Endonezya, Malezya ve Filipinler'den deniz güvenliği toplantısı

Endonezya, Malezya ve Filipinler'den deniz güvenliği toplantısı
Üç ülke, korsanlık olaylarını ortak güvenlik devriye ekipleriyle engelleme kararı aldı

CAKARTA (AA) - Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, bölge sularında güvenlik sorunlarını konuşmak için Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Aman ve Filipinler Dışişleri Bakanı Jose Rene D. Almendras ile bir araya geldi.

Kompas.com'da yer alan habere göre, Endonezya'nın Cogcakarta şehrinde yapılan toplantıda bölge deniz sınırlarında artan korsanlık vakaları ve güvenlik zaafiyeti konuları ele alındı.

Toplantıdan sonra açıklama yapan Widodo, "Endonezya, Malezya ve Filipinler denizleri arasında yaşanan korsanlık olaylarını engelleme ve güvenliği artırma konularını tartıştık." dedi.

Toplantıda üç konu üzerinde mutabakata vardıklarını belirten Widodo, "İlk olarak bölge sularında ortak güvenlik devriye ekipleri bulunduracağız. İkinci olarak, olası bir vakada eylem planımız olacak ve üçüncü olarak da üç ülke arasında olası krizler de hızlı bilgi alışverişi için ortak telefon hattı kurulacak." ifadelerini kullandı.

Widodo bu konular hakkında güvenlik birimlerine gerekli talimatlarını verdiğini, alınan kararların en kısa zamanda uygulanması için çaba gösterileceğini söyledi.

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ise, her yıl 18 milyon yolcu ve 55 milyon ton mal taşınan Sulu ve Sulewasi denizlerinin ülkelerin ekonomileri için büyük önem taşıdığını kaydetti. Marsudi, Malaka Boğazı'nda da gerekli önlemlerin alınacağını belirtirken, "Bu bölgede de Filipinler ve Endonezya güvenlik konusunda Malezya'ya yardımcı olacak. Üç ülke kuvvetlerini birleştirerek denizlerdeki korsanların kökü kazınacak." açıklamasını yaptı.

Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Aman, son zamanlarda yaşanan rehine olaylarının dehşet verici olduğunu ifade etti. Anifah Aman "Bugünkü toplantıda alınan kararları en kısa zamanda faaliyete geçirip denizlerimizde yaşanan tehlikelerin bitmesini sağlayacağız." dedi.

Endonezya'nın Doğu Kalimantan vilayetindeki Banjarmasin şehrinden Filipinler'e giden bir kömür gemisinin içindeki Endonezya vatandaşı 10 gemici 25 Mart'ta El Kaide bağlantılı Ebu Seyyaf örgütü tarafından kaçırılmıştı.

Rehin tutulan gemiciler Filipinler ve Endonezya'nın girişimleriyle ancak geçen hafta serbest bırakılmıştı. Ebu Seyyaf grubunun elinde 4 Endonezyalı gemici daha bulunuyor. Ebu Seyyaf rehineleri bırakmak için 1 milyon dolar fidye istemiş ancak Endonezya hükümeti bu teklifi reddetmişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.