Ermenek'teki maden kazası

Ermenek'teki maden kazası
Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili davanın duruşmasında maden sahasının ruhsat sahibi tutuklu sanık Abdullah Özbey savunmasını yaptı.

Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili davanın duruşmasında maden sahasının ruhsat sahibi tutuklu sanık Abdullah Özbey, ocakta daha önce kaza olmasına ilişkin, "Böyle bir olayı haber vermeyen ocak mühendisi, demek ki bu kaza tatile denk gelse geçiştirecekmiş. Şu an vefat olayı olmasaydı bizim haberimiz olmayacakmış" dedi.

HABERİN TÜM FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu yargılanan Özbey (50), savunmasında ruhsat sahibi şirketin yöneticisi olduğunu, bir önceki ocakla ilgili haritanın temin edilmesinin kendi sorumluluklarında olmadığını ifade etti.

Kendisinden bugüne kadar bir harita talebi bulunulmadığını, ortada bir suçun olmadığını dile getiren Özbey, "Suç gelin olmuş alan yok' gibi bir durum söz konusu. Her şey bizim üzerimize geliyor" şeklinde konuştu.

- "Paranın gelişinden haberiniz var"

 Kusuru ve suçlamayı kabul etmediğini anlatan Özbey, yönetici olduğundan bu yana maden içine hiç inmediğini, madende sondaj makinesiyle çalışılıp çalışılmadığından da bilgisi olmadığını belirtti.

Bunun üzerine madenci yakınları, "Paranın gelişinden haberiniz var. Yer altına girselerdi o işçilerin kıymetini bilirler, nasıl çalışıldığını görürlerdi" diyerek tepki gösterdi.

 Yer altında kullanılan makineyle ilgili şirketin yer altı sicil numarası bile olmadığını aktaran Özbey, "Kazadan sonra sondaj makinesi kullanılmadığını öğrendim. Teknik ekipman, kömürün tamamının işletilmesi, araştırılması, haritalandırılması, kantara kadar rödavans firması sorumludur. Sözleşmede de yazılıdır" dedi.

- "Mühendisin hiçbir şeyden haberi yok, işçinin her şeyden haberi var" 

Özbey, ocaklarda esas sorumlu olanın firmaların daimi nezaretçileri ve ocak mühendisleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Daha önce kaza olmuş ocak 20 gün kapatılmış. Bundan ruhsat sahibi olarak haberimiz yok. Bir tutanak tutulmalıydı. Teknik nezaretçi, işletme müdürünün haberi yok. Şirket yöneticisi olarak benim nasıl haberim olacak. Kazayı İstanbul'da duydum. İşleyişin başında değilim. Böyle bir olayı haber vermeyen ocak mühendisi, demek ki bu kaza tatile denk gelse geçiştirecekmiş. Şu an vefat olayı olmasaydı bizim haberimiz olmayacakmış. İşçilerin hepsi eski üretimlere girildiğini söylemiş ancak bununla ilgili bir tane tutanak yok. Daimi nezaretçi defteri kayıp.  İşletme müdürüne ve bana bildirilen bir şey yok. Bir tanesi bize bildirilseydi, bu konuya müdahil olunur, gereken yapılırdı. Mühendisin hiçbir şeyden haberi yok, işçinin her şeyden haberi var." 

Maden teknikerliği okuduğunu ancak madene hiç inmediğinin altını çizen Özbey, "İşletme okuyordum, cezaevine girmeseydim mezun olacaktım. Anlatmak istediğim okul okumak o işi yapmak anlamına gelmiyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.