Erkeklerde en sık görülen cilt problemleri

Erkeklerde en sık görülen cilt problemleri
Erkeklerde en sık görülen cilt problemleri nelerdir? Bunlara karşı nasıl bir korunma ve tedavi yolu izlemelidir?

Zararlı kimyasallar ve enfeksiyonlar, güneş maruz kalmak, tıraş olmak, aşırı terleme ve stres erkeklerde cilt problemlerini artıran faktörlerdir. 

Akne 

Stres, kortizon kullanımı akne ve benzeri şikayetlere yol açabilir. Yüzünüzü aşırı yıkamak da aknelerin artmasına yol açabilir. Kendinize iyi bir yüz yıkama jeli veya sabunu seçmeniz gereklidir. Çok fazla akneleriniz varsa dermatoloğunuza başvurunuz. 

Tıraş sonrası yanma 

Tıraş sonrasında erkeklerde yanma hissinden kızarıklık ve döküntüye kadar birçok şikayet belirir. Tıraş olma tekniği bu durumu etkilemez. Bu tarzda şikayetleri olanların dikkat etmesi gerekenler; 
Yüzünüzü tıraştan sonra ılık suyla iyice yıkayın. 
Temiz ve yeni tıraş bıçağı kullanmaya özen gösterin. 
Tıraş esnasında tıraş jeli, kremi veya köpüğü kullanın. 
Yumuşak ve kısa hareketlerle tıraş olun. 

Atlet ayağı 

Dış ortamlarda örneğin topluma açık duş yerleri, giyinme odaları ve spor salonlarında mantar bulaşması yaygındır. Ayak baş parmağında başlayan bir enfeksiyon hızla tırnağa ve ayağın diğer kısımlarına yayılır. Ayakların temiz ve kuru tutulması bulaşmasını önlemede önemlidir. Bunların birçoğu tedavi edilebilir, daha fazla yayılmadan doktorunuza danışmalısınız. 

Gözaltı morlukları 

Erkeklerin birçoğu yüz problemlerini ve gözaltı sorunlarını önemsemez. Göz çevresi morlukları yapısal olabilir. Bazıları da uykusuzluk, yorgunluk ve kalitesiz beslenmekten kaynaklıdır. Bol su içmek, sebze ve meyvelerden zengin beslenmek, spor yapmak, rahatlatıcı aktiviteler ve kaliteli uyku düzeni gözaltı morluklarını önlemeye yardımcıdır. 

Aşırı terleme ve mantar  

Kasık, koltukaltı gibi katlantı bölgelerinde özellikle aşırı terleyenlerde kızarıklık, kaşıntılar ve mantar enfeksiyonu oluşabilir. Birçok kişide tedavi edilebilir bir durumdur. Önlemek için günlük duş alınmalı, katlantı bölgeleri kuru tutulmalıdır. Ayrıca iç çamaşırını günlük değiştirmeleri ve kullanılan iç çamaşırının rahat ve temiz olmasına dikkat etmeleri gereklidir.  

Akşam/ Yrd. Doç.Dr. ZaHİDE ERİŞ EKEN (Dermatoloji Uzmanı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.