Engelsizlerden "engelli" cevaplar

Engelsizlerden "engelli" cevaplar
Görme engeline rağmen hayallerinden vazgeçmeyen Ali Yüksel, eğitim aldığı üniversitede öğrencilerin kendisine ve diğer engellilere bakış açısını öğrenmek için anket uyguladı- Yüksel'in sorularını yanıtlayan öğrencilerin sadece yüzde 46'sı görme engelliler

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Görme engeline rağmen hayallerinin peşini bırakmayan Ali Yüksel, eğitim aldığı üniversitede öğrencilerin kendisine ve diğer engellilere bakış açısını öğrenmek için anket çalışması gerçekleştirdi.

Aksaray'da 1986 yılında beyin damarı sıkışması nedeniyle dünyaya yüzde 76 görme engelli gelen Ali Yüksel, 2005 yılında geçirdiği menenjit nedeniyle bir kulağının işitme yeteneğini de kaybetti.

Yüksel, yaşadığı sıkıntılara rağmen lise eğitimini tamamladı ve evlenerek bir de çocuk sahibi oldu.

Küçük yaşlarından itibaren akademisyen olma hayali kuran Ali Yüksel, üniversite sınavlarına girerek Aksaray Üniversitesi Ortaköy Meslek Yüksekokulunun Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümünü kazandı.

- Konu: "Engelsizlerin engellilere bakış açısı"

Engellilerin hayatın her alanında karşılaştığı sorunları gündeme getirmek ve engelsizlerin engellilere bakış açısını ortaya koymak isteyen Ali Yüksel, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının desteğiyle bir anket hazırlayarak 429 kişiye uyguladı.

Yüksel, ankete katılanlara "Görme engelliler eğitim almalı mı, çocuk sahibi olabilir mi, yardımsız sokağa çıkabilir mi, sürekli evde kalmalı mı, engelli kişilerle mi evlenmeli?" gibi sorular yöneltti.

Katılımcıların sadece yüzde 46'sı görme engellilerin çocuk sahibi olabileceğini düşündüğünü bildirirken, yüzde 25'i aileden destek almadan evden çıkmaması gerektiğini savundu. Görüşülen kişilerden yüzde 61'i de engellilerin sürekli evde kalmaması gerektiğini belirtti.

Üniversitede yapılan çalışmada, görüşülen kişilerin yüzde 86'sı göremeyenlerin de eğitim alabileceğini belirtirken, yüzde 6'sı ilkokul, yüzde 8'i ortaokul, yüzde 14'ü lise eğitimini yeterli buldu. Görme engellinin üniversiteye gidebileceğini düşünenlerin oranı da yüzde 72 düzeyinde gerçekleşti.

Görme engellilere sunulan hizmetlere ilişkin sorularda ise yüzde 49'luk oran eğitim imkanlarını, yüzde 48'i spor olanaklarını, yüzde 49'u da şehir planlamasını dezavantajlı gruba uygun bulduğunu bildirdi. Çalışma imkanlarını yeterli görenlerin oranı da yüzde 44 oldu.

- Yüksel: "Toplum bize acıyarak bakıyor"

Ali Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anket sonuçlarının kendisini şaşırtmadığını, üzmediğini, çünkü görme engellilere insanların genelde acıyarak baktığını iyi bildiğini dile getirdi.

Hayatın birçok alanında zorluklarla karşılaştığını, ancak bu zorluklara göğüs gererek hayatını sürdürdüğünü anlatan Yüksel, şöyle konuştu:

"Engelsizlerin engellileri nasıl gördüğünü merak ettim ve araştırdım. Bu sonuçlar, engelsizlerin görme engelliler hakkında fazla bilgi sahibi olmadığını ortaya koydu. Bu bilgisizlik de bizim gibi insanların evlere kapatılmasına neden oluyor. Bizim başarılı birer insan haline gelmemiz için sosyal faaliyetlere katılmamız gerekiyor. Toplum bize acıyarak bakıyor. Bu da ailelerden, yetişme tarzından kaynaklanıyor. İki yılda tamamladığım bu çalışma insanların bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini ortaya çıkardı."

Olumsuz bakış açısına rağmen, akademisyen olmayı çok istediğini anlatan Ali Yüksel, engelsizlere iyi bir eğitim vermenin yanı sıra "herkesin bir engelli adayı" olduğunu hatırlatmayı istediğini de sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.