Endonezya'da Uber protestosu

Endonezya'da Uber protestosu
Cakarta'da binlerce taksici Uber'i protesto etti

CAKARTA (AA) - Endonezya'nın başkenti Cakarta'da yaklaşık 10 bin taksici Uber başta olmak üzere mobil uygulamalar üzerinden ulaşım hizmeti veren firmaları protesto etti.

Cakarta'nın merkezi Thamrin Caddesi'ni trafiğe kapatan sürücüler, Ulaştırma Bakanlığı ve Başkanlık Sarayı önünde bir araya gelerek, hükümetin taksi hizmetleriyle ilgili politikalarına tepki gösterdi. Taksiciler "Yasadışı taksi Uber'e son", "Kanunsuz taşımacılığı durdurun" yazılı pankartlar taşıdı.

Gün boyunca yolcu taşımacılığı yapmayan taksiciler, mobil uygulamalar üzerinden hizmet veren sürücüleri yollarda durdururken firmaların üniformalarını ateşe verdi. Yer yer çıkan arbedelerde araçlar hasar görürken birçok kişi de yaralandı. Polis gerilimin artması üzerine yoğun güvenlik önlemleri aldı.

AA'ya konuşan taksi şöförü Soleh Aldy, "Haksız rekabeti protesto ediyoruz. Mobil uygulamalarla yolcu taşıma hizmeti veren firmalar, online hizmet vermeleri ve araçların şahsi olması nedeniyle hiçbir vergi ödemiyor. Bu nedenle de ucuz hizmet veriyor. Biz internet üzerinden çalışan tüm firmaların da bizim gibi vergi ödemesini istiyoruz. Bu firmalar nedeniyle gelirlerimizde yüzde 60 düşüş yaşandı." diye konuştu.

Endonezya'da taksi şoförleri ayda yaklaşık 300 dolar gelir elde ederken, mobil uygulamalar üzerinden hizmet veren sürücülerin aylık geliri ise bin dolara kadar ulaşıyor.

Uber, akıllı telefonlara yüklenebilen uygulamasıyla, istekli araç sahiplerini yolcularla buluşturarak daha uygun fiyatlarla hizmet sunuyor. Taksiciler, kendileri gibi plaka için para ödemeyen Uber'in vergi kaybına ve haksız rekabete neden olduğunu ve uygulamanın yolcular için güvenlik sorunu yarattığını savunuyor.

Ayrıca ülkede motosiklet kullanımının yaygın olması nedeniyle, "Gojek" adlı mobil uygulama üzerinden düşük ücret karşılığında yolcu taşımacılığı da yapılmasının taksi ve dolmuş talebini büyük oranda azalttığı belirtiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.