde TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun yazlık kiralamalarda yeni bir dönem getirdi. Değişikliklere uymayanlara 10-100 bin Türk Lirası idari ceza uygulanacaktır.

dsc-8933.jpg

KAÇAK VE AYAKÇILARIN ÖNÜNDE GEÇİLMİŞ OLACAKTIR

Taşınmazın yetkisini almadan ilan atan Emlak ofislerine de 10-100 bin TL idari ceza uygulanacaktır. Yetki alınmadan ilan olursa ilan sitesine 100 bin TL ceza yazılacaktır. Atılan ilanı yetkilendirme izni almadan paylaşan kişilere de 100 TL ceza yazılacaktır. Facebook ve Whatsapp grubunda yetki olmadan ilan atanlara da 100 TL ceza işlem uygulanacak bu sayede kaçak ve ayakçıların önünde geçilmiş olacaktır. Bundan dolayı Konya Emlakçılar üyesi olmayan, Ticaret Odası üyesi olmayan taşınmaz ticareti belgesi olmayan hiçbir emlak ofisi ile vatandaşlarımız alım satım ve kiralama yapmasınlar ve kapora kesinlikle vermesinler. Kaçaklarla ve yetkisiz olanlarla kesinlikle çalışmasınlar”

Başkan Altınay’ın konuşmasının ardından Sorumlu Emlak Danışmaları Hakan Mehmet Elmalı ve Mustafa Geçgel ise Taşınmaz Ticareti yönetmeliğinin değişiklikleri hakkında katılımcı emlakçılara şu bilgileri verdiler:

1 KASIM'DA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

"Taşınmaz ticareti hakkında değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 31 Ağustos tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmıştı ve 1 Kasım'da yürürlüğe girdi. Bu değişiklik satış ilanları konusunda bir milat olacak çünkü bugüne kadar fiyatlara yönelik yönlendirici ve manipülatif ilanlar sıkça görülüyordu. Örneğin konutunu satışa koyacak kişi ya da aracılar aynı bölgede fiyatları yüksek göstermek için gerçekte var olmayan bir konut ya da konutlar için birden fazla ilan yayınlayabiliyordu. Veya tam tersine bölgedeki portföyüne müşteri çekmek isteyen bir aracı düşük fiyatlı gerçek olmayan bir ilan girip kendisini arayanlara o konutun kısa zaman önce alıcı veya kiracı bulduğunu söyleyip portföyündeki diğer bir konuta yönlendirebiliyordu. Yeni düzenleme bu tür durumların önüne geçecek.

KİMLİK DOĞRULAMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

1 Kasım'da başlayacak yeni dönemde ilanı veren aracı kişi ya da kurum kimlik doğrulaması yapacak. Ayrıca ilandaki konut ya da taşınmazla ilgili satış veya kiralama konusunda yetkili olduğunu kanıtlaması gerekecek. Böylece ilanı veren kişi ya da kurumun ve ilanın gerçekliği teyit edilmiş olacak. Bu doğrulamalar yapılırken e-devlet sisteminden de yararlanılabilecek. Aslında tapu işlemlerinde Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi uzunca bir süredir uygulanıyor. Yeni düzenleme de bu sisteme entegre edilebilecek. Tüm bu yenilikler gayrimenkul sektöründe adil bir rekabet ortamını sağlayacak, sahteciliğin ve manipülasyonun engellenmesini destekleyecek.

dsc-8949.jpg

100 BİN TL PARA CEZASI VAR

Yeni düzenlemeyle bu yönetmeliğe aykırı hareket edenlere idari para cezaları uygulanması da söz konusu. Burada bahse konu doğrulamaları ilan sitelerinin yapması isteniyor. Sahte ve aldatıcı ilanın ilgili portallarda yer aldığının tespit edilmesi durumunda 100 bin liraya kadar para cezası uygulanacak. Bu da ilan portallarının ilanlar üzerindeki doğrulama ve kontrol mekanizmasını sıkılaştıracak. Dolayısıyla 1 Kasım'dan itibaren internet ortamındaki taşınmaz ilanlarında önemli bir düşüş gözleneceğini düşünüyoruz. Sahte ve yanıltıcı ilanların ayıklanmasıyla gerçek ilanlar üzerinden daha gerçekçi fiyatlarla emlak sektöründe dürüst ve adil ticaret desteklenmiş olacak."

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.