Engellilerden siyasi partilere "temsil" çağrısı

Engellilerden siyasi partilere "temsil" çağrısı
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Çelebi:"Biz sadaka kültürüyle yönetilmek istemiyoruz artık. Devletin yönetiminde engellinin hakkı vardır, engelli hakim, savcı ve bakan istiyoruz"

ANKARA (AA) - KÜBRA AĞAÇYETİŞTİREN - Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, "Biz sadaka kültürüyle yönetilmek istemiyoruz artık. Devletin yönetiminde engellinin hakkı vardır, engelli hakim, savcı ve bakan istiyoruz." dedi.

Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli olmayan bireylerin engelli vatandaşların hayatları üzerinde kararlar almasının doğru olmadığını belirterek, meclisteki engelli milletvekili sayısının artmasıyla Türkiye'deki engellilerin sorunlarının daha hızlı çözülebileceğini söyledi. Doktor, esnaf, avukat gibi her meslek gruplarının çok sayıda temsilcisi olmasına rağmen engelli temsilcilerinin olmamasına tepki gösteren Çelebi, engellilerin mecliste ve diğer idari alanlarda temsiliyet oranının yetersiz olduğunu belirterek, "Biz sadaka kültürüyle yönetilmek istemiyoruz artık. Devletin yönetiminde engellinin hakkı vardır. Engelli hakim, savcı ve bakan istiyoruz" diye konuştu.

Devletlerin el ve ayakla değil, akıl ile yönetildiğini belirten Çelebi, "Siz başkası adına bir şeyler yapmaya kalkarsanız sadece gördüğünüz sorunlara yönelik çözümler üretirsiniz. Dolayısıyla engelli olmayan bireyler bizim sorunlarımıza yeterli derecede çözüm üretemez." ifadelerini kullandı.

Çelebi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın engellilere yönelik söylediği, "Engelli olmak, belki onların kaderi ise bizler onları kaderlerine terk etmemeliyiz. Kaderin üstünde kader vardır." sözlerine atıfta bulundu. Meclis gibi yargıda da engelli istihdamının ciddi bir ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Çelebi, engellilerle ilgili hüküm veren yargının da yaşamadığı bir engel üzerinden karar vermesinin doğru olmadığını savundu.

Çelebi, 2002 ile 2011 arasında gerçekleşen seçimlerde milletvekilliği için siyasi partilere başvuran engelli sayısı yüksekken son seçimde bu oranın düştüğüne dikkati çekti. Lokman Ayva, Gürsoy Erol gibi isimlerin engellileri temsil anlamında mecliste çok başarılı çalışmalara imza attığına değinen Çelebi son dönemde CHP'de bir, AK Parti'de üç engelli milletvekilinin olduğunu, 4 milletvekiline 9 milyon engellinin kaderinin bağlanmaması gerektiği söyledi.

Çelebi, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız, iki engelliyi meclise taşıdığında bundan sonraki süreçte temsiliyet oranımızın yükselmesi anlamında umutlanmıştık. Diğer partiler de bunu örnek alır ve 9 milyon engellinin ailesiyle birlikte 78 milyonun yaklaşık üçte biri kadar bir rakama tekabül ettiğinde, siyasiler de engellilerimizin başvurusunu buna göre dikkate alırlar. Siyasiler bu yolu aşmadıkları sürece ileride kendileri de buna ihtiyaç duyduklarında dışarıda kalırlar.

Bireyler seçme ve seçilme haklarıyla birlikte doğarlar. Eğer bu hakları doğru kullandırtmazsanız ülkenin kalkınmasından bahsedemezsiniz, sorunlarını çözemezsiniz. Artık bırakın milletvekili sayısını, nasıl ki mecliste kadın kotasında partiler birbirleriyle yarışıyorlarsa, hala engelli sayısını görmediklerini söylemek istiyorum."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.