Erkek incirin kilosu 2 liradan 6 liraya çıktı

Erkek incirin kilosu 2 liradan 6 liraya çıktı
AYDIN’da incirin döllenmesine yarayan ve erkek incir olarak bilinen ’ilek’ havaların geç ısınması nedeniyle 15 günlük gecikmeyle pazara çıktı. Geçen yıl kilosu 1.5 ile 2 liradan satılan ilek, bu yıl üretimin az olması nedeniyle 4 ila 6 liraya kadar alıcı

Her yıl mayıs ayı sonlarında pazara çıkan ilek bu yıl hava şarları nedeniyle yaklaşık 15 gün gecikmeli başladı. Üreticiler, Germencik’te yoğun olan ilek pazarlarında ürünün az olması nedeniyle fiyatların yüksek olduğunu söyledi. İncir üreticisi Mutlu Kuru, bu yıl ileğin geç piyasaya çıkmasını kışın yaşanan olumsuz hava şartlarına bağlayıp, "Geçen yıl mayıs ayı sonu itibariyle ilek piyasaya çıktı ve incir üreticisi incir ağaçlarını dölledi. Ancak bu yıl hem 15 günlük bir gecikme yaşanırken hem de fiyatların yüksek olmasına neden oldu. İleği kalitesine göre kilosunu 4 ila 6 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyoruz" dedi.

10 MİLYON İNCİR AĞACININ KADERİNİ BELİRLİYOR

Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Selim Arpacı ise ilek fiyatlarının tavan yaptığına değinerek şunları söyledi: "Aydın’da 10 milyon incir ağacı var. Her bir incir ağacına 250 gram ilek asılması gerekiyor. Aydın genelinde toplam 250 bin ton ilek üretimi yapılıyor. Bu yıl hava şartlarından dolayı ilek üretimi geç oldu. İncir üreticisi incir ağaçlarına fazla ilek atarsa zararı olur, az ilek atarsa incir az olur. Bu nedenle 250 gramı geçmeyecek şekilde atılırsa ideal olur ve istenilen oranda mahsül her ağaçtan elde etmiş olur. İlekteki bu yılki fiyatlarda geçen yıla oranla yüksek. Kilosu 4 ila 6 liraya kadar alıcı buluyor. Bu durum ileğin hem az olması hem de incirin döllenmesi için kısıtlı zaman olmasından kaynaklanıyor."

KURUYA TALEP FAZLA

İleğin incir ağacında asılmasında kullanılan, sazlık ve bataklık alandan toplanan ve yörede ’kuru’ olarak bilinen kamışların bağını 1.50 liradan satarak geçimini sağlayan Reşat Akkaya, "Ağaca asılan ilekler zamanla kuruyup, düşüyor. Bazı üreticiler bunun için file kullanıyor. Ancak, file asarken de toplarken de üreticiye güçlük çıkartıyor. Ancak, kuru dedğimiz kamışlarla ileği asmak çok daha kolay oluyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.