Engeline rağmen öğrencilerinin yolunu aydınlatıyor

Engeline rağmen öğrencilerinin yolunu aydınlatıyor
Doğuştan yüzde yüz görme engeli olmasına rağmen yılmadan okuyup öğretmen olan Murat Yıldız, hem derslere giriyor hem de müdür yardımcısı olarak okulun idari işleriyle ilgileniyor- Yıldız: "Çok zorluklar çektim ancak şükür hepsini aştım ve hayalim olan mes

İSTANBUL (AA) - HALİL İBRAHİM BAŞER - Görme engeline rağmen öğretmenlik hayalini gerçekleştiren Murat Yıldız, öğrencilerinin yolunu eğitimle aydınlatıyor.

Doğuştan yüzde yüz görme engeline karşın eğitim ve faydalı birey olma aşkıyla hayata dört elle sarılan Yıldız, öğretmen olma yolunda ilkokuldan itibaren başlayan zorlu eğitim hayatını, üniversite diplomasıyla taçlandırmayı başardı.

Bu uğurda hiçbir zorluğun yıldıramadığı Yıldız, 2003'te bir kurumda memur olarak iş hayatına atıldı. 2005'te en büyük hayaline kavuşup, öğretmenlik yapmaya başlayan evli ve 2 çocuk babası Yıldız, çeşitli okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra son görev yeri olan Eyüp'e bağlı Güzeltepe Ortaokulunda çalışmaya başladı.

Sosyal bilgiler derslerine giren Yıldız, müdür yardımcısı olarak da okulun idari işleriyle ilgileniyor.

Sabah saatlerinde okula gelen Yıldız, bazen çocukları bazen de öğrencilerinin yardımıyla görevine başlıyor. Genellikle okulun sabah törenini yöneten Yıldız, saati geldiğinde öğrencileriyle buluşuyor.

Çalışma arkadaşları tarafından el üstünde tutulan Yıldız'a, teneffüslerde öğrencileri yoğun ilgi gösteriyor.

Yıldız, hem öğrencilerine ders vermek hem de okulun ihtiyaçlarını karşılamak için engellerini görmezden gelip azimle çalışıyor.

- "Çok zorluk çektim ama yılmadım"

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle ortaokul ve lisede çok zorluk yaşadığını söyledi.

Görme engeli yüzünden bilgiye ulaşmada sıkıntıları olduğunu dile getiren Yıldız, "İstediğim kitaba erişemiyordum. Üniversitede biraz bu düzeldi. Bizim dönemimizde çok zordu görme engelli için bilgiye ulaşmak. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu biraz daha kolay hale geldi ancak şükür hepsini aştım ve hayalim olan mesleğe başladım. Yapı olarak dezavantajları avantaja çeviriyorum. Bundan dolayı zorlukların üstünden rahatça gelebiliyorum." dedi.

Yıldız, zorlukların hala devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Öğretmen arkadaşlarım sınıfa giriyor. Kitabı açıp, dersini rahatça anlatabiliyor ancak benim kitabı görme şansım yok. Bilgisayardan sesli çıktısını alıp dinliyorum ya da braille kabartma yazıya çeviriyorum. Sonra buraya gelip anlatabiliyorum. Öğrencilerimle çok iyi anlaşıyorum. Onları çok seviyorum. Koridora çıkınca hemen etrafımı sarıyorlar. Koluma giriyorlar. Bana yardımcı olmak, beraber bir şeyler yapmak istiyorlar. Okulun her yerine tek başıma gidebiliyor, her işimi tek başıma yapabiliyorum ancak onların bu taleplerini geri çevirmiyorum. Törenlerde etrafımda oluyorlar. Kürsüye çıkıyoruz. Bunları tek başıma yapabiliyorum ancak onların da bir şeyler öğrenmesi, engelli bireyleri yardımı sevmeleri için buna izin veriyorum."

- "Hayatımıza katkı yapan, müthiş bir insan"

Okulun rehber öğretmeni Yazgülü Bilgili de okulda bu yıl görev yapmaya başladığını anlattı.

Yıldız'ın okulda ilk tanıdığı kişi olduğunu aktaran Bilgili, "Kendisini tanımaktan dolayı çok mutluyum. Onunla çalışmak çok eğlenceli. Tuttuğunu koparan ve çok çalışkan biri. Kendini asla engelli olarak görmüyor. Kendisi aynı zamanda çok iyi bir insan. Onu hiç engelli olarak görmediğimiz için hiç sıkıntı çekmiyoruz. Bu konuyu çok iyi aşmış. Hayat sevinci, bir şey odaklanması ve bunu yapması çok müthiş bir özelliği. Olumsuz tek bir özelliği yok. Umarım kendisiyle çok daha uzun yıllar çalışırız. Öğrencileriyle de iletişimi çok iyi. Hayatımıza çok önemli katkıları olan, çok müthiş bir insan." şeklinde konuştu.

Beşinci sınıf öğrencisi Nazlıcan Tepe ise Murat öğretmenini çok sevdiğini aktardı.

Yıldız'ın derslerinin çok eğlenceli geçtiğini belirten Tepe, "Görme engelli ancak hiç öyle biri gibi değil. Bizi çok seviyor. Dersi çok eğlenceli. Bize oyunlar oynatıyor. Onu çok seviyorum. Okuldaki en değerli öğretmenlerimizden biri. Görme engelli olmasına rağmen çok faydalı oluyor bize. Oyunlar oynuyoruz. Konuları çok iyi anlatıyor. Dışarıda gördüğümüzde ona sarılıyoruz, yardımcı oluyoruz. Bize çok değer veriyor. Okulda yeri çok büyük." ifadelerini kullandı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.