Erken açtı, fiyatı dudak uçuklattı: Kilosu 450 bin lira
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yetişen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan safran, beklenenden erken çiçek açtı. Yazın kurak geçmesi ve ekim döneminin gecikmesi nedeniyle üreticiler endişeliydi ancak sonbaharın serin ve yağışlı günleri, nadide bitkinin çiçeklenmesini hızlandırdı.
3 BİN 500 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP BU DEĞERLİ BİTKİ
Safran, gıda, kozmetik ve ilaç sektörlerinde kullanılıyor. 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip bu değerli bitki, Bizans döneminde Batı Anadolu’da, Osmanlı döneminde ise ülke genelinde ticari öneme sahipti. Özellikle kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt ve bağışıklık sorunlarına iyi geldiği bilinen safran, coğrafi işaretle tescillenmiş “milli bitki” olarak ilçe turizmine de katkı sağlıyor.
Yukarıçiftlik Köyü’nde üretim yapan köylüler “Yazın kurak geçmesi nedeniyle soğan dikimini geç yaptık. Ancak havaların soğuması ve yağışların etkisiyle safran beklenenden önce çiçek açtı. Bu hafta itibarıyla hasada başladık. Çiçeklenme, Kasım ayının ortalarına kadar devam edecek” dedi.
KİLOSU 450 BİN TL’YE KADAR ALICI BULABİLİYOR
Önümüzdeki hafta düzenlenecek Safran Festivali, hem yurt içinden hem yurt dışından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayacak. Köylüler, rekoltenin bu yıl oldukça iyi olacağını belirterek, “Kilosu 450 bin TL’ye kadar alıcı bulabilen safranın sezon sonunda fiyatı rekolteye göre netleşecek” ifadelerini kullandı.

Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.