"Engellilere yönelik anlayışta önemli değişiklikler oldu"

"Engellilere yönelik anlayışta önemli değişiklikler oldu"
Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Ayva:- "İş alanında çözümsüz, aşılmaz, imkansız gibi görünen sıkıntılar, sorunlar ve engeller aşıldı. İş bulma sorununu ciddi ölçüde aştık. Engellilerin çalışabileceklerine dair engelli ve engelsizlerin anlayışlarında

ANKARA (AA) - KÜBRA AĞAÇYETİŞTİREN - Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, "İş alanında çözümsüz, aşılmaz, imkansız gibi görünen sıkıntılar, sorunlar ve engeller aşıldı. İş bulma sorununu ciddi ölçüde aştık. Engellilerin çalışabileceklerine dair engelli ve engelsizlerin anlayışlarında önemli değişiklikler oldu." dedi.

Ayva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli ve engelsiz bireylerin, birbirinden kaçmadan, birbirlerini tanımaya ve keşfetmeye çalışmalarının elzem olduğunu söyledi.

''Hepimiz farklıyız, hepimiz insanız." ifadesini kullanan Ayva, "Kitaplarla, filmlerle veya diğer kurgulanmış yöntemlerle gerçeği öğrenemeyiz. Empati falan da olmaz. Ben sizi, siz beni üçüncü şahıslardan tanıyamazsınız.'' görüşünü paylaştı.

Engellilerle bir araya gelmenin, sorunları keşfetme noktasında yetersiz kaldığına dikkati çeken Ayva, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde başlattıkları "Aşmak İçin Hareket" kampanyasının 81 ilde iki yıl süreceğini bildirdi.

Ayva, kampanyayla, engelli ve diğer kişilerin birlikte hareket ederek spor yapacağını, böylece ön yargıları ve bilinmezlik duvarlarını aşacaklarını ifade etti.

- "Anlayışta önemli değişiklikler oldu"

Son yıllarda engellilere verilen değerde de yükselme yaşandığını vurgulayan Ayva, şunları kaydetti:

"Kendisi için çevreyi düzenleyen insanlarımız, engelliler için de çevreyi düzenlemeyi aklına getirmiyor. Ama son zamanlarda her sahada bu anlamda olumlu gelişme var. Eksiklerimiz temelde şu, tamamı birbirinden farklı insanları, sanki aynı fabrikadan çıkmış gibi varsayıyoruz. Bu da bizleri, yani engelli veya engelsiz herkesi belli kalıplara sıkıştırmak demek oluyor. 42 numara ayakkabı giyen adamın 39 numarayla yetinmesi gibi bir şey. Fark edeceğimiz, farkına varmamız gereken tek şey, hepimizin farklı olduğudur.''

Engelli vatandaşların istihdamına da değinen Ayva, iş alanında çözümsüz, aşılmaz, imkansız gibi görünen sıkıntıların, sorunların ve engellerin aşıldığını söyledi.

Ayva, "İş bulma sorununu ciddi ölçüde aştık. Engellilerin çalışabileceklerine dair engelli ve engelsizlerin anlayışlarında önemli değişiklikler oldu.'' değerlendirmesinde bulundu.

İstihdam alanlarında kariyer yapma, terfi etme sıkıntılarıyla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Ayva, "Yönetici, engelli çalışanına ne iş yaptıracağını, engelli de o iş yerinde hangi işlerin olduğunu, onlardan hangilerini çok iyi yapabileceğini bilemiyor. Bunun da aşılması zor değil. Beyazay ile İETT Genel Müdürlüğü çok güzel bir proje yaptı. İş yerineki engellilerin yapabileceği doğru işlerin neler olduğunu belirleyip uyguladık, başarılı oldu. Tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarına bu çalışmayı tavsiye ediyorum.'' diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.