Enflasyon rakamlarının yankıları

Enflasyon rakamlarının yankıları
ATSO Başkanı Çetin:- "Türkiye'de ve bölgemizde, 2016 mart ayında, 2005 yılından bu yana gözlenen en düşük mart ayı enflasyonu gerçekleşmiştir"

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Türkiye'de ve bölgemizde, 2016 mart ayında, 2005 yılından bu yana gözlenen en düşük mart ayı enflasyonu gerçekleşmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2016 mart ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,04 düşüş, Yİ-ÜFE'de yüzde 0,40 artış olarak açıkladığını belirtti.

Yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,46, üretici fiyatlarında ise yüzde 3,80 artış gösterdiğini kaydeden Çetin, ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artışın yüzde 1,21 ile sağlık grubunda gerçekleştiğine işaret etti. Çetin, bunu yüzde 0,87 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 0,79 ile ulaştırma gruplarının izlediğini bildirdi.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 1,53 ve eğlence, kültür grubunda yüzde 0,28 düşüş gözlendiğini aktaran Çetin, yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 12,79 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 12,39 ile çeşitli mal ve hizmetler ile yüzde 12,26 ile lokanta ve oteller gruplarında gerçekleştiğine dikkati çekti.

Çetin, mart ayında en yüksek artış gösteren ürünün yüzde 17,78 ile sivri biber, yüzde 12,12 ile dolmalık biber ve yüzde 8,04 ile muz, en fazla düşüş gösteren ürünlerin ise sırasıyla yüzde 39,27 ile kabak, yüzde 32,93 ile yeşil soğan ve yüzde 26,91 ile salatalık olduğunun altını çizdi. Davut Çetin, "Türkiye'de ve bölgemizde, 2016 mart ayında, 2005 yılından bu yana gözlenen en düşük mart ayı enflasyonu gerçekleşmiştir." ifadesini kullandı.

- "Örtüaltı sebze ürünleri fiyatlarında düşüş gıda grubunda fiyatları aşağıya çekmiştir"

TÜFE endeksi, gıda enflasyonunun eksi 0,50 puan olması nedeniyle sıfırda kaldığını, enflasyon artışı yönünde etkinin akaryakıt fiyatları artışı nedeniyle ulaştırma grubundan geldiğini belirten Çetin, şunları kaydetti:

"Örtüaltı sebze ürünleri fiyatlarında düşüş gıda grubunda fiyatları aşağıya çekmiştir. TÜİK verilerine göre ihracatı artan biber dışında domates, patlıcan gibi birçok sebzenin fiyatı geçen yıla göre yüzde 20 ile 40 oranlarında azalmıştır. Antalya Toptancı Hali fiyatları bu düşüşü son günlerde göstermekteydi. Bir başka deyişle bu dönemde enflasyondaki düşüş büyük ölçüde Antalya tarım üreticisinin kaybıyla gerçekleşmektedir. Örtüaltı sebze fiyatlarında düşüş, ürün bolluğu nedeniyle önümüzdeki günlerde de devam edecektir."

Çetin, Yİ-ÜFE'nin ise 2016 mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 3,80 olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 0,26 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,63 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,80 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,06 artış olarak gerçekleşmiştir. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı mart ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşmiştir."

- "Yıllık çekirdek enflasyonda henüz gerçekleşmedi"

Bu yıl Türkiye ekonomisinde asıl gündemin enflasyon değil, turizm, ihracat, büyüme ve işsizlik konularının olacağını savunan Çetin, şu görüşlere yer verdi:

"Uluslararası konjonktürün de katkısıyla Merkez Bankası fonlama maliyetinin kısmen düşmesini bekleyebiliriz. Bununla birlikte TÜFE'de yıllık enflasyondaki düşüşün yıllık çekirdek enflasyonda henüz gerçekleşmediğini, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in bu konudaki açıklamasının gerçekçi bir yaklaşımı yansıttığını, dolayısıyla Merkez Bankası bağımsızlığı tartışmalarıyla zaman kaybedilmemesi gerektiğini ifade etmek isterim."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.