EPDK Başkanı Yılmaz Enerji Masası'na konuk oldu: (2)

EPDK Başkanı Yılmaz Enerji Masası'na konuk oldu: (2)
"(Elektrikte serbest tüketici limiti) Bugün yaklaşık 3 bin 600 kilovatsaate kadar indi. Bugün tüketimin yüzde 86'sı serbest piyasa limiti içerisinde olan tüketim. Şimdi dağıtım şirketleri bunun sıfırlanması lazım diyor. Zaten sıfıra yakın noktaya geldik.

ANKARA (AA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrikte serbest tüketici limitinin indirilmesinin piyasadaki elektrik tüketiminin yüzde 86'sını serbest piyasa sınırları içerisine çektiğini ifade ederek, "Dağıtım şirketlerinin böyle bir beklentisini (serbest piyasa limitinin sıfırlanmasını) şu an için çok sağlıklı, inandırıcı ve gerçekçi bulmuyorum" dedi.

Anadolu Ajansı Enerji Masası'na konuk olan Yılmaz, enerji piyasası gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yılmaz, elektrikte serbest tüketici limitini önemsediklerini ve önemli miktarda indirdiklerini vurgulayarak, "(Elektrikte serbest tüketici limiti) Bugün yaklaşık 3 bin 600 kilovatsaate kadar indi. Bugün tüketimin yüzde 86'sı serbest piyasa limiti içerisinde olan tüketim. Yani şimdi dağıtım şirketleri 'bunun sıfırlanması lazım' diyor. Zaten sıfıra yakın noktaya geldik. Bazı şeyleri fantezi olsun diye yapmak da çok doğru değil" diye konuştu.

Altyapı hazırlıklarının tamamlanmaması halinde, teknik donanımın, iletimin, dağıtımın tam anlamıyla sağlanmadan limitin sıfırlanmasının doğru olmayacağını anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti;

"Biz EPİAŞ'ı kurduk biliyorsunuz. EPİAŞ, inşallah, Türkiye'nin enerjisinin uluslararası arenada çok iyi bir aynası olacak. Bütün serbest tüketicilerin oraya kaydedilmesi lazım. Eylül ayında faaliyete geçti, bütün Türkiye'deki 38 milyon aboneyi EPİAŞ'ın sistemine hemen kaydedebilir miyiz? Orayı da düşünmek lazım. Dostlar bizi pazarda görsün diye bir mantık olmaz. Sistem oturdukça bu husustaki adımlarımızı ilerleteceğiz ve adımlarımızı da atıyoruz. Hesap edin birkaç sene önce neredeyse serbest tüketici yok denecek kadar az, bugün tüketilen enerjinin yüzde 86'sı bu sınırın içerisinde. Yani o tip dağıtım şirketlerinin böyle bir beklentisini de çok sağlıklı, inandırıcı ve gerçekçi bulmuyorum. Sıfırlanma rasyonel bir yaklaşım. Biz Allah'ın izniyle birkaç sene içerisinde o noktayı göreceğimizi düşünüyoruz, herkesin serbest tüketici olduğu noktayı."

Türkiye'de vatandaşların serbest tüketici olma hususunda tereddütleri olduğunu ifade eden Yılmaz, bu tereddütlerde negatif haberlerin de etkisi olduğunu belirtti.

Yılmaz, sistem oturdukça serbest tüketici olma konusundaki sıkıntıların da giderileceğini ve serbest tüketici olma hakkını kullananların da durumdan memnun olduklarını vurguladı.

- "Tüketiciyi mağdur edecek zammı yapmak ne kadar doğru?"

Dağıtım şirketlerinin yükselen dolar kuru nedeniyle finansal açıdan zor durumda kaldığı ve daha yüksek bir zam beklediği yönündeki soruya ise Yılmaz, "Bu zamların hepsi dağıtım şirketlerine giden bir zam değil. İletimden kaynaklanan zam var, dağıtımdan kaynaklanan zam var. Bir de enerji fiyatlarından TETAŞ'tan dolayı gelen zamlar var. Bunlar yaklaşık olarak hepsi 3'te 1 oranında" diye yanıt verdi.

Yılmaz, Türkiye'deki tüm dağıtım şebekesinin yenilenmesi hususunda ne kadar zam yapılırsa o kadar yatırımın yapılacağı yönündeki yaklaşımların ise çözüm olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin yaşlanan bir elektrik şebekesi olduğunun altını çizen Yılmaz, "Burada rehabilitasyona gitmek lazım, bir kısmında iyileştirme yapıp, bir kısmını değiştireceğiz. Gerçekten ömrü tükenmiş olan, 70 yaşında olan şebekelerimiz var. Bunları değiştirirken de birden bire Türkiye'nin ekonomisini sıkıntıya sokabilecek, enflasyonu zora sokup, tüketiciyi mağdur edecek zammı yapmak ne kadar doğru? Biz bunların hepsini dikkate alarak, uzmanlarımız, tarife dairemiz, elektrik dairemiz ve yatırımlarla ilgili gruplarımız bu konuda bir senedir yoğun olarak çalıştılar. Gerçekten adil bir nokta bulduğumuzu düşünüyoruz" dedi.

Yılmaz, gelecek 5 yılda yaklaşık 18 milyar liralık bir yatırımla mevcut şebekenin iyileştirileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yapmış olduğumuz zamla ilgili kimsenin kafasında herhangi bir negatif unsur oluşmasın. Bazı vatandaşlarımız şikayetçi oluyor fiyatlara niye yüzde 6,8 yaptınız diye. Dağıtım şirketlerine yüzde 6,8 zam yapmadık. Bakın geçen sene, Türkiye'nin iletim sistemi çöktü. Burada birtakım altyapıda eksiklikler de var. Yatırımların zamanında yetişmemesi gibi birçok sebepler olabilir. Neticede iletim yatırımlarının eksik kaldığı hususlar oldu. Burada yaklaşık yüzde 2 civarında iletime para veriyoruz. İletim sistemini, hatlarını rehabilite ettiğimiz takdirde inşallah geçen yıl yaşadığımız problemleri yaşamayacağız. Bunun gibi TETAŞ'ın da sıkıntısı vardı. 2 senedir yapılamayan zamlardan dolayı devletin karşıladığı bütçe vardı. Neticede bu şirketlerin de yaşaması lazım. Aksi takdirde kendi evimizde elektrik tüketemeyiz. Biz bunların hepsini dikkate alarak dağıtım için 2-2,5 oranında zam yaptık. Bu para da dağıtım şirketlerinin ceplerine gitmiyor. Bununla 18 milyarlık yatırım yapacaklar, işletme giderini karşılayacaklar. Türkiye çapında 10 binlerce çalışan var"

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.