Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması

Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: (2)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman Ermenek'te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalarda mahsur kalan işçilere ulaşılması konusunda, "Bakanlarımız ve mühendislerimizle yaptığımız planlamada bu gece için böyle bir öngörümüz yok. Ama yarına ne olur onu da bilemiyoruz" dedi.

Bakan Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le birlikte açıklamalarda bulundu.

Taner Yıldız, madende mahsur kalan 18 işçiye ulaşmaya yönelik çalışmalara devam edildiğini söyledi.

Çalışmaların 4 başlıkta yürütüldüğünü anlatan Yıldız, bunların suyun çekilmesi, tahkimatın yapılması, yerlerdeki pasaların alınması ve MTA'nın sondaj faaliyetleri olduğunu ifade etti.

MTA'nın sondaj faaliyetlerinin yaklaşık 172 metre aşağıya inmek üzere devam ettiğini dile getiren Yıldız, gece bir parçanın kırıldığını ve yedek parçasının Beypazarı'ndan getirildiğini ve sondajın devam ettiğini bildirdi.

Suyun çekilmesiyle alakalı aşağı indikçe mesafenin ve su üstündeki basıncın arttığını gördüklerini belirten Yıldız, bunun, işlerini biraz zorlaştırdığını ancak su sevkıyatının dışarıya devam ettiğini kaydetti. Yıldız, çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bizim 777'ler kodunda bir müddet daha çalışacağımız şu anda mühendisler tarafından da teyit edildi. 752 kodunu da düşünürsek 20 metrelik bir su sütunu şeklinde daha suyun olduğunu görüyoruz. Yani daha işimiz var.

Özellikle tahkimatla alakalı çalışmalar da hızlandırıldı. Ama pasaların çekilmesi daha çok vaktimizi alıyor. Desandre kısmında yapacağımız işlemler ve nefeslikten girmiş olan çalışma ile beraber su seviyesi çok hızlı şekilde düşürüldü. Orada yapılan tek çalışma hemen hemen bu iki kalemi yönetmek olacak. Hem tahkimatı hem de yerdeki pasayı almak şeklinde olacak." 

Bölgede yaklaşık 650 kişilik bir ekibin çalıştığını ifade eden Yıldız, yerin sınırlı olması ve faaliyetleri etkilememesi açısından yerle alakalı bazı tedbirleri almak durumunda olduklarını söyledi. Yıldız, 24 saati bulan çok yoğun çalışmalar yapıldığını ve ekiplere yardımcı olunması gerektiğini belirtti.

Arama çalışmalarının nerede yürütüldüğünün sorulması üzerine Yıldız, özellikle gün gece nefeslik kısmında çok yoğun bir su çekimi olduğunu, ciddi bir aksaklıkla karşılaşılmadığını ve su sevkıyatının devam ettiğini bildirdi. Yıldız, "Ama 1 saat sonrasıyla alakalı nasıl bir tabloyla karşılaşacağımızı bilmiyoruz. O yüzden bu manada süre vermemiz doğru ve gerçekçi değil. 3 saat, 5 saat sonra ne olur dediğinizde çok gerçekçi cevaplar bulamayabiliriz. Buna dikkat ediyoruz" dedi.

Yıldız, tavandaki malzemenin aşağı inmesi şeklinde oluşan göçükle ilgili geniş bir bölüm açıldığını, buraları güçlendirmenin ciddi vakit aldığını ifade etti.

-"Sondaj çalışmaları sorunsuz"

Sondaj çalışmalarının sorunsuz devam ettiğini aktaran Yıldız, "Bir kesintiye uğradı ama şu an yaklaşık 80 metrelere falan indi ikinci boru kısmı. Onu bu gece tamamlamaya çalışacağız, kırılan dökülen bir şey olmazsa" diye konuştu.

Ocaktaki su seviyesine ilişkin soruları da yanıtlayan Bakan Yıldız, "En dip noktadan 20 metrelik seviyeye henüz gelmiş değiliz. 20 metreden kastım, o maden ocağının altındaki bütün hacimleri dolduran bir miktar bu. Yani oradaki kot farkı. Toplamında 10 bin tondan daha fazla su vardı. Bu su tahliye çalışmaları da aynı şekilde devam ediyor" dedi.

-"Bakanların verdiği bilgiler dikkate alınsın"

Yıldız, bakanların verdiği bilgilerin haricinde yanlış bilgilerin ortamda dolaşmasının engellenmesinin önemine işaret etti.

Ailelerin zaman zaman madene inmeye çalıştıkları yönünde iddiaların hatırlatılması üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

"Tamamen bu anlattığım sebeplerden dolayı. Mesela çıkan bir işçi kardeşimiz veya herhangi birisi diyor ki 'herhalde bu akşam çıkacakmış' diyor. Bütün vatandaşımız ocağın başına geliyor. Orada çalışan arkadaşları da rahatlatmamız lazım. Bakanlarımız ve mühendislerimizle yaptığımız planlamada bu gece için böyle bir öngörümüz yok. Ama yarına ne olur onu da bilemiyoruz. Çünkü her geçen tabloyu, her saat değerlendirdiğimiz oluyor." 

Yıldız, işçilerin nerede bulunduğuna yönelik soru üzerine, "İşçilerin bir tanesi şu noktada, biri diğer bu noktada deniliyor. O tabloyu görmeden, suyun arkasını görmeden böyle bir şeyi söylemek gerçekçi değil. Bizim görmediğimiz bir konuyu oradaki herhangi birinin söyleyip, onun arkasından da bunu haberleştirmeyi doğru bulmuyorum" diye konuştu.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.