Engelliler Haftası

Engelliler Haftası
Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı:"Engel, kişiye ve o kişinin hayata bakış açısına göre farklılık taşır. Alanlarında birbirinden başarılı kişileri sizlere örnek olarak sıraladım. Onlar başardı. Sizler de başaracaksınız. Bunun için her daim yanınızdayız. Yet

ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Engel, kişiye ve o kişinin hayata bakış açısına göre farklılık taşır. Yeter ki azmedin, yeter ki hayal edin, yeter ki 'biz varız' deyin. Bizler de devletimizin verdiği tüm imkanları sizler için seferber edelim." dedi.

Sarı, AK Parti Yenimahalle ilçe Başkanlığı ve İller Bankası işbirliğiyle İLBANK sosyal tesislerinde gerçekleştirilen Engelliler Haftası etkinliğinde yaptığı konuşmada, insanların kendilerine çizecekleri yolu, fiziksel özelliklerinden çok fikirleri, hayalleri ve inançlarıyla bulduklarını söyledi.

Bakan Sarı, görme duyusunu kaybeden Aşık Veysel, ressam Eşref Armağan, işitme engelli besteci Beethoven, doğuştan sağ eli olmayan beyzbolcu Jim Abbott'tan ve geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun'dan örnekler vererek, salondaki engellilere, "Bu isimler, engellerin kırılıp geçileceğinin, önemli olanın, ne istediğini bilmek olduğunu gösteren en değerli örneklerinden sadece bir kaçı. Lütfen unutmayın. Engel, kişiye ve o kişinin hayata bakış açısına göre farklılık taşır. Yeter ki azmedin, yeter ki hayal edin, yeter ki 'biz varız' deyin. Bizler de devletimizin verdiği tüm imkanları sizler için seferber edelim." diye konuştu.

AK Parti'nin 14 yıllık hükümetleri döneminde ilk günden itibaren engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmak, sosyalleşmelerini sağlamak ve geleceğe dönük planlarını gerçekleştirebilmeleri için birçok düzenlemeler yaptığını hatırlatan Sarı, "2005 yılında ilk Engelliler Kanunu'nu çıkardık. 2010 yılında engellilere pozitif ayrımcılığı, anayasal güvence altına aldık. Yasal değişikliklerle 'özürlü, sakat, çürük' gibi çirkin ifadeleri, çok önceden olması gereken 'engelli' ibaresi ile değiştirdik. Engelli vatandaşlarımızın maaş ve sosyal haklarında iyileştirmelere gittik. Çalışamayacak durumda olan vatandaşlarımıza bağlanan aylıkları yüzde 200 ile yüzde 300 oranında artırdık. Evde bakım hizmeti için ayrılan bütçeyi 2007-2015 yılları arasında 100 kat artırdık." ifadelerini kulandı.

Şehir içi ücretsiz toplu taşıma, Türk İşaret Dili Sözlüğü, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı gibi engellilere yönelik çalışmalara dikkati çeken Bakan Sarı, "Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı sayesinde 2002 yılında 5 bin 777 olan engelli memur sayısı, 2014 yılında 34 bin 88'e yükseldi. Özel sektördeki istihdama da yeni düzenlemeler getirdik. 2002 yılında yıl içinde kamu ve özel sektörde işçi olarak yetiştirilen engelli vatandaşımızın sayısı 45 bin 621'di. 2014 yılında bu sayı 91 bin 378'e ulaştı. Diyeceğim o ki, AK Parti hükümetleri, her koşulda sizler için çalıştı, çalışmaya da devam edecektir." şeklinde konuştu.

Bakan Sarı, Görme Engelliler Milli Takımı'nın 2015’te, İngiltere'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda birinci olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Sizler de ülkemizi yurt dışında en iyi şekilde temsil ediyorsunuz. Aşır Kerem Vural, Mehmet Emin Topaloğlu, Barış Yeşil, Emre Sönmez ve daha nice sporcularımız. Bu arkadaşlarımız, engelin sadece düşüncelerde olacağının en büyük kanıtı. Herbirinizle ayrı ayrı gurur duyuyorum. Başarılarınıza başarı katmak için her daim yanınızda olacağımı bilmenizi isterim. Yeter ki 'biz varız' deyin, biz de 'şeref verdiniz' deyip, ülkemizi nice güzel yarınlara beraberce taşıyalım."

Sarı, etkinliği gerçekleştiren AK Parti Yenimahalle İlçe Başkanlığı ve İLBANK yönetimine teşekkür ederek, salondaki engelli çocukların annelerinin de Anneler Günü'nü kutladı.

Konuşmaların ardından, engelli öğrencilerden oluşan halk oyunları ve mehter takımı sahne aldı. Ayrıca çeşitli spor dallarında başarılı olan engelli sporculara plaket takdim edilen programda, 3 kişiye tekerlekli sandalye hediye edildi.

Daha sonra Bakan Sarı, engelli iki çocuğu olan Filiz Tokaç'a "yılın annesi" plaketi verdi.

Programa, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Üstün, AK Parti Yenimahalle İlçe Başkanı Süleyman Alper İnceöz, ilgililer, engelliler ve aileleri katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.