Ermenek'teki maden kazası

Ermenek'teki maden kazası
Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili davanın duruşmasına, madenci yakınlarının sanık maden ocağının sahibi Saffet Uyar'a tepkisi üzerine ara verildi

 Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili davanın duruşmasına, madenci yakınlarının sanık maden ocağının sahibi Saffet Uyar'a tepkisi üzerine ara verildi

HABERİN TÜM FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanık Saffet Uyar, savunmasına, "Vefat eden kardeşlerime Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum" diyerek başlayınca madenci yakınları tepki gösterdi.

"Sen nasıl bize baş sağlığı dilersin", "İneğimi satıp, eşime sigara aldım. Kocalarımızı aç, susuz öldürdünüz", "Yedi ay boyunca gelmediniz, şimdi mi baş sağlığı diliyorsunuz?", "Bizim çocuklarımız yetim kaldı. İki elimiz yakanızda olacak. Benim kuzularım parayla geri gelmez" diyerek tepkilerini sürdüren madenci yakınları duruşma salonu dışına alındı.

Mahkeme heyeti, ağlayan madenci yakınlarının sakinleşmesi için duruşmaya ara verdi.

Duruşmaya, verilen aranın ardından devam edildi. Mahkeme heyeti, taşkınlık yapan madenci yakınları Zeynep Tokat ile Ayşe Gökçe'nin duruşma salonuna alınmaması ve haklarında adli tahkikat yapılması talimatını verdi.

Daha sonra savunmasına geçilen sanık Uyar, 2009 yılında belediye başkanlığı görevi sona erdikten sonra maden sahasından yer istediğini, sözleşme imzaladıklarını söyledi.

Kardeşleriyle Has Şekerler Madenciliği kurduğunu anlatan Uyar, daha önce sahada faaliyet gösteren Numune Madenciliğin haritasını bir önceki şirketten istediğini, ancak arşivlerde bulunamadığını öne sürdü.

Haritanın başka bir yerde olup olmadığını da sorduğunu ancak mühendisi ve teknik nezaretçi de dahil kimsenin kendisine MİGEM'de bulabileceğini söylemediğini aktaran Uyar, "Soma'daki olay olunca müfettişler incelemede madendeki eksiklikleri tespit etti. Yeraltı sondajı 'eksiklik' olarak yazılınca çalışmayı durdurduk" diye konuştu.

- "Bu kaza nasıl oldu' kafam almıyor"

Daha sonra yapılan bir toplantıda "bir sondaj makinesi alınsın ve ocaklar kullanılsın" denildiğini savunan Uyar, şöyle devam etti:

"Mehmet Zeybek, fiyat araştırması yaparken kendim de makinenin birini alayım diye düşündüm. Birini aradım, sondaj makinesinin eski ve 20 bin dolar olduğunu söyledi. Başka yerlerden fiyat araştırdık. 'Fiyat 60 bin ile 100 bin dolar arasında değişir, 70 günden önce teslim edemeyiz' dediler. Bir ay çalışmadık. Tekrar işçilerle toplanıp çalışmaya başladık. Çok geçmeden kaza oldu. Başka da bir şey bilmiyorum. Numune Madenciliğin çakıştırılmış haritasını savcılıkta gördüm. Kimse bana bir şey söylemedi. Numune Madenciliğin ana bacasının ağzı ile benim çalıştığım baca arasında mesafe vardı. Oraya kadar gelineceğini düşünmedim. Mühendis ve şefler de bizi yanlış mı yönlendirdi  bilmiyorum. 'Bu kaza nasıl oldu' kafam almıyor. Şefe, ocakta sıkıntı olup olmadığını soruyordum. Kaza olduğu gün yine sordum. İki yıldır ocağa girmiyorum, ocak uzak olunca girip çıkamıyordum."

- Sanki harita varmış gibi eski ocağa yaklaşılmış

Çakıştırılmış haritaya bakıldığında, işçilerin hayatını tehlikeye atarak çalışmanın sürdürüldüğünün görüldüğü, bu konuda bilgisi olup olmadığı sorulan Uyar, "Çakıştırılmış haritayı gördüğümde, öyle bir çalışma yapılmış ki sanki harita varmış gibi eski ocağa belirli bir mesafe yaklaşılır yaklaşılmaz geri dönülmüş. Ama benim bu durumdan haberim yok" cevabını verdi.

Numune ocağının yerini herkesin bildiğini anlatan Uyar, maden sahasını açmak için 4,5 milyon lira yatırım yaptığını, 2 milyon lira borcu olduğunu bildirdi.

- "Sondaj makinesi almada zaman kaybettik"

Uyar, kazadan önce desandreden su geldiği ve suyun çekilmesinin bir hafta sürdüğünün kendisine söylendiğini belirterek, "Eski imalatlara girdiklerini söylemediler. Müfettişlerin geldiğinden haberimiz olur ama tehlike olan yerlerin kapatıldığı yönünde hiçbir şey duymadım. Orada niye şikayet etmiyorlar, mahkemede söylüyorlar, bir türlü anlamadım. İçeride matkapla sondaj yapıldığını mahkemede duydum. Soma'daki olaydan sonra işçiler de ben de tedirgin olduk. İşletmeler zarar ediyordu. 'Yılbaşına kadar ocaklar zarar ederse kapatalım' diye düşündük. Belki ondan dolayı sondaj makinesi almada zaman kaybettik" diye konuştu. 

Ara verilen duruşma, öğlenden sonra devam edecek.

HABERİN TÜM FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.