En önemli paranoya nedeni sadakatsizlik

En önemli paranoya nedeni sadakatsizlik
Paranoya içinde yaşayan ve hem kendisine hem de çevresine yaşamı zindan eden fazla şahıs mevcut. Ne doğru gerekçeler ne de ikna üzerine yapılan konuşmalar bu kişileri etkilemiyor.

Paranoya içinde yaşayan ve hem kendisine hem de çevresine yaşamı zindan eden fazla şahıs mevcut. Ne doğru gerekçeler ne de ikna üzerine yapılan konuşmalar bu kişileri etkilemiyor. Sadakatsizlik ve kötülük görmenin en mühim paranoya nedenleri olduğu belirtiliyor.

Paranoya yaşanan stresli bir vaziyet sırasında ortaya çıkan korku, kuşku, insanlara ve dünyaya güvensizlik şeklindeki geçici bir tablo olabileceği gibi, süregen bir sahıslık sıfatı ya da psikiyatrik bir hastalık tablosu olarak da tanımlanıyor. İnsanların travmatik yaşantılar sonrasında ilk dönemlerde şüpheci olabilecekleri belirtiliyor. Kişinin arkadaşı tarafından aldatılması ya da birileri tarafından dolandırılıp iflas ettirilmesi insanlara güvenmesini zorlaştırıyor.

Depresyonda mısınız?

Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, "İnsan canı acıdığında bir süre canını acıtan şeyden kaçınmak isteyecektir, travmanın etkileri geride bırakılıp gündelik yaşama dönüş sağlandığında ise şüphecilik ve güvensizlik geride kalacaktır" söylüyor. Oysa paranoyası olan kişiler somut bir hadise olmadan ya da yalın olaylar karşısında bile orantısız bir kuşku içine girip karşılarındakinin alelade yorumlarını bile tehdit olarak algılıyorlar.

Kendi halinizde sokakta yürürken göz göze geldiğinizde "Ne mevcut, ne bakıyorsun!" diye üstünüze gelen kişinin ova dizimize konu olan paranoyak sahıslık örneği olabileceği belirtiliyor. Paranoyanın toplumda görülme sıklığının yüzde 0.5 2.5 arasında olduğuna, psikiyatrik hastalığı olanlarda ise bu oranın yüzde 10 20 gibi yüksek bir oranda görüldüğüne dikkat çekiliyor.

Depresyona girme sıklığında kadın, erkeği ikiye katlıyor

BİR DÜŞÜNCE BOZUKLUĞU

"Paranoya, bir fikir bozukluğudur" diyen Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, "Paranoyanız varsa birilerinin size ya da sahip olduklarınıza ziyan vereceğine inanır ve kendinizi gerçekte olduğunuzdan daha mühim konumda hissedersiniz" söylüyor.

Kendinizle ilgili bu gerçek dışı inanç; başka insanlardan korkmanıza, onlara karşı kuşku ve bazılarına hiddet duymanıza ne sebepten oluyor. Paranoyası olan kişiler insanlara karşı hissettikleri bu duygular sonucunda onlardan uzaklaşmayı tercih etmekle kalmayıp kimi de kendilerini korumak ismine onlara ziyan verebiliyor.

Paranoyanın nedenleri

Düşük sosyoekonomik düzey.

Aşırı disiplinli, sert ve tutarsız bir anne tarafından büyütülmüş olmak.

Aşırı tasdik verici ve çocuğu merkeze koyan bir ailede yetişmiş olmak.

Göçmen ya da azınlık olmak.

Beyni etkileyen hastalıklar (psikotik bozukluklar, şizofreni, bipolar affektif arıza, demans)

Hangi belirtiler paranoyaya işaret ediyor? İşte yanıtlar...

Bu belirtiler paranoyaya işaret ediyor

Kadınlarda mı erkeklerde mi daha fazla görülür?

Paranoid sahıslık bozukluğu erkeklerde daha sık ve daha erken yaşlarda görülüyor. Psikiyatrik bir hastalık olan paranoid bozuklukla (hezeyanlı arıza) ise kadınlarda daha sık karşılaşılıyor. Cinsiyet farkının nedeninin net olmadığı belirtiliyor.

20'li yaşlarda başlayıp ömür boyu sürebilir

Paranoya kalıcı bir sahıslık yapılanması ise 20'li yaşlarda başlıyor ve ömür boyu sürebildiği belirtiliyor. Hezeyanlı arıza erkeklerde 20'li yaşlarda görülürken, kadınlarda yaşanan menfi yaşam olaylarının etkisiyle genellikle orta yaşlarda başlıyor.

Kanıtları olmasa da eşlerinden şüphelenirler



Bakıcılara dikkat!

Çocukluk çağında bakıcılar tarafından duygusal ve fiziksel ihmal ve istismarın paranoya riskini artırabildiği belirtiliyor. Bunlara sosyal ortamda dışlanmış, aşağılanmış, damgalanmış, ve zorbalık uygulanmış olmanın yol açtığına dikkat çekiliyor.

Anne ve babalar dikkat! 

Paranoya geriler mi?

Paranoya bir sahıslık bozukluğu ise ömür boyu devam eden ve sosyal ilişkileri zedeleyen bir tablo olarak görülüyor. Paranoid belirtiler paranoid şizofreninin ya da bipolar affektif bozukluğun bir parçası olursa bu hastalık tablolarının gerilemesiyle beraber paranoya da geriliyor. Paranoid arıza kendi başına bir hastalık tablosu olduğunda bozuk olan düşüncenin değişmesine ender rastlanıyor. Örneğin eşi tarafından aldatılma gibi paranoid düşüncesi olan bir kişinin bu düşüncesini yıllarca değiştirmediği belirtiliyor.

Kaynak:Haberturk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.