Emlakçılar da 'Mücbir Sebep' İstiyor

Emlakçılar da  'Mücbir Sebep' İstiyor
Korana (Kovid-19) salgın nedeniyle emlakçıların da zor bir dönemden geçtiğin belirten Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay “, Bir meslek kolu olarak emlakçıların da mücbir sebepten yararlanmalarını ve ödemelerinin ertelenmesini istiyor ...

Korana (Kovid-19) salgın nedeniyle emlakçıların da zor bir dönemden geçtiğin belirten Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay “, Bir meslek kolu olarak emlakçıların da mücbir sebepten yararlanmalarını ve ödemelerinin ertelenmesini istiyor ve talep ediyoruz” dedi.

Başkan Altınay, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamasında şu sözlere yer verdi.

-- Devlet bankalarından Emlak danışmanlarına 2020 yılı ödemesiz olarak düşük faizli 12- 24 -36 aya yayılmış geri ödemeli kredi kullandırılması için gerekli çalışmanın yapılması zorunlu hale gelmiştir. Sadece meslekle alakalı değil de esnaf olarak tanıdıkları için eğer tanımlı meslek gruplarına kredi verip  kontenjan kalırsa emlak danışmanlarını değerlendirmeye almaları çok üzücü bir durumdur.

-- Bu konuda kısmen hiçbir bankadan doğrudan destek alınamamıştır. Destek vermiş gibi gözüken bankalar da genellikle kredi vermek için teklif ettikleri kredi 3 bin lira civarında kalmıştır. Bizler en az 25 bin TL olarak düşünmekteyiz.

-- Mikro kredilerden söz ettiğimiz için, bir emlak danışmanın oda kaydı ve vergi levhasına kayıtlı olması, bankalar için yeterli teminat sayılmalıdır. Kamu bankalarından Emlak sektörü esnafımız için düşük krediler vermesini talep etmekteyiz.

-- Emlak Danışmanı Firmaları Ortaklığı ve adi ortaklıkların mücbir sebep kapsamına alınarak ödeme ve erteleme sürelerinden faydalanmaları konusu henüz çözülmemiş ve vakit de azalmıştır. Mağduriyet söz konusudur.

-- Hala kısa çalışma ödeneği konusunda İŞKUR yöneticilerinde tereddüt olduğu bilgisi gelmektedir. Hiç bir meslektaşımızın kısa çalışma ödeneğinden faydalanması söz konusu değildir.

-- Emlak danışmanı, herhangi bir kazancı olmasa da her gün için SGK priminin ödenmesi söz konusudur. Bu nedenle hiç olmazsa 6 ay süre ile ödenmesi gereken SGK priminin hükümetimizin alacağı bir kararla karşılanması meslektaşlarımıza bir nebze yardımcı olacaktır.

-- Ayrıca firma sahibi olup ta BAĞKUR'lu prim ödemesi yapan meslektaşlarımızın prim ödemeleri , konusunda hükümetimizde destek bekliyoruz.. Oda olarak meslektaşlarımızın BAĞ-KUR primlerinin Mart 2020 ayı dahil olmak üzere 6 ay süre ile devletimiz tarafından karşılanmasını talep ediyoruz. Çünkü esnafımız dükkân ve ofislerini bu süre içerisinde kapatmış ve iş yapmamıştır. Emlakçı arkadaşlarımız bu zor dönemi bundan sonra yapacakları çalışmalar ile aşmaya çalışacaklardır.

-- Emlak danışmanlığının bir hizmet sektörü olduğu dikkate alınarak sorunun uygulama birliğini sağlayacak şekilde çözülmesi gerekmektedir.

-- İnternet ilan sitelerine defalarca yazışma yapmamıza rağmen, sadaka gibi 2 ay erteleme, yüzde 50 indirim gibi komik dönüşler sağlanmaktadır. Bu sitelerin en az 6 ay süre bedel almadan hizmetlerini vermelerini, bu mana da devletimizden resmi bir destek beklenilmektedir.

Konya Emlakçılar odası olarak Yetkililerin takdirlerinize saygılarımızla sunarız...

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.