En güvenilir kurumuz

En güvenilir kurumuz
Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, PUSULA TV’de yayınlanan UĞUR’LU GÜNDEM isimli programa konuk oldu.

Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, “İtfaiye olarak yangın, trafik kazaları ve boğulma gibi olaylarına müdahale ediyoruz ama ‘insan hayatıyla ilgili ne varsa biz varız’ diyerek gücümüzün yettiği her yere ulaşıyoruz. Çünkü insanlar bize güveniyor” dedi

Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, PUSULA TV’de yayınlanan UĞUR’LU GÜNDEM isimli programa konuk oldu. Meram Belediyesi tarafından şehre kazandırılan 80 Bin’de Devri Alem Parkı’nda çekilen programda; Konya’da itfaiye teşkilatının yapılanmasından karşılaşılan problemlere, eğitim çalışmalarından hizmet kalitesine kadar Konya İtfaiyesi’nin yapı ve faaliyetlerini açıklayan İşbitirici, “Hizmette sınır yok, imkan varsa hizmet vardır” dedi

480 KİLOMETREYE HİZMET

112 istasyon ile Konya genelinde hizmet verdiklerine dikkat çeken İşbitirici, “Yaklaşık bin personelimiz ve 265 aracımızla bir uçtan bir uca 480 kilometrelik alanda hizmet veriyoruz. Hollanda ve Belçika gibi birçok ülkeyi de geride bırakacak bir alana sahibiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız, yeni büyükşehir yasasında Sayın Cumhurbaşkanımıza “bunu yapabiliriz” demişti. Biz de 31 ilçemizle koordinasyon içerisinde tüm Konya’ya en iyi hizmet vermek ve başkanımızın verdiği söze katkıda bulunmak amacıyla hareket ediyoruz. Hizmette sınır yoktur. İmkan varsa hizmet vardır” dedi. Araç temininde ekonomik adımlar atıldığını ve bugün Türkiye’nin en geniş araç parkuruna sahip teşkilatlardan birisi olduklarını ifade eden İşbitirici, “İstanbul 5-6 yıl önce Amerika’dan özel donanımlı araçlar aldı. Bugünün parasıyla yaklaşık 4 milyon TL. Biz Konya’mızın bölgesel ihtiyacını düşünerek o aracın bir tanesinin maliyeti yerine 20 tane aldık. Tüm ilçelerimizin hatta beldelerimizin tamamına araç verdik” diye konuştu.

KONYA’NIN ÖRNEK PROJESİ

Türkiye’ye örnek çalışmalardan birisinin de gönüllü itfaiyecilik olduğunun altını çizen İşbitirici, “Türkiye’ye örnek olarak sunulacak bir projemiz de gönüllü itfaiyecilik.

Yaklaşık 1600 gönüllü itfaiyecimiz var. Her beldede muhtarlar ve resmi kişilerden teşekkül eden bir yapıyla oluşturuldu. Ağırlığı ilçelerde olan gönüllü itfaiyecilerimize su tankeri yaptırdık. 60-70 metreye rahatlıkla su atabilen, bu tankerler vasıtasıyla yangınlara ilk müdahaleler yapılıyor. Geçen yıl bin 500 civarında yangına gönüllü itfaiyecilerimiz müdahale etti. Gönüllü itfaiyecilere yangını söndürüyor, kontrol altına alıyor ve büyümesini engelliyor. Sonra bizim profesyonel ekip ulaşıp yangını tamamen söndürüyor. Bu işbirliğiyle birçok yangın can ve mal kaybı olmadan atlatılıyor. Şehrimiz bu noktada çok şanslı. Konya, Türkiye’nin iyilik abidesi” dedi.

GEÇ KALIRSAK İNSANLAR ÖLÜR!

Konya İtfaiyesi’nin yangından sonra ikinci probleminin trafik olduğunu söyleyen İşbitirici, “Trafik bizim ikinci problemimiz. Geçen yıl 300-350 bin kişiye eğitim verdik ve yangınla ilgili ciddi bir azalma var ama ikinci en büyük korkumuz trafiktir. Çünkü geç kaldığınızda adamın hayatı sonlanıyor. Araçta sıkışanlara bizim müdahale etmemiz gerekiyor. Diğer paydaşlarla koordineli bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Araç bakımı mutlaka yapılmalı özellikle gazlı araçlar, uzun süre benin kullanmadığı için hortumlar kuruyor ve yangınlar çıkıyor. Bunun dışında trafikte sıkıntımız birincisi hız ikincisi hatalı solama. Güzel yollarımız var ama düzgün kullanmıyoruz. Sürücü hataları da kazaya zemin hazırlanıyor. Ayrıca usulsüz parklanma ve kural tanımamazlık trafiğin sorun olmasına yol açıyor” şeklinde görü belirtti.

ÇOCUKLAR KONTROL EDİLMELİ

İtfaiye teşkilatının bir başka dahil olduğu olayın da boğulma vakaları olduğunu söyleyen İşbitirici, “Son on yıl içinde çok ciddi manada gölet yapımı var. Maalesef yaz günü yüzme bilmeyen çocuklar göletlere giriliyor. Çocuklarımızı kontrol etmemiz lazım. ‘Suya girmek tehlikeli ve yasaktır’ yazısı var ama buna rağmen giriliyor. Vatandaşlarımızın özellikle de çocuklarımızın buldukları suya girmekten kaçınmaları gerekiyor. Şehir merkezindeki havuzlar da steril değil. Bu noktada ailelere büyük iş düşmekte” dedi.

İNSAN HAYATIYLA ŞAKA OLMAZ

İtfaiye teşkilatının görev sahalarına da değinen İşbitirici, “Konya itfaiyesinin ana görevi yangın, sonra kazalar, sonra da boğulma olayları ve diğer belediyecilik çalışmalarına destektir. Yazılı önergelerimizde olmayan işleri de yapıyoruz. Durumdan vazifeler çıkarıp çalışmalar yapıyoruz. İtfaiyeciliğin meslek olması için yapılan çalışmalara katkı sağlıyoruz. Kısaca Konya Büyükşehir İtfaiyesi olarak elimizi taşın altına koyuyoruz, çünkü kaygı duyuyoruz. Karşılaştığımız sorunların çözümü için var gücümüzle çalışmalara devam edeceğiz. Biz en güvenilir kurumlardan birisiyiz, olmak zorundayız. İnsan hayatıyla şaka olmaz. Tipide kalanı kurtarmak olur çatıda buz kırmak olur fark etmez, insan hayatıyla ilgili ne varsa biz varız. Halkımız da gönüllü itfaiyecidir. Biz 15 Temmuz’da ‘Yanmakta olan ülkeyi gönüllü itfaiyeciler olan halkımız kurtarmıştır’ der ve bu noktada güzelleme yaparız” diye konuştu.

SİSTEMLİ ÇALIŞMA ŞART

Konya İtfaiyesi olarak eğitim faaliyetlerinde de oldukça ciddi adımlar attıklarını söyleyen İşbitirici, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye İtfaiyeciler Birliği’nin Genel Sekreteriyim. Bazı illerde özellikle küçük illerde itfaiyecilik hâlâ 20 sene önceki durumda. Biz can kurtarıyoruz, insanların evine giriyoruz. Sorgusuz sualsiz, savcılık izni olmadan insanların evine, odalarına giriyoruz. İnsanlara o kadar yakınız, onları yakın hissetmek zorundayız. Güven ortamı oluşmalı. Konya’da yok ama bazı illerde mesleki şehitler vermekteyiz. Daha sistemli çalışmalıyız, bunun için eğitim çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Konya İtfaiyesi;eğitim seminerleri, yangın güvenliği çalıştayları ve mesleki yeterlilik tatbikatları konusunda bir eğitici, bir öğretmen konumunda.”

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.