Erdoğan-kitta Ortak Basın Toplantısı

Erdoğan-kitta Ortak Basın Toplantısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)"(MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekilliğine aday olacağına ilişkin iddialar) Bu dedikodularla fazla meşgulolmayalım. Tabii birinci derecede karar merci bu konuda Sayın Başbakandır. Sayın Başbakan bu konuyla ilgilikanaatimi b

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekilliğine aday olacağına ilişkin iddialarla ilgili, "Bu dedikodularla fazla meşgul olmayalım. Tabii birinci derecede karar merci bu konuda Sayın Başbakandır. Sayın Başbakan bu konuyla ilgili kanaatimi bana sorduğunda zaten verdiğim cevap kendisinde meknuzdur, gizlidir, o da onda kalacaktır" dedi. 

Erdoğan, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Ebubekir Kitta ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Terör bütün dünyayı etkileyen bir tehdit oldu. Sahra altı da bu olgunun vuku bulduğu bölgelerden birisi. Sizce muhtelif bir işbirliği için nasıl bir eksen kurabiliriz?" sorusu üzerine Erdoğan, terörün lokal, mevzi bir olay olmadığını söyledi.

Terörün dini, ırkı, milleti, ülkesinin bulunmadığını ifade eden Erdoğan, "Uluslararası bir yapı, uluslararası bir tesir alanı olan ve insanlığı gerçekten tehdit eden bir unsur. Buna karşı bütün insanlık, bütün uluslar, ortak bir mücadelenin içerisinde olması şart" diye konuştu.

Sorunun sadece Sahra altının sorunu olmadığına işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Malum bizim hemen yanı başımızda, Suriye'de şu anda bir devlet terörü var. Aynı şekilde bakıyorsunuz, bir Irak'ta bunu yaşadık, yaşıyoruz ve buralarda yüzbinlerce insan öldürüldü hala da öldürülmeye devam ediyor. DEAŞ terörü son dönemlerin biliyorsunuz en yoğun isminden söz ettiren bir terör olayı ki bunların bağlantılarıyla Mali de maalesef karşı karşıya kaldı. El Kaide ile karşı karşıya kaldı. Orada da tabii farklı isimler altında kendini gösteriyor ama neticesi insanın ölümü olan bu tür hareketler karşısında uluslararası kurumlar ve tüm devlet yapılanmalarının müşterek tavır almaları gerekir. 'Benim teröristim iyidir, seninkisi kötüdür' mantığıyla bu iş çözülmez. Şu anda biz Suriye'de, Irak'ta bunu yaşıyoruz. Afganistan'da aynen bunu yaşadık. Hala yaşamaya devam ediyoruz. Buna karşı da Mali'de yine bizler elimizden gelen tüm imkanlarımızla kendileriyle de görüştük, ilgili birimlerimizin dayanışma içerisinde olması suretiyle böyle bir dayanışmayı sürdürebiliriz."

- "Hepsi bizim peygamberlerimizdir ve tümüne imanımız vardır"

Türkiye'nin terörle 30-35 yıldır mücadele ettiğini belirten Erdoğan, "Ülkemizde de biliyorsunuz bir terör örgütü var. Bölücü terör örgütü. Bu bölücü terör örgütü şimdi de Suriye'nin kuzeyinde bir başka bölücü terör örgütüyle işbirliği halinde orada bir yapılanmanın gayreti içindeler. Bu mücadeleleri vermeye devam ediyoruz, vereceğiz. İşbirliğimiz şart, dayanışmamız şart ki halklarımızın huzuru için, refahı için" ifadelerini kullandı.

Barışın, İslam dininin gereği olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Dinimizi terörle bir araya getirme gayreti içerisine girenler, dinimize saygısızlık ettikleri gibi bizlere de hakaret etmektedirler. Çünkü biz bir insanın ölümünü, tüm insanlığın ölümü olarak gören bir inancın, bir medeniyetin mensuplarıyız. Paris'te olan olay bunun çok açık bir ifadesidir. Oradaki karikatürleri çizmek suretiyle sevgili Peygamberimize hakaret edenler, bunu bir özgürlük alanı içerisinde değerlendiremezler. Bu bir fikir özgürlüğü değildir. Biz, bir Müslüman olarak Hazreti İsa Aleyhisselam'a, Hazreti Musa Aleyhisselam'a aynen Peygamber Efendimize gösterdiğimiz sevgiyi gösteririz. Onlar, hepsi bizim peygamberlerimizdir ve tümüne, tümünün varlığına bizim imanımız vardır. O da imanımızın esasıdır. Fakat acaba Hristiyan dünyası, Museviler bunu yapabiliyor mu? Bu konuda önce kendilerini check etmeleri lazım ki bu yanlışlardan bir an önce kurtulalım ve teröre karşı çok daha netice alacak mücadeleyi verelim."

- "Amerika'yı az büyüyen bir ülke olarak nitelemek insanın adeta bakar kör olmasıdır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ocak ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde çıktığı anımsatılarak, "Merkez Bankası olağanüstü toplantılarını erteledi. Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da bugün eleştirileri var. Siyasilerin faiz politikasına yönelik eleştirilerinin fayda sağlamayacağını ifade ediyor. Durmuş Yılmaz, 'Düşük faiz ekonomik büyümenin yegane sebebi olsaydı bugün Avrupa'da ekonominin hızlı büyümesi gerekirdi, Amerika'nın hızlı büyümesi gerekirdi' diyor. Bu eleştiriler için ne dersiniz? İkinci olarak Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı saraya çağırarak görüşeceğinizi söylemiştiniz. Görüştünüz mü? Görüşmediyseniz ileriki günlerde böyle bir plan var mı ?" sorusu üzerine, ileride böyle bir görüşmenin olabileceğini belirtti.

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Önce Durmuş Bey kendi işine baksın. Onu muhatap alıp da burada herhangi bir şey söyleyecek halim yok. Kendisinin başarı grafiğini gayet iyi bilen birisiyim. Onların dönemi bir defa bizim faizle mücadelemizde çok farklı bir mücadeleyi sürdürdüğümüz dönem olmuştur. Kendi maharetleri değildir, bizim özel gayretlerimizdir. Kaldı ki bir şeyi daha bilmeleri lazım, düşük faiz, büyüme, orada da tespitleri çok çok yanlış. Amerika'yı bu şekilde değerlendirmesi ayrı bir yanlış, Batı'yı bu şekilde değerlendirmesi ayrı bir yanlış. Şu anda Amerika'yı büyümeyen veya az büyüyen bir ülke olarak nitelemek, bir defa bir insanın adeta bakar kör olmasıdır. Olayı yatırımlar nezdinde, alt yapı üst yapı bütün bu yatırımlar nezdinde iyi değerlendirmek gerekiyor. Şunu sormak lazım, şu anda Amerika'da faiz oranı nedir, enflasyon nedir? Buna bir baksın, bunu bir öğrensin. Aynı şekilde Japonya'da faiz oranı nedir, enflasyon nedir? Batı ülkelerinde faiz oranı nedir, enflasyon nedir? Büyüme oranlarına da baktığımız zaman acaba büyüme oranları bize göre nedir? Buna bakmak lazım.

Biz zaman zaman bazı iyi neticeler aldığımızda bakın 4,6'ya faizin düştüğü anda enflasyon neredeydi? Buna bir bakalım. Bir de çekim alanı olarak eğer biz ülkemize yatırımları çekebiliyorsak çektiğimiz anda biz büyümeye başladık ve büyüme oranının gayet iyi olduğu dönem yani bizim 9'u falan yakaladığımız döneme şöyle bir bakarsak faiz oranlarının nerede olduğunu görürsünüz. Nasıl oldu da biz 9'u yakaladık, orada onu tespit edersiniz. Çok fazla da bu konuda konuşmaya gerek yok. Bunu şu 12 yıllık sürecimizde biz yaşadık. Hala yaşıyoruz."

- "Görüştüğümüzü deşifre etmem saygısızlık olur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel seçimler için aday listelerinin şekillenmeye başladığı hatırlatılarak sorulan "MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın adaylık konusunda size danıştığı, sizin de MİT'in başında kalması yönünde bir telkinde bulunduğunuz söyleniyor. Cumhurbaşkanı olarak MİT Müsteşarı'nın adaylığı konusunda ne düşünürsünüz?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Bu dedikodularla fazla meşgul olmayalım. Tabii birinci derecede karar merci bu konuda Sayın Başbakandır. Fakat Sayın Başbakan bu konuyla ilgili kanaatimi bana sorduğunda zaten verdiğim cevap kendisinde meknuzdur, gizlidir, o da onda kalacaktır. Bu konuyla ilgili şu anda aramızdaki görüştüğümüzü burada benim deşifre etmem bir defa kendime de saygısızlık olur, Sayın Başbakana da saygısızlık olur." 

(Bitti) 

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.