Engelsiz dostluk!

Engelsiz dostluk!
Fabrika çalışanı dört genç, yanlarından bulunan işitme engelli arkadaşları ile daha kolay anlaşabilmek için KOMEK’in işitme engelliler kursuna giderek aralarındaki engeli ortadan kaldırıyorlar

Doğan Çanta’nın fabrikasında çalışan dört arkadaş yanlarında bulunan işitme engelli çalışma arkadaşları ile rahat bir iletişim kurabilmek adına işaret dili öğreniyorlar. Düzenli bir şekilde KOMEK’in işaret dili kursuna giden bu dört çalışan, iş arkadaşlarıyla artık daha iyi anlaşıyor. Davut Dağcı, Mehmet Çayanlı, Recep Baran ve Hikmet Sapa işitme engelli arkadaşlarıyla anlaşabilmekten duyduğu mutluluğu dile getirirken, tüm vatandaşları işaret dili öğrenmeye devam ediyorlar.

ARTIK DAHA KOLAY ANLAŞIYORLAR

İşaret dili öğrenen isimlerden Hikmet Sapa, çalıştığı iş yerinde uzun yıllardır çanta sorumlusu olarak çalışıyor. İş yerlerinde bulunan 8 işitme engelli arkadaşları ile daha sağlıklı iletişim kurabilmek için dört arkadaş olarak KOMEK kursuna gittiklerini ifade eden Sapa, “Daha önceden işaret diline bir ilgim yoktu. Ama buradaki 8 işitme engelli arkadaşımızla anlaşabilmek için KOMEK’te işaret dili kursuna yazıldık. Böylelikle bu kursa başladık. Düzenli olarak kursa gitmemizin neticesinde arkadaşlarımızla rahat bir şekilde anlaşır hale geldik” dedi.

İŞİTME ENGELLİLERDEN BİRİYLE EV ARKADAŞI

İş yerinde çalışan bir arkadaşı ile aynı eve çıktığını da ifade eden Sapa, şunları söyledi; “Ev arkadaşım Ömer Altınsoy ile artık daha iyi anlaşıyoruz. İşaret dilini bilmeden önce ciddi anlamda zorluk yaşıyordum. Ama şuanda 3G ile telefon görüşmesi yapıp, her an nerede olabildiğini, ne yaptığını görebiliyorum. Ailesi yanında olmadığı için de kendisine karşı ister istemez sorumluluk duyuyorum. Artık ev işlerinde bana yardımcı olabiliyor” diye konuştu.

ARKADAŞLARIMIZ BİZİ ENGELLİ OLARAK GÖRMÜYOR

17 yıldır bulunduğu iş yerinde çalışan Ömer Altınsoy, doğuştan işitme engelli ve kendisi için KOMEK işaret diline giden ev arkadaşı Hikmet Sapa ile yaşamaktan çok mutlu. İş yerinde anlaşabildiği insanlarla çalışmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Ömer Altınsoy, “Engelliyim ama buradaki arkadaşlarımız bizleri öyle görmüyor. Kendilerini birer engelli adayı görerek bizler için KOMEK’te işaret dili kursuna gidiyor. Bu yüzden son derece mutluyum. Artık iş yerinde bulunan dört arkadaşımız ile rahatça anlaşıp, derdimizi anlatabiliyoruz” dedi.

ÇABALARI BİZİ MUTLU EDİYOR

KOMEK’le işaret dili öğrenen diğer üç kursiyerde; “Kurstan oldukça memnunuz. Böyle bir kursun açılması ciddi anlamda ince düşüncenin sonucu. Biz de sunulan bu fırsatı değerlendirerek, kurslarına gidiyoruz” diye konuştu. İşitme engelli çalışanlardan Ömer Nuri Taşoluk ise, “Arkadaşlarımız bu dili bizler için öğreniyorlar. Haberimiz olmadan kursa yazılıp bize sürpriz yapmak istemişler. Biz de bunu öğrendikten sonra hem çok mutlu olduk, hem de çok şaşırdık” dedi.

DOĞRU YÖNLENDİRME İLE BAŞARILI İŞLER

Doğan Çanta Lojistik Müdürü Muzaffer Atacak ise şunları kaydetti; “İşitme engelli arkadaşlarımızı çok ağır işlerde çalıştırmıyoruz. Rahatça yapabilecekleri kolay işlerde çalışmalarını sağlıyoruz. İnanıyorum ki arkadaşlarımızı doğru yönlendirdiğimiz doğru işler yaptırdığımız zaman normal bir insana göre daha fazla bir verim alabiliyoruz. Arkadaşlarımız ilk geldiğinde bir çekingenlik, agresiflik olabiliyor. Biz bunları aşmaya çalışıyoruz ve sosyal aktiviteler yapıyoruz. İşaret dili kursuna giden arkadaşlarımız sayesinde, işitme engelli çalışanlarımızla da daha rahat bir şekilde anlaşıyoruz.” (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum