En ölümcül dördüncü hastalık: KOAH

En ölümcül dördüncü hastalık: KOAH
Dünyadaki ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer alan KOAH, en çok nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma şikayetleriyle sinyal veriyo

Dünyada milyonlarca kişinin ölümüne neden olanKOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı); nefes yollarında mikroplarla oluşmayan iltihaplanmaya bağlı oluşan, ilerleyici bir akciğer hastalığı.

Her yıl kasım ayında T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Toraks Derneği tarafından, dünyada KOAH bilincini artırmak üzere kurulan GOLD (Global Initiative of Obstructive Lung Disease) ve Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde ortak GARD (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases) Türkiye Projesi kapsamında, Dünya KOAH Günü etkinlikleri yapılarak toplumda KOAHfarkındalığının ve bilincinin artması hedefleniyor.

 

Türk Toraks Derneği tarafından 19 Kasım DünyaKOAH Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yıl yapılacak olan etkinliklerin teması "yürüyüş".

Türk Toraks Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre; yirmi yıl boyunca izlenen KOAH'lı olgularda haftada 2 saat ve daha fazla yürüyüş yapan hastalarda, KOAH nedeniyle hastaneye başvuruların ve KOAH'a bağlı ölüm oranlarının %30‐40 azaldığı belirtiliyor. Bu nedenle, hastalığın gelişmesini ve ilerlemesini önlemek için 'fiziksel aktivitenin artırılması' öneriliyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Her yıl milyonlarca kişinin ölümüne neden olan bu akciğer hastalığı; en çok nefes darlığı, öksürük vebalgam çıkarma şikayetleriyle kendini belli ediyor. Nefes darlığı ise kişinin fiziksel aktivitelerini azaltıyor; bu da yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlemesine neden oluyor.

KİMLER RİSK ALTINDA

KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörünün sigara dumanı olduğu ifade edilen açıklamada, hastalığın görülme sıklığının 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20 olduğu da vurgulanıyor. Ayrıca diğer risk faktörleri de şöyle sıralanıyor:

"Sigara içenler, içmeyenlere göre daha fazla solunumsal şikayetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptir.

Pipo, puro, nargile gibi tütünsel ürünler ve çevresel tütün dumanı da KOAH gelişimine katkıda bulunmaktadır.

KOAH gelişiminde genetik risk faktörlerinin rolü henüz çok iyi aydınlatılamamış olmasına rağmen, sağlıkta eşitsizlik, özellikle odun, tezek, kök benzeri yakıt kullanımına ikincil iç ortam hava kirliliği ve tozlu-dumanlı işyerlerinde çalışmanın en önemli çevresel risk faktörleri olduğu bilinmektedir.

Yetersiz fiziksel aktivite de artık bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir."

40 YAŞ ÜSTÜ KİŞİLERDE SIK GÖRÜLÜYOR

KOAH'ın Türkiye'de 40 yaş üstü her 5 kişiden 1'inde görüldüğünü belirten Türk Toraks Derneği, her yıl düzenlenen etkinliklerin amacını, "Yaklaşık 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Hedefimiz KOAH'ın her yıl daha fazla kişi tarafından bilinmesi ve risk faktörü taşıyan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurularının artırılmasıdır." şeklinde açıklıyor

Küresel Hastalık Yükü Çalışması'na göre, solunum yollarını etkileyen bu akciğer hastalığı yılda 2.9 milyonun ölümüne neden oluyor. Türk Toraks Derneği ise KOAH'ın, dünyadaki ölümlerde 4., bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde ise 3. neden olduğunu belirtiyor.

 


Tüm ölülmlerin ise yüzde 5,5'inden sorumlu olduğu belirtilen hastalığın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan "nefes ölçüm testi" ile kolayca konulabiliyor. KOAH'ta erken tanı diğer hastalıklarda olduğu gibi hayati önem taşıyor, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltıyor. Bu nedenle 40 yaş üstü,sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde kronik seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde, kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp "nefes ölçüm testini" yaptırması gerektiği belirtiliyor.

"GÜNDE EN AZ 30 DAKİKA YÜRÜYÜN"

Uzmanlar, KOAH'ın ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söylüyor. KOAH'lı bir hastaya ilk önerilenlerden biri, eğer sigara içiyorsa, sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurması.

Bunun dışında diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra, fiziksel aktivite de hastalığın gelişimini ve ilerlemesini önlüyor. Sağlığın iyileştirilmesi ve korunması için haftanın en az 5 günü, günde en az 30 dakika süre ile orta yoğunlukta fiziksel aktivite (örneğin yürüyüş) öneriliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.