Engelli çocuklar hayata Kur'an ile bağlanıyor

Engelli çocuklar hayata Kur'an ile bağlanıyor
Sakarya'da küçük yaştaki engelli çocuklara, Serdivan İlçe Müftülüğünce açılan Kur'an kursunda özel eğitim veriliyor- İlçe Müftüsü Ömer Yay:"Engelli öğrencilerimiz Kur'an öğreniyor, sosyalleşme açısından farklı etkinlikler yapıyor. Kurslarımıza gelen çocuk

SAKARYA (AA) - İBRAHİM YOZOĞLU - Sakarya'nın Serdivan ilçesinde, işitme ve görme engellilere yönelik Kur'an kursundaki öğrencilerin, dini eğitiminin yanı sıra okuldaki derslerine takviye dersler, takı tasarım ve el sanatları gibi birçok alanda verilen eğitimlerle sosyal hayata katılmaları sağlanıyor.

Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü, İlçe Müftülüğü ve Sakarya Üniversitesinin rehberliğinde eğitim faaliyetini sürdüren 32 Evler Hacı Bayram Cami Kur'an Kursu'ndaki öğrencilere, Kur'an-ı Kerim derslerinin yanı sıra, matematik, sosyal bilgiler, fen bilgisi, Türkçe, el sanatları, takı tasarım gibi alanlarda eğitim veriliyor.

Sakarya Üniversitesinden gelen hocalar ise öğretmenlere verdikleri eğitimin yanı sıra öğrencileri sosyal hayata motive ediyor.

Kursa gelen öğrenciler, dini eğitim, sosyal beceri ve okul derslerinin yanı sıra katıldıkları sosyal, kültürel faaliyetlerle, hiçbir şeyin eğitime engel olmadığını gösteriyor.

Serdivan Müftüsü Ömer Yay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müftülük olarak açtıkları üç katlı Kur'an kursu binasında 4-6 yaş grubundaki öğrencilerle, özellikle işitme ve görme engelli öğrencilerin eğitim gördüğünü söyledi.

Öğrencilerin, Diyanet İşleri Başkanlığının gönderdiği braille alfabeli Kur'an-ı Kerim'den okumayı öğrendiğini, onun dışında farklı etkinliklere de katıldığını belirten Yay, "Çocuklarımızın, gençlerimizin sosyalleşmesi açısından Kur'an-ı Kerim'i öğrenmeleri, kendilerini geliştirmeleri ve bu durumlarının Allah'ın takdiri ilahisi olduğunu kabullenmeleri adına böyle bir kurs açtık. Diyanet İşleri Başkanlığının ilk kursu Serdivan ilçemizde açıldı. Bu kursumuzun çok güzel ve verimli olarak görüyoruz, veliler de eğitimden memnun kalıyor" dedi.

Projenin sorunsuz devam ettiğini, kursun 5'i işitme engelli 15 öğrenciyle başladığını aktaran Yay, kursa Karasu, Hendek gibi merkeze uzak ilçelerden de öğrencilerin ilgi gösterdiğini ifade etti.

- "Kur'an-ı Kerim öğrenmeleri moral motivasyon oluyor"

Eğitimlerin gün boyu devam ettiğini ifade eden Yay, şunları kaydetti:

"Engelli öğrencilerimiz, Kur'an öğreniyor, sosyalleşme açısından farklı etkinlikler yapıyor. Aileler, engelli yavrularımızı evlerinde hapsetmeyip, onları toplumumuzun ortak değeri olarak kabul etmeli. Çocuklarımızı kurslarımıza yönlendirerek onların gelişmesine katkı sağlamalı. Kurslarımıza gelen çocukların özgüvenleri gelişiyor. Kur'an-ı Kerim öğrenmeleri moral motivasyon oluyor. Aileler de memnun kalıyor. Eğitimlerin güzel sonuçlarını görüyoruz. Hizmetimiz, Milli Eğitim, Üniversite ve Müftülüğümüzün rehberliğinde üç katlı binamızda devam ediyor."

Kur'an kursu öğreticisi Nagehan Anar da öğrencilere Kur'an-ı Kerim ve din eğitiminin yanı sıra kabartma yazıyla okuma yazmayı da öğrettiklerini söyledi.

İlköğretimdeki görme engelli öğrencilere de ders takviyesi verdiklerini dile getiren Anar, "Okuma yazma çalışmaları yapıyoruz. Sosyal faaliyetler olarak da mutfakta onlarla yemek, kek yapımı, baston kullanımı, bilgisayar kullanımı, halk eğitimden bir öğretmenimizle beraber hediyelik eşya ve takı tasarım kurslarıyla devam ediyoruz" diye konuştu.

Görme engelliler özel eğitim öğretmeni Nihal Akgün Kalmaz ise sınıfının Milli Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği içerisinde açıldığını aktardı.

Eğitimlerin kaliteli bir şekilde devam ettiğini anlatan Kalmaz, "Öğrencilerimiz görme engelli diye hor görülen çocuklardı. Oysa çocukların sadece görme engeli vardı ve görme engeli hiçbir şeye engel değil. Onlar parmaklarıyla hayatı çok güzel kazanabilirler" ifadelerini kullandı.

- "Okuluma başarılı ve emin adımlarla gidiyorum"

Görme engelli öğrenci İsmail Hamza Şirin de haftanın iki günü kursa geldiğini belirtti.

Kursta Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra, matematik ve Türkçe gibi derslerden takviyesi aldığını anlatan Şirin, şunları söyledi:

"Braille alfabesinde kalan eğitimimi burada tamamlıyorum. Baston eğitimi alıyorum, sosyallik açısından bir sıkıntım yok. Gerektiği kadar etrafımdakilerle kaynaşabiliyorum. Kurstan çok memnunum ve kursu çok seviyorum. Özellikle Kur'an-ı Kerim'i çok severim ve burada Kur'an-ı Kerim'i öğrendiğim için de ayrı bir mutluyum. Hep düşünürdüm 'Benim gibi olanlar varsa nasıldır?' diye. Burada onları bulmuş oldum, görme engelli arkadaşlarım oldu. Farklı insanlarla kaynaşma yeteneğim arttı. Bu sayede okulda da başarı elde ettim. Şu an okuluma başarılı ve emin adımlarla gidiyorum."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.