En Fazla TSE Belgesine Sahip İl Konya

En Fazla TSE Belgesine Sahip İl Konya
Türkiye’de, TSE Covid-19 Güvenli Hizmet ve Üretim Belgesini alan ilk iller arasında yer alan Konya, toplam TSE belgesinde de ilk sırada yer alıyor

Türkiye’de, TSE Covid-19 Güvenli Hizmet ve Üretim Belgesini alan ilk iller arasında yer alan Konya, toplam TSE belgesinde de ilk sırada yer alıyor.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 20 Mayıs tarihinde yayımlanan TSE COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzunun ardından "TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi"ne ilk başvurular Konya’dan gelirken, en fazla belgeye sahip il de Konya oldu. Konu ile ilgili açıklama yapan TSE Konya Bölge Koordinatörü Mehmet Yıldırım, kılavuzun yayınlanmasından 2 gün sonra Türkiye’deki ilk başvurunun Konya’dan yapıldığını söyledi.

 

İŞÇİYİ VE EKONOMİYİ KORUMAYI HEDEFLİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından oluşturulan TSE COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzunun amacı hakkında bilgi veren Mehmet Yıldırım, “Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’ın önderliğinde, enstitümüz tarafından kılavuz oluşturulmuş son dönemdeki pandemi ile ilgili sanayimizdeki üretim ve hizmet sektöründe gerekli tedbirlerin ortaya konulması ve önlemlerin alınması ile ilgili bir kılavuz oluşturuldu. Enstitümüze yapılan müracaatlarda ilgili kılavuz çerçevesinde incelemelerini gerçekleştirerek belge alıp almayacağına dair karar veriyoruz. Bu kılavuzun oluşturulmasındaki amaç öncelikle iş yerindeki çalışanları korumak. Çalışanları koruduğumuz zaman otomatikman işletme içerisinde de güvenli biri üretim gerçekleşmesini sağlıyoruz. Güvenli üretimin gerçekleşmesinden sonra da ülke ekonomisinde oluşabilecek aksaklıkları ortadan kaldırmak amacıyla bu kılavuz çerçevesinde incelemeler gerçekleştiriyoruz. Birinci önceliği çalışanı korumak, ikinci önceliği işletmeyi korumak, sonrasında da ülkemizi korumak. Bu bağı sağladıktan sonra da üretim sektöründeki firmalarımızın ihracat ayağında karşı tarafa bir güven oluşması amacıyla bu belgelendirme kılavuzu oluşturuldu ve belgelendirilmeye başlandı” dedi. Güvenli üretim belgesini mutlaka hammadde işleyerek bir ürün oluşturan firmalara verildiğini dile getiren Mehmet Yıldırım, güvenli hizmet belgelendirmesini ise odalar, dernekler, eğitim kurumları gibi hizmet sektöründe olan yerlere verdiklerini aktardı.

AMAÇ BULAŞ RİSKİNİ EN AZA İNDİRMEK

Hizmet sektöründe de belirlenen kurallar çerçevesinde denetimler yapıldığını ve amacın insanlar arasındaki bulaşın önlenmesi olduğuna dikkat çeken Mehmet Yıldırım, bu belgeyi almaya hak kazanan Türkiye’deki ilk rektörlüğün de Selçuk Üniversitesi olduğunu söyledi. Yıldırım,  “Hizmet sektöründe de yine aynı şekilde insanlar arasındaki bulaşın yayılmasını engellemek amacıyla bazı tedbirler belirlendi ve yine üretim kılavuzuna ek olarak bir kılavuz meydana getirilerek enstitümüz tarafından inceleme yapılıyor. Bu incelemelerde işyerinde alınması gereken bazı kurallara dikkat ediyoruz. Ziyaretçi kabulünden, işletmeye giren çalışandan ve bütün çalışanlarla ilgili alınması gereken tedbirler var. Birinci önceliğimiz Çalışanlarımız işletmeye girerken öncelikle dezenfeksiyon kurallarına uyması sağlanıyor, girişteki iş elbisesiyle, günlük elbisesi arasındaki değişikliğin sağlanması gerekiyor. Sıcaklık ölçümleri yapılıyor ve bunlarla ilgili mutlaka kayıtlar tutuluyor. 38 santigrat derecesinin üstüne çıkarsa biraz bekleyerek yeniden ölçümlerinin yapılması gerekiyor ve bu süreç içerisinde çalışanların ve ziyaretçilerin bekleyebileceği bir karantina odası olması gerekiyor. İkincisi ise, işletme içerisindeki sosyal mesafe kurallarının yemekhanesinde, idari ofislerde, çalışma alanlarında sağlanıp sağlanmadığına dair denetimler gerçekleştiriyoruz. Çalışanların hizmet şartlarını yerine getirdiklerine dair, lavabolarında, mutfağında, yemekhanesinde ve diğer ofislerinde dezenfektanların olup olmadığına bakıyoruz. Bazı takip formlarının izlenmesinin sağlanabilirliğini gerçekleştiriyoruz. Denetimler sonrasında arkadaşlarımızın oluşturduğu raporları değerlendirme komisyonumuzla, merkezimizde değerlendirerek alıp almaması konusunda karar veriyoruz. Belgeyi alan firmalar covid-19 logosu kullanmaya hak kazanmış oluyor.  Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü de covid-19 güvenli hizmet belgesini almaya hak kazanan ilk rektörlük oldu” diye konuştu.

 

EN FAZLA İŞLETME KONYA’DA

Bakanlığın 20 Mayıs itibariyle yayımladığı kılavuzun ardından Türkiye’de ilk başvurunun 2 gün sonra Konya’dan yapıldığını ifade eden TSE Konya Bölge Koordinatörü Mehmet Yıldırım, Konya’da 69 işletmenin belgelendirildiğini açıkladı. Yıldırım, “Bakanımız 20 Mayıs itibariyle covid-19 güvenli hizmet ve üretim belgesini açıkladığında 22 Mayıs’ta Türkiye’de bir ilk olarak Konya’dan ilk müracaatı aldık. Onun dışında tüm sektörlerde kendi alanlarında yaklaşık şu ana kadar 114 tane müracaat aldık Konya’da. Bu 114 müracaatın 69 tanesini belgelendirdik. Geriye kalan yaklaşık 40 firmamızı da covid-19 ile ilgili işletme içerisindeki dökümantasyon ve altyapısal planlaması yapılmış bu ayın sonuna kadar onların da belgelendirilmesi yapılacak. Aynı zamanda güvenli turizm belgelendirmesi de yapılıyor. Güvenli turizm belgesi olarak da bölgemizdeki büyük otellerin hemen hemen tamamı güvenli turizm belgesini almış ve misafirlerine bunu deklare etmiştir. Turizm belgesinde aylık olarak denetim gerçekleştiriyoruz. Güvenli üretim ve hizmet belgeleri 1 yıllık belge veriliyor. 1 yılda en az bir sefer daha denetlenmesi gerekiyor. Fakat otellerde iki ayda bir gizli müşteri denetimleri gerçekleştiriliyor. Şu anda bölgemizde Konya, Karaman, Afyon 39 müracaatın içerisinde 25’in üzerinde belgelendirme yaptık” şeklinde konuştu.

 

BELGEYİ ALMALARI İÇİN İŞLETMELERLE BİZZAT İLGİLENİYORUZ

Mehmet Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından işletmelere TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi ile ilgili tavsiyelerinin olduğunu söyleyerek, “Güvenli üretim ve güvenli hizmet konusunda bakanlığımızın bu konudaki tedbirlerin artırılması ile ilgili tavsiyeleri var. Ama güvenli turizmde 1 Temmuz itibariyle yayımlanan genelge ile 15 Temmuz’a kadar zorunlu kılındı. Güvenli üretim ve hizmet belgesi alabilecek her işletmeyi ziyaret ediyoruz, kılavuz hakkında bilgilendirme yapıyoruz ve tüm sanayici kuruluşlularımıza bir an önce belgelerini almaları için tavsiyelerde bulunuyoruz” dedi. Müracaat eden işletmelerin denetimlerinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Yıldırım, “İşletmelerin bize müracaat etmesi halinde dökümantasyon ve evraklarındaki eksiklikleri tamamlamışsa biz firmadan denetimle ilgili hafta teyidi istiyoruz. O hafta içerisinde güvenli üretim belgesinde iki kişi bir günlük denetimle belge veriyoruz. Güvenli turizm belgesinde ise bir günde bir kişiyle denetim gerçekleştiriyoruz ve raporlandırıyoruz. Sonuca göre belge almasına karar veriyoruz. 3 gün içerisinde belgelendirerek sonuca bağlıyoruz. Bakanlığımıza da verilen belgeleri raporlandırarak bilgilendirme yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

EN FAZLA TSE BELGESİNE SAHİP İL KONYA

Konya’da 3 bin 38 işletmenin TSE belgesine sahip olduğunu söyleyen TSE Konya Bölge Koordinatörü Mehmet Yıldırım, il bazı değerlendirmelerde Türkiye’de en fazla belgeye sahip olan ilin Konya olduğunu söyledi.

Konya’nın Türkiye çapında en fazla TSE belgesine sahip olan il olduğunu belirten TSE Konya Bölge Koordinatörü Mehmet Yıldırım, birçok ‘lk’in de Konya’da olduğuna dikkat çekti. Konya’da toplamda 3 bin 38 işletmenin çeşitli TSE belgelerine sahip olduğunu ifade eden Yıldırım, bu belgelerin iç ve dış pazarda müşteri güveni oluşturduğunu aktardı.

 

KONYA TÜRKİYE’DE ÖNCÜ

Covid-19 Güvenli Üretim ve hizmet belgesinden önce TSE 13811 Hijyen ve Sanitasyon belgesi olduğunu ve Konya2da bu belgelendirmenin yapıldığını dile getiren Mehmet Yıldırım, “Covid-19’dan önce enstitümüzün oluşturduğu TSE 13811 hijyen ve sanitasyon belgesi diye bir belgemiz vardı. Yine bu belgeyi Türkiye genelinde en fazla alan ilimiz Konya idi. Şu anda kadar 26 tane kuruluşumuz bu belgeyi aldı, hemen hemen Türkiye’de ilk alan firmalar oldu” dedi.

 

3 BİN 38 İŞLETMEYE BELGE

TSE’nin çeşitli alanlarında toplan 3 bin 38 belgelendirme yapıldığını ve birden fazla belge alamaya hak kazanan firmalar olduğunu söyleyen Yıldırım, “Yönetim sistemleri diye adlandırdığımız belgemiz var, kalite yönetim sistemi, çevre yönetim sistemi, gıda güvenliği yönetim sistemi, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, bilgi güvenliği yönetim sistemi ve tıbbi cihazlardaki yönetim sistemleri gibi. Bu konuda Türkiye genelinde Konya’da 785 tane kuruluşumuz yönetim sistemi belgesine sahip. Bin 108 tane firmamız da ürün belgesine sahip. Yaklaşık bin 119 tane de hizmet yeri belgelendirmesi yapmış kuruluşumuz var. Bunlar genelde servisler, petrol istasyonları gibi yerler. Ürün belgesi her bir işletmeye ve her bir ürüne ayrı ayrı verilmekte. Buna biz TSE Kalite Belgesi dediğimiz belgeyi veriyoruz. Her bir standarda ve her bir iş yerine ayrı ayrı belgeler veriyoruz. Yönetim sistemlerinde de aynı işletme 3-4 belgeyi alabilmekte. İl bazında bakıldığında tüm Türkiye’de yönetim sistemleri belgesine de, ürün belgesine de en fazla sayıya sahip şehir Konya. Bu konuda sanayicilerimize teşekkür ediyorum. Bu belgelerin kendileri için ne kadar önemli olduğunu ve Konya sanayisinin büyümesinde ne kadar faydalı olduğunun bilincinde oldukları için de belge alıyorlar” diye konuştu.

 

TSE BELGESİ GÜVENİ ARTIRIYOR

İşletmelerde bulunan TSE belgelerinin iç ve dış pazarda müşterilere karşı güven oluşturduğunu ve bu sayede sanayinin de büyüdüğüne dikkat çeken Mehmet Yıldırım, KOSGEB ile yapılan protokol sonucunda gerekli denetimler için kullanılacak laboratuvarın da 15 Temmuz itibariyle Konya’da hizmete başlayacağını açıkladı. Yıldırım konu ile ilgili şöyle konuştu: “Her belgenin farklı bir faydası var. Hizmet yeterlilik belgesinde bir beyaz eşya aldığınız zaman o beyaz eşyadaki garanti bittikten sonra hizmet yerindeki tamir bakım ayarlarının yapılabilmesi için bu iş yerinde TSE belgesi olduğunu biz deklare ediyoruz. Ürün belgesi de müşteriye güven veriyor. TSE belgesi verdikten sonra yılda en az bir defa olmak kaydıyla denetliyoruz, onların standartları bazında uygun olup olmadığını bazen işletmelerde deneylerini yaparak, bazı durumlarda da enstitü laboratuvarlarımızda deneyleri yapılarak standarda uygun olduğunu deklare ediyoruz. Firmalarımız ürünler üzerinde TSE markasını kullanma hakkına sahip oluyorlar. Yönetim sistemlerinde işletmeler kendileri, belli standartlara ve oluşturulmuş olan  mevzuata uygun olduklarını kendileri deklare ediyorlar. Biz de yapı kalite planlarını, yönetim sistemlerine göre yerlerinde inceleme yaparak uygundur diye sonuçlandırma yapıyoruz, bu da müşteriye güven veriyor. Konya2da henüz laboratuvarımız yok ama KOSGEB’le yapılan protokol sonucunda KOSGEB laboratuvarı TSE laboratuvarı olarak 15 Temmuz’dan sora hizmet vermeye başlayacak.” (Dilhan Dumanoğlu)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.