En kaliteli ve en ucuz ekmek Konya'da

En kaliteli ve en ucuz ekmek Konya'da
Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, Konya fırıncıları olarak Türkiye’nin en ucuz ama kaliteli ekmeğini ürettiklerini belirterek, “Ucuz olmasına rağmen çok kaliteli ekmek çıkartıyoruz. Hijyen ve kalite çok önemli. Un standartıyla birlikte hijyen, kalite

Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, Pusula TV’de Uğur Özteke’nin hazırlayıp sunduğu Uğurlu Gündem’e konuk oldu. 1967’de başladığı fırıncılık mesleğinde tam 50 yılı geride bırakmanın onuru ve gururunu yaşayan Başkan Honça, Fırıncılar Odası’nın kuruluşu ve işleyişini anlatarak, “Konya Fırıncılar Odası olarak 1973’te kurulduk. Fırıncılar, Pideciler, Simitçiler, Kadayıfçılar ve Yufkacılar Odası’yız. Unlu mamul daha doğrusu yiyeceğe hitap eden bir meslek dalıyız. 820 civarında üyemiz var. Bunun da çoğunluğu etliekmekçi ve pideci esnafıdır. Bu vesile ile oda olarak etliekmeğin tescilinden dolayı çok mutluyuz. İsmail Sezer Başkan tarafından tescil başvurusu yapılmıştı bugün Ali Osman Karamercan Başkan’a nasip oldu. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Konya için önemli bir kazanım oldu” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN EN UCUZ EKMEĞİNİ ÜRETİYORUZ

“Türkiye’nin en ucuz ekmeğini biz üretiyoruz” diyen Başkan Honça, “Ucuz olmasına rağmen çok kaliteli ekmek çıkartıyoruz. Hijyen ve kalite çok önemli. Ekmeğe standart geldi. Un standartıyla birlikte hijyen, kalite ve doyuruculuk standartı geldi ve ekmek daha kaliteli oldu. Fırın standartı gelince hijyen şartlarıyla yaşam üniteleri oluştu. Çalışan kaliteli ve hijyene önem veriyor.  Her şeyden ence kaliteli yaşam ve kaliteli ekmek. Gerisi gelir zaten. Türkiye genelinde fırınlarımız hakikaten hijyen. Hükümet bu noktada gerekli titizliği gösteriyor. Bakıldığı zaman Konya’da fırından ya da ekmekten kaynaklı herhangi bir olumsuzluk ya da zehirlenme gibi olumsuz sağlık olaylarının olmadığı aşikardır” diye konuştu.

whatsapp-image-2017-08-10-at-15.06.47.jpeg

EKMEK İSRAFININ ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Ekmek israfının da yapılan çalışmalarla belli düzeyde kontrol altına alındığını ve insanların şahsi çabasıyla rakamların daha aşağı çekilebileceğini de ifade eden Fırıncılar Odası Başkanı Honça, “Hükümetimizin teşviğiyle ekmek israfı noktasında farkındalık çalışmaları yapıldı ve son derece olumlu dönüşler oldu.  Bayat ekmek, farklı dönüşümlerle mutfakta kullanılıyor. Köfte iç, çorbaya katık olarak değerlendirilirse ekmek israfının önüne geçilir. Bununla birlikte bizim medeniyetimizde ekmeğe saygı vardır. Ekmeğin maddiyatı da göz önüne alınabilir ve çocuklarımıza gerekli bilinç aşılanırsa israf noktasında daha hassas olunabilir” dedi.

HER ŞEY PARA DEĞİL

Oda olarak alınan karar ile Ramazan ayında ekmeğe ve pideye zam yapmadıklarının altını çizen Honça, “Türkiye’de pide 1,5 TL’nin üzerindeyken biz Konya’da 1 TL’ye pide sattık. Hatta bu yüzden diğer illerdeki fırıncılardan tepkiler aldık. Ama her şey para değil. Biz bir hizmet vermek istedik. Ramazan’da sofralara ucuz ve kaliteli pideler gelsin istedik. Fırıncı kardeşlerimiz de fedakarlık yaptı. Bu kesinlikle mesleği sevmekten kaynaklanıyor. Her şeyden önce biz fırıncılar olarak güven tesis etmiş işletmeleriz. Gönül rahatlığıyla herkes güvendiği fırınlardan ekmek alabilir. Kalite ve hijyen noktasında asla sıkıntı yok” diye konuştu. 

55ea0b4bf018fbb8f8669bb2.jpg

EKMEĞİN 42 KALEM MALİYETİ VAR

Ahilik kavramına da vurgu yapan ve haksız kazanç elde edenlerle mücadeleye dikkat çeken Başkan Honça, “Eskiden ustalık vardı, ahilik vardı. Usta-çırak ilişkisi önemliydi. İşe alınacak birine, ‘Hangi ustanın yanından geliyorsun’ derdik. Yeni sistem, yeni teknolojiler usta kavramını bir kenara itti. Ama mesleki şartlar ve maliyetler ortada. 90 kuruşun altına ekmek satan varsa gider, satan ve sattıran kardeşlerimle istişareler ederim. Çünkü ekmeğin maliyet hesabı belli. Bir ekmeğin en az 42 kalem maliyeti var. Bunlar göz önüne alındığında ekmeğin maliyeti ortaya çıkıyor ve 90 kuruşun altına satmak mümkün olmuyor. Ucuz etin yahnisi yavan olur derler. Ucuz emtia, ucuz işçilik ve hammadde kullanırsan ekmeği ucuza satabilirsin. Her şeyden önce hijyen ve kalite. Halkımıza daha kaliteli ekmek sunmalıyız” dedi.

MİSAFİR GELİNCE FIRINA KOŞARIZ

Vatandaşların ekmeği kaliteli/kalitesiz görmesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başkan Honça şunları söyledi:  “İmal eden ve maliyetini yapan biziz. İnsanın acıkma süresi 2 saattir. Açken yerseniz ekmek çok kalitelidir. Tokken farklıdır. Bu noktada diğer illerden gelen misafirler de bizim ekmeğimizi çok kaliteli bulur. Konya simidi vitamin değeri en yüksek mamullerden birisidir. Simit pahalı diyorlar; ama bir simit ile insan karnını doyuruyor. Yine etliekmek hamuru pahalı bulunmakta. Ama maliyetler göz önüne alınmalı. Nafakalar, işçi yevmiyeleri, dükkan kiraları ve diğer girdiler göz önüne alınmalı ve hizmet alınan yerler de gözetilmeli. Onlara da gereken katkı, destek verilmeli. Bugün daraldığımız zaman, misafirimiz geldiğinde akla ilk gelen etliekmektir, yufkadır. Kadayıf en ucuz tatlıdır. Bizim esnafımız bu noktada çok önemli bir görevi vardır.”

whatsapp-image-2017-08-10-at-15.06.45.jpegwhatsapp-image-2017-08-10-at-15.06.45.jpeg

SOĞUK EKMEK BAYAT DEĞİLDİR

Sıcak-soğuk ekmek kavramının da iyi ayırt edilmesi gerektiğini ve soğuk ekmeğin bayat ekmek olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Baştan Honça, “Biz mesleğimiz açısından ekmek yiyeni severiz ama şunu da her zaman söyleriz. Tüketebileceğiniz kadar ekmek alın. Şu da unutulmamalı ki sıcak olmayan ekmek bayat değildir. Aksine daha sağlıklıdır. Hatta soğuk ekmek daha az, sıcak ekmek daha çok tüketilir. Soğuk ekmeğin daha doyurucu özelliği vardır. Yıllar önce ambalajlı ekmeğin fırıncı için de halk için de geçerliliği vardı. Bu tekrar gündeme geldi ama alt yapı noktasında sıkıntı var. Ekmekleri sıcak koyamazsın, bekletemezsin. Hepsi ayrı sıkıntı. Katkılı ekmek (çavdarlı, yulaflı vs. çeşit ekmekler) poşetli satılmak zorunda. Ekmekte en sağlıklısı ise tam buğdaylı ekmektir. Bakkal ve diğer satış merkezlerinde satılan toplam ekmeğin yüzde 10’u kadar tam buğday ekmek satış zorunluluğu var. Uyum yasalarıyla birlikte unlu mamül satan kuruluşlar da sıcak ekmek üretemez. Ancak ekmek alıp satışını yapabilir. Bu noktada etkin denetimler var” diye konuştu.

İHTİYAÇ SAHİBİ GÖZETİLİYOR

Başkan Honça son olarak askıda ekmek uygulaması ve esnafın garibanı gözetlemesine de değinerek, “Konya’da gelir düzeyi düşük vatandaşlarımız var. Bu insanlar fırınlara gelirle ve ücret almadan ekmek veririz. Bu da asla deşifre edilmez. Gelir düzeyi düşük insanlarımız bize ulaşırsa daha düşük maliyetlerle ya da ücretsiz ekmek teminine gideriz. Bunu yaparken de bayat, yamuk yumuk ekmekler değil, yapılan iyiliğe yakışan ekmekler verilmeli” dedi.

 

 

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum