Engelli anne ömrünü engelli kızlarına adadı

Engelli anne ömrünü engelli kızlarına adadı
Burdur'da yaşayan 62 yaşındaki bedensel engelli Nazmiye Kadagan, zihinsel ve bedensel engelli iki kızına 32 yıldır tek başına bakıyor- Anne Kadagan: - "Çocuklarımı yurda vermemi söyleyen çok oldu. Vermedim, veremem. Yaşlanırsam bir bakıcı tutarım, yine gö

BURDUR (AA) - GÖKMEN YÜCE - Burdur'da yaşayan 62 yaşındaki bedensel engelli Nazmiye Kadagan biri zihinsel, diğeri zihinsel ve bedensel engelli iki kızına 32 yıldır tek başına bakıyor.

Aydınlıkevler Mahallesi'ndeki tek katlı bahçeli evde, 38 yaşındaki zihinsel engelli kızı Bircan ve 35 yaşındaki zihinsel ve bedensel engelli kızı Kader ile yaşayan Nazmiye Kadagan, sağ bacağındaki engeli nedeniyle baston yardımıyla yürüyebiliyor.

Anne Kadagan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi Kazım Kadagan'ın kanser nedeniyle 1984'te hayatını kaybetmesinin ardından engelli iki çocuğunun bakımını tek başına üstlendiğini anlattı.

- "Ömrümü çocuklarıma adadım"

Kocası öldüğünde Bircan'ın 5, Kader'in ise 2 yaşında olduğunu, o günden bu yana iki çocuğunun bütün ihtiyaçlarını karşıladığını dile getiren Kadagan, şöyle devam etti:

"Çocuklarımın yemeğini yapıyorum, banyo tuvalet ihtiyaçlarını karşılıyorum, üstlerine başlarına bakıyorum. Bu sene iş yaparken ağır kaldırmadan dolayı bel fıtığı oldum. Bu nedenle biraz zorlanmaya başladım ama ben ömrümü çocuklarıma adadım. 28 yaşında dul kaldım. Gençliğim hep bunlarla geçti. O yüzden severek bakıyorum."

Kadagan, annelerin fedakar olması ve her şeye katlanabilmeleri gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Bazı anneler, sağlam bebeklerini bile çöplerin yanına bırakıp gidiyorlar. Ona buna veriyorlar. Ben kıyıp da veremem. Kimse de vermesin. Çocuğuna sahip çıksın. Ben sahip çıkmasaydım çocuklarım rezil olurdu. Çocuklarımı yurda vermemi söyleyen çok oldu. Vermedim, veremem. Yaşlanırsam bir bakıcı tutarım, yine gözümün önünde olurlar."

- "Baktın özürlü, tamam, bir daha bakma"

Bazı kişilerin engelli kızlarına yaklaşımına üzüldüğünü anlatan Kadagan, "Biri geldiği zaman kızlarıma acayip acayip bakıyorlar. Dönüp dönüp bakıyorlar. Baktın özürlü, tamam, bir daha bakma. Özürlü olduğu belli. Gidip dönüp tekrar bakıyorlar." diye konuştu.

Kadagan, çocuklarıyla arasında çok güçlü bağ olduğunu, babaları öldüğünde onları komşularına bırakarak köye gitmek zorunda kaldığını belirtti. Köyden döndüğünde çocuklarını ağlarken bulduğunu dile getiren Kadagan, bu durumun kendisini çok üzdüğünü aktardı.

Devletin çocuklarının bakımı ve kendisi için ödediği ücret ile ölen eşinin aylığıyla geçindiğini vurgulayan Kadagan, şöyle konuştu:

"Allah bu kanunları çıkaranlardan razı olsun. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden geldiler. Benimle ve çocuklarımla yakından ilgilendiler. Çocuklarımız engelli olduğu için fazla gelen olmuyordu. Vali bey geldi, çok sıcak kanlı. Temizlikçi gönderdiler. Allah ne muratları varsa versin."

- "Anneliğin sembolü"

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nurdan Kamal ise Nazmiye Kadagan'a engelli çocukları dolayısıyla uzun zamandır düzenli olarak evde bakım desteği verdiklerini söyledi.

Bunun yanında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının bir projesi kapsamında ailenin evinde 15 günde bir temizlik yapıldığını anlatan Kamal, şunları kaydetti:

"Aileye destek olabilmek için düzenli ziyaretler yapıyoruz. Bizden herhangi bir konuda destek isterse hemen bununla ilgili destek mekanizmalarını devreye sokuyoruz ama annemiz maşallah o kadar özverili, o kadar güzel bir anne ki çocuklarına mutlulukla bakıyor. Bununla ilgili hiçbir şikayeti yok. Sadece şöyle bir kaygısı var: 'Ben öldükten sonra çocuklarıma ne olacak?' Bununla ilgili kendisiyle görüştük. Devletin hiçbir engelliyi sokakta bırakmayacağını, bedelsiz bütün bakımını üstleneceğini anlattık. Mutlu oldu. 'Şimdi içim daha rahat' diyor. Nazmiye Hanım anneliğe engel olmadığının en güzel örneği, anneliğin sembolü. Büyük bir özverisi var. Sevgisi her şeyin önüne geçiyor."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.